Güncel

78'liler Girişimi'nden Bakanlığa çağrı: Celalettin Can'ı serbest bırakın

Hastalıklarına rağmen Marmara 5 Nolu Kapalı Hapishanesinde tutsak edilen Celalettin Can'ın serbest bırakılmasını isteyen 78'liler Girişimi, Adalet Bakanlığı'na "Celalettin Can'ı serbest bırakın" çağrısında bulundu.

13 Kasım 2023 Saat: 11:20
78liler Girişiminden Bakanlığa çağrı: Celalettin Canı serbest bırakın
78'liler Girişimi'nden Bakanlığa çağrı: Celalettin Can'ı serbest bırakın

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak amacıyla bir günlük "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katıldığı gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Celalettin Can, halen Marmara 5 Nolu Kapalı Hapishanesinde tutuluyor. Sağlık sorunlarına rağmen 1 Eylül'den bu yana tutuklu bulunan Can'ın serbest bırakılmasını isteyen 78'liler Girişimi, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi önünde açıklama yaptı. İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin'in yanı sıra çok sayıda insan hakları savunucusu da açıklamaya katıldı.

'HUKUKSUZCA CEZAEVİNDE TUTULUYOR'
Açıklamada, Can'ın "denetimli serbestlik hakkı" olmasına rağmen "iyi halli olmadığı" bahanesiyle tahliye edilmediği belirtildi. 78'liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan, "Celalettin Can, adli tıp raporuyla da belirlenmiş ciddi sağlık sorunlarına rağmen 75 gündür hukuksuz şekilde cezaevinde tutulmaktadır. Celalettin Can'ın hapishanede hukuksuzca tutulması, sistemin artık kırıntısına bile katlanamadığı demokratik, özgür medyaya karanlık bir saldırıdır" dedi.

Yaşamının büyük bir bölümünü devrimci mücadele ve ülkedeki hukuksuzluklara karşı mücadeleyle geçiren Celalettin Can'ın bu nedenle cezalandırılmak istendiğini belirten Bircan, Can'ın tutukluluk sürecine dair kendilerine yaptığı aktarımları paylaştı. Bircan, Can'ın "Tebliğ edilen kurul kararının hukuki dayanağı yoktur. Taraflıdır. Benimle uzun saatler görüşerek hazırlanan ve esas yönünden yapılan değerlendirmenin karar dışında tutulmuş olması ayrıca tartışma konusudur. İdare ve Gözlem Kurulu kararında belirtilen gerekçelerin yerinde olmadığı açıktır. Kurulun insan haklarına aykırı kararını gözden geçirerek, değiştirmesi talebimdir" dediğini ifade etti.

'CEZAEVİ KOŞULLARI HASTALIKLARINI ARTTIRIYOR' 
Can'ın ciddi sağlık sorunları olduğunu ve hapishanenin kötü koşulları nedeniyle bu rahatsızlıklarının arttığını söyleyen Bircan, Can'ın 2011 yılında ağır kalp ameliyatı geçirdiğini, ayağında platin takılı olduğunu, 2013 yılında mide kanaması geçirdiğini, 2018 yılında prostat kanseri teşhisiyle ameliyat olduğunu aktardı. Can'ın ayrıca uyku apnesi olduğunu kaydeden Bircan, Can ve diğer tüm hasta tutsakların serbest bırakılması için Adalet Bakanlığı'na çağrı yaptı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız