Güncel

9 gazeteci hakkında tahliye kararı

12 gazetecinin yargılandığı davada mahkeme Hamdullah Bayram'ın tutukluluk halinin devamına karar verirken, tutuklu yargılanan 9 gazeteci tahliye edildi.

16 Mayıs 2023 Saat: 21:40
9 gazeteci hakkında tahliye kararı
9 gazeteci hakkında tahliye kararı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 6 aydır tutuklu yargılanan gazeteciler, Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Deniz Nazlım, Emrullah Acar, Hakan Yalçın ve Selman Güzelyüz, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren, Öznur Değer, tutuksuz yargılanan MA muhabiri Zemo Ağgöz ve eski MA stajyeri Mehmet Günhan hakkında gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek "örgüt üyeliği" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmayı çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle ve basın örgütü temsilcisi takip etti. Gazeteciler Öznur Değer ve Emrullah Acar savunmalarını Kürtçe yaptı.

DEĞER: KÜRT, KADIN, GAZETECİ OLDUĞUM İÇİN BURADAYIM
İlk sözü alan Öznur Değer, savunmaya başlamadan önce kendinden söz etmek isteyen Değer, kendini Kürt, kadın ve gazeteci kimliği ile tanımladığını ve bu kimlikler nedeniyle şu anda duruşma salonunda olduğunu ve bu kimlikler nedeniyle Kürtçe savunma yaptığının altını çizdi.

Gazeteciliğin kendisi için yaşam tarzı olduğunu söyleyen Değer, "Bizler yazdıkça tarih yazılır. Halka, halkı ilgilendiren konularda bilgi veriyoruz. 11 ay içinde 33 Kürt gazeteci bu nedenle tutuklandı. Onlar için de soruyorum? Neden tutuklular?" diye sordu. Değer, "Hakları gasp edilen, ezilen ve baskı altında olanların sesinin duyulmasını istenmiyor. Kadınların, çocukların sesi duyulmuyor. Bunları esas aldım ve tüm dünyaya yaymak istedim. Bu benim için vicdan ve ilke meselesidir. Bu nedenle bir Kürt, kadın ve gazeteci olarak karşınızdayım" diye belirtti.

JINNEWS ve MA'nın "örgüt bağlantısı" olup olmadığını soran mahkeme başkanına yanıt veren Değer, "JINNEWS kadınların haykırışını tüm dünyaya, kadınlara duyuruyor. Bu nedenle bu gün JINNEWS'teyim. Çünkü tüm kadınları savunuyor. Kadınlar, Ortadoğu'da, Türkiye'de yaşananları JINNEWS'ten duyuyor. Bir kez daha söylüyorum; İyi ki JINNEWS var" dedi.

İddianamedeki çelişkilere ve gazetecilik faaliyetlerinin kriminalize edilmesine işaret eden Değer, "Biz iktidarın çizdiği sınırlara göre gazetecilik yapmayız. Burada yargılanan tüm gazeteciler de bu nedenle yargılanıyor. Bu durumu göz önünde bulundurup, kararlarınızı yeniden değerlendirip tahliye kararı verin" ifadelerini kullandı.

ACAR: GERÇEKLERİ YAZDIĞIMIZ İÇİN HEDEF ALINDIK
MA muhabiri Emrullah Acar, MA'nın gerçekleri yazdığı için hedef alındığını vurguladı. Acar, "Adresimiz, çalıştığımız yer belidir. Biz gazeteciyiz. Ancak polis bize başka bir gözle bakıyor. Defalarca ajanlık dayatmasına maruz kaldık. Ancak bu onursuzluğu reddettik. İddianameye dönüşen polis fezlekesine baktığımızdan bizden intikam almak istediklerini görüyoruz. Bu fezleke istihbarat tarafından hazırlanmıştır. İçinde iddialara dair tek bir somut olgu yok, hepsi soyuttur" ifadelerini kullandı.

YURTSEVER: İDDİALAR CEVAP VERMEYE DAHİ DEĞER DEĞİL
MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, hakkındaki suçlamalara işaret ederek, "Bu saçma sapan iddialar, cevap vermeye dahi değer değil. Zaten iddianame gazeteci olduğumuz ispatlamış. Haksız ve hukuksuz bir şekilde 7 aydır tutukluyuz. Bu bir suçtur. Bu suçu anlatmak için bize yetirince bir savunma hakkı dahi verilmiyor. Çalıştığımız MA ilegalize ediliyor. Bu ajans vergi ödüyor. Bu vergiyi alan da suçlu olmuş olmuyor mu?" diye sordu.

Yurtsever, "Gazeteci toplumun vicdanıdır. İktidarın belirlediği sınırları geçmemek değildir. Biz kamu adına haber yapıyoruz ve burada vicdan da devreye girer. Din, dil, ırk gözetmeksizin haber yapıyoruz. MA da bu konuda alternatiftir ve resmi bir ajanstır. Bizden de MA'dan da suç çıkartamazsınız" diye vurguladı.

NAZLIM: AJANLIK DAYATMASINA MARUZ KALDIM
MA muhabiri Deniz Nazlım, MA'nın kriminalize edilmesine tepki gösterdi. 7 ay boyunca dinlenildiğini dile getiren Nazlım, 24 saat boyunca ise fiziki bir şekilde takip edildiğini söyledi. Ardından ise ajanlık dayatmasına maruz kaldığını söyleyen Nazlım, "Bana 'örgüt üyesi' değilsin isim ver seni bırakalım' denildi" ifadelerini kullandı.

ALTAN: GAZETECİLİK SUÇ OLARAK GÖSTERİLİYOR
MA muhabiri Berivan Altan, iddianamede 5 haberine yer verildiğini, bunlardan birinin ırkçı saldırı, birinin anadil, diğerlerinin ise PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecride dair haberler olduğunu aktardı. MA'nın ve yaptığı haberlerin söyleyen Altan, iddianamede ayrıca kardeşine ait banka kartını kullandığının da yer aldığını dile getirdi.

Yurt dışı seyahatlerinin de suçlama konusu yapıldığını dile getiren Altan, "Dosyada eski dosyalara işaret ediliyor ve yurt dışına çıktığım belirtiliyor. Emniyetten pasaport alıp yurt dışına gitmişim ve bu suçlama konusu yapılıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Gazetecilik kimliğim suç olarak gösteriliyor" dedi.

Hamdullah Bayram, hakkındaki benzer soruşturmaların sonuçsuz kaldığına işaret etti ve gizli tanık ifadelerini reddederek tahliyesini talep etti. Mahkeme başkanı, Bayram'ın Urfa'daki dosyalarının birleştirilmesi yönünde değerlendirme yapacağını aktardı. Bayram'ın savunmasının ardından tutsak gazetecilerin savunmaları son bulurken, gizli tanık K8Ç4B3L1T5'in bir sonraki celse dinlenilmesine karar verildi. Avukatlar, tutuk inceleme aşamasının uzamaması adına gizli tanığın bu celse dinlenilmesini talep etti.

Tutuksuz yargılanan Mehmet Günhan, "Görülmeyeni görünür kılmak adına MA'da çalıştım. Çalıştığım süre boyunca buradaki arkadaşlarımla çalıştığım için gurur duyuyorum" dedi ve hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasını talep etti.

İddia makamı, delillerin karartılma ve kaçma şüphesi, gizli tanığın henüz dinlenilmemiş olması gerekçeleriyle gazetecilerin tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

TEMUR: SİYASİ SAİKLERLE HAZIRLANMIŞ BİR DOSYA
Avukat Resul Temur, dosyanın siyasi saiklerle hazırlandığını ve bir sansür dosyasıyla karşı karşıya olduklarını vurguladı.

Soruşturmanın başlangıç noktasının belirsiz olduğunu ifade eden Temur, "Kök dosyanın bir bütünen dosya arasına alınmasını istiyoruz. Kök dosya içerisinde yer alan birilerinin gizli tanığa dönmüş olabileceğini de düşünüyoruz. Dosya bizim hesaplarımıza göre herhangi bir delil elde edilmeden yürümüş. Bir tek CMK.135 kapsamındaki dinlemeler var, gizli tanık üretinceye kadar. Neden üretildi bilmiyoruz" diye sordu.

9 GAZETECİ TAHLİYE EDİLDİ
Duruşmaya verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme, MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Deniz Nazlım, Selman Gözelyüz, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli, Hakan Yalçın ve Berivan Altan hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme, Hamdullah Bayram hakkında tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, dinlenmeyen gizli ve açık tanıkların yanı sıra MA İmtiyaz Sahibi Ferhat Çelik'in de tanık sıfatıyla gelecek celse dinleme kararı verdi.

Mahkeme MA ve JINNEWS ile ilgili bir soruşturma olup olmadığının da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sorulmasını kararlaştırarak, duruşmayı 5 Temmuz'a erteledi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız