Güncel

84 Demiryolu emekçisinin sürgünü İzmir, Adana ve Diyarbakır'da protesto edildi

TCDD’de görevli 84 BTS üyesinin “rotasyon” adı altında sürgün edilmesi düzenlenen eylemlerle protesto edilerek karardan geri dönülmesi talep edildi.

21 Mayıs 2020 Saat: 08:41
84 Demiryolu emekçisinin sürgünü İzmir, Adana ve Diyarbakırda protesto edildi
84 Demiryolu emekçisinin sürgünü İzmir, Adana ve Diyarbakır'da protesto edildi
TCDD’de görevli 84 BTS üyesinin “rotasyon” adı altında sürgün edilmesi düzenlenen eylemlerle protesto edilerek karardan geri dönülmesi talep edildi.  
Devlet Demiryolları’nda (TCDD) görevli 84 çalışanın “rotasyon” adı altında sürgün edilmesi Diyarbakır, Adana ve İzmir’de düzenlenen eylemlerle protesto edildi.  
DİYARBAKIR    
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Diyarbakır Şubesi, “rotasyon” uygulaması adı altında hiçbir gerekçe gösterilmeden TCDD’nin demiryollarında çalışan 84 çalışanı sürgün etmesine ilişkin tren garında oturma eylemi gerçekleştirmek istedi. Diyarbakır Garı çevresini ablukaya alan polis, valiliğin “açık alandaki eylem yasağı” gerekçesiyle eyleme izin vermedi. Bunun üzerine sendika üyeleri ve polisler arasında bir süre tartışma yaşandı. Sendikalılar daha sonra burada açıklama yaptı. 
 ‘KARAR GERİ ÇEKİLSİN’ 
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sadrettin Kaya, salgın koşullarında sürgün kararlarının çıkarılmasının "ahlaki" ve "vicdani" olmadığını söyledi. Baskı ve hukuksuzluk karşısında arkadaşlarının yalnız bırakmayacaklarını ifade eden Kaya, sürgün kararlarının bir an önce geri çekilmesi çağrısını yaptı.  
YANDAŞ SENDİKAYA YER AÇILIYOR
 BTS Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt ise, sürgün kararına "kabul edilemez" şeklinde tepki göstererek, sürgünlerin herhangi bir yasal dayanağı olmadan yapıldığını aktardı. Diyarbakır’da sürgün edilen sendikalarına üye iki arkadaşlarının sağlık durumlarının iyi olmadığına dikkati çeken Bozkurt, yaşanacak olumsuz bir durumda yetkililerin sorumlu olacağını kaydetti. Sürgünlerin iktidara yakın sendikaların üyelerine yer açılması için yapıldığını ifade eden Bozkurt, sürgünlere karşı dik duracaklarını söyledi. Bozkurt, sürgünlere karşı eylem ve etkinliklerini sürdüreceklerini kaydetti.  
Konuşmaların ardından sendika üyeleri, “Sürgünler onurumuzdur” ve “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganlarıyla eylemlerini sonlandırdı. 
ADANA  
BTS Adana Şubesi de Adana Garı önünde yaptığı açıklamayla sürgünlere tepki gösterdi.  "TCDD sürgünleri geri al" pankartının açıldığı eyleme farklı sendika ve siyasi partilerden temsilciler de destek sundu.  
BTS Adana Şubesi Başkanı Tonguç Özkan, koronavirüs (Kovid-19) salgını günlerinde 84 TCDD emekçisinin sürgün edilmesi üzerinden bir hafta geçmesine rağmen halen mağduriyetlerinin devam ettiğini dile getirdi. 
2YIL DOLMADAN SÜRGÜN 
Bu sürgünlerin gerek hukuk ve demiryolu mevzuatı açısından gerekse de akıl ile vicdan yönünden hiçbir dayanağının olmadığını belirten Özkan, "Sürgün edilen İzmir’deki 3 trafik kontrolörü arkadaşımız COVİD-19 salgını nedeniyle iş yerlerinde gerekli tedbirin alınması için dilekçe vermişler ancak işverenin arkadaşlarımızın dilekçelerine cevabı sürgün olmuştur. Bazı demiryolcu arkadaşlarımızın iş yerlerindeki çalışma süreleri 2 yıl bile olmamışken rotasyon adı altında sürgüne gönderilmişlerdir" dedi. 
AKP'nin yandaş atamalar yaparak kendine biat etmeyenleri tasfiye ettiğini söyleyen HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da bu uygulamalara karşı emekçilerle beraber mücadele edeceklerini dile getirdi. 
Açıklama oturma eylemiyle son buldu. 
İZMİR 
BTS İzmir Şubesi de Alsancak semtinde bulunan İzmir Garı’nda basın açıklaması düzenledi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  İzmir milletvekili Sevda Kılıç, Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar da eyleme katıldı.  Fiziki mesafeye dikkat edilen açıklamada, “Evde hayat TCDD sürgün var” pankartının açıldı. İşçiler, “Korkmuyoruz, Susmuyoruz” dövizleri taşıdı. Açıklamayı, BTS Şube Başkanı Erdal Akyol okudu. Akyol, BTS sokağa çıkma yasaklarının olmadığı her gün saat 12.00 ile 13.00 arası oturma eylemine gerçekleştireceklerini belirtti.
 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız