Dünya

AB ile Türkiye anlaşmaya vardı, mülteciler Türkiye'ye iade edilecek

Brüksel’deki zirvede görüşülen göçmen sorununa çözüm olarak 4 Nisan’dan sonra sığınmacıların geri gönderimi konusunda anlaşma sağlandığı duyuruldu.

19 Mart 2016 Saat: 00:11
AB ile Türkiye anlaşmaya vardı, mülteciler Türkiye'ye iade edilecek
AB ile Türkiye anlaşmaya vardı, mülteciler Türkiye'ye iade edilecek

Türk yetkililerden alınan bilgiye göre 20 Mart tarihinden sonra Türkiye üzerinden Yunanistan veya Avrupa Ülkesine giden göçmenler 4 Nisan’dan itibaren Türkiye’ye iade edileceğine dair anlaşmanın imzalandığını açıklandı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da AB ile Türkiye arasında anlaşmaya varıldığını doğruladı. Tusk Twitter hesabından yaptığı açıklamada : “Tüm Avrupalı liderler ve Türkiye Başbakanı ile AB birliği ve Türkiye arasındaki anlaşma üzerinde oy birliği ile anlaşmaya varıldı” açıklamasını yaptı.

Sığınmacı anlaşması kapsamında Ankara, Suriyeli mülteciler dahil olmak üzere Yunanistan'a giren tüm yasadışı göçmenleri geri alacak. Bunun karşılığında Suriyeli mültecilerin bir kısmı AB ülkelerine dağıtılacak. AB'nin Suriyeliler için Türkiye'ye verdiği mali yardım artacak, Türk vatandaşları için vizeler daha erken kaldırılacak ve Türkiye'ye AB'ye tam üyelik müzakereleri hızlandırılacak.

Buna göre, 20 Mart Pazar gününden itibaren Yunanistan'a ulaşan göçmenlerin kayda alınıp sığınma talepleri işleme konduktan sonra Türkiye'ye geri gönderilecekler. Geri dönüşler de 4 Nisan'da başlayacak. Buna paralel olarak aynı zamanda AB'ye Türkiye'den mültecilerin yasal yollarla gönderilmesine de başlanacak.

​Üzerinde anlaşmaya varılan taslakta öne çıkan maddeler şöyle:

* Türkiye-AB anlaşmasının taslağında, yalnızca 'Mali ve Bütçe Hükümleri' başlıklı 33. faslın haziran ayına kadar açılması ve diğer fasıllarla ilgili olarak da hazırlık çalışmalarının hızlandırılması öngörülüyor.

* Avrupa Komisyonu, Türkiye'ye mülteciler için verilecek olan 3 milyar euro'luk yardımın tahsisi için bir hafta içinde bir liste hazırlayacak. İlk projelerden sonuç alındığında AB, 2018 sonuna kadar 3 milyon Euro daha verecek.

* Türkiye-AB anlaşmasının yürürlüğe girme tarihi 20 Mart olarak belirlendi. Yani Türkiye sığınmacıları 20 Mart'tan itibaren geri almaya başlayacak.

* Yunanistan'dan Türkiye'ye gelen her sığınmacı karşılığında Türkiye'den AB ülkelerine bir sığınmacı yerleştirilecek. Öncelik, Yunanistan'a yasa dışı yollardan girmeyi denememiş olanlara verilecek.

* AB ve Türkiye, Suriye'de ve özellikle Türkiye sınırına yakın yerlerde insani durumun iyileştirilmesi için işbirliği yapacak.

* Türkiye, yasa dışı göçü engellemek için gerekli adımları atacak ve komşularıyla işbirliği yapacak.

* Türkiye ile AB arasındaki vize serbestisinin haziran 2016'da yürürlüğe girmesi amacıyla çalışılacak. Türkiye'nin gerekli adımları atması halinde nisan sonunda Avrupa Komisyonu değerlendirmesini açıklayacak.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız