Güncel

Adana İşçi Emekçi Birliği Bileşenlerinin Çağrısı; Haydi her yerde mücadeleye

"Mücadeleyi büyütmek ve birleştirmek adına belirtilen ilkeler ve hedefler doğrultusunda bu mücadeleye katkı sunacak ve katılacak herkese çağrımızdır!"

17 Haziran 2023 Saat: 00:42
Adana İşçi Emekçi Birliği Bileşenlerinin Çağrısı; Haydi her yerde mücadeleye
Adana İşçi Emekçi Birliği Bileşenlerinin Çağrısı; Haydi her yerde mücadeleye

Nevin Berktaş ve Yoldaş Mete tarafından okunan basın açıklamasında; "İşçilere, emekçilere, ezilenlere reva görülen; savaş, açlık, yoksulluk, sömürü, kapitalizmin sonuçları olarak varlığını devam ettiriyor ve hayatlarımızın türlü saldırılarla baskı altına alınmaya çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu saldırılar çoğu zaman siyasi ve ideolojik kuşatmalarla devam ederken; sürekli olarak işçiler, emekçiler yoksullaştırılmakta, işsiz bırakılmakta, açlıkla terbiye edilmektedir. Kapitalistlerin bütün bu örgütlü saldırıları karşısında işçi ve emekçiler örgütsüzlüğe terk edilmekte, demokratik hakları ve talepleri yasaklanmakta, ya da en iyi halde unutturulmaya çalışılmaktadır" denildi.

Berktaş ve Mete konuşmalarına şu şekilde devam ettiler;

Emperyalist kapitalist dünya düzeni yaşadığımız toprakların en derin krizlerini yarattığı gibi dünyada da krizler benzer şekillerde devam etmektedir. Devam eden emperyalist savaşların dünya halklarına saldırıları artarken savaşların yıkıcı etkilerini yine işçi ve emekçiler göğüslemekte ve bu da yetmezmiş gibi farklı uluslardan işçileri birbirlerine düşman ettirilmektedirler. Sınıf kardeşliğinin en büyük düşmanı burjuvazi, işçileri bölmek ve uyutmak için en iyi bil- diği yol; ırkçılığı körüklemek olmuştur. Emeklerimizi çalanlar, işçilerin sırtından servet edinenler, artan yoksullukların ve işsizliklerin nedeni ezilen ulusların işçileri değil, işçileri emekçileri açlığa mahkûm eden kapitalistler ve onun örgütleyicisi burjuva devletlerdir. Kapitalist emek sömürüsü sınıf mücadelesi sorununun ayırt edici özelliği olmakla birlikte, temel sorundur ve işçileri, emekçileri doğrudan ilgilendirmektedir.

Mücadele her yerde!

Esas mücadele hedeflerimiz olarak gördüğümüz sınıf mücadeleleri ancak işçi sınıfının ve emekçilerin devrimci eylemleri ile aşılabilir. Yaşadığımız bölgelerde sınıf mücadeleleri benzer özellikler gösterdiği gibi, yoğunlukları; grev ve direnişlere bağlı olarak, işçi sınıfının siyasi örgütlenme gücüne, sendikalarla olan ilişkilerine ve sömürünün şiddetine bağlı olarak da farklılıklar göstermektedir. İşçi Emekçi Birliği- nin farklı şehirlerde başlatmış oldukları ve devrimci mücadelenin en iyi örneklerinden birini devam ettiriyor olmalarını önemli bir kazanım ve başarılı bir deneyim olarak görüyoruz. Bu oluşumun farklı bölgelerde; yeni eylem biçimlerini ve kazanımları inşa edeceğine inanıyoruz. Bizler, Adana’da bulunan devrimci ve sosyalistler olarak, temel sorunların çözümü için; işçi sınıfının örgütlenme araçlarının işçi ve emekçiler ile güç kazanması, onların siyasi taleplerinin gündeme gelmesi ve devrimci dayanışmanın gerekliliği şartlarında buluşuyoruz. İstanbul ve İzmir’de devam eden İşçi Emekçi Birliği’nin mücadele- sini mücadelemiz olarak görüyoruz ve mücadelenin her yerde olması, deneyimlerimizden öğrenmek ve hayata geçirmek için İşçi Emekçi Birliği Adana bile- şenleri olarak bir araya geldik. Bu temelde bizlerde ortaklaşılan ilkeler bağlamında bir araya gelerek, aşağıda belirtilen ilkeleri sahipleniyoruz.

detail-photo-fancybox-0

Bu koşullarda; “imzacı kurumlar olarak; aşağıdaki maddelerde mutabık kaldığımızı, buna uygun bir hareketle sürece müdahalelerimizi şekillendireceğimizi beyan ediyoruz.”

1- İşçi ve emekçilerin tabana dayalı devrimci, siya- sal, birleşik insiyatifini ve mücadele hattını geliştir- meyi esas alıyoruz.

2- işçi sınıfı ve emekçilerin her türlü eylemine yön verecek öncü kuşağının gelişip serpilmesini için bir- leşik bir çabayı ortaya koymayı esas alıyoruz.

3- İşçi sınıfını kuşatan milliyetçilik, şovenizm, cinsi- yetçilik başta olmak üzere sınıfın birliğini parçalayan her türlü gerici ideolojiye karşı mücadeleyi, sınıf bi- linci ve kimliğini geliştirmek için esas alıyoruz.

4- İşçi sınıfının çok azının sendikalı vb. olduğu, olan- ların da tabana dayalı insiyatifinin zayıf ve yetersiz olduğu zeminlerin gelişen sınıf hareketi ve direnişleri taşıyamadığı ortadadır. Bu anlamıyla sınıf mücadelesinin sadece yasal sınırlarla ve mevcut araçlarla sınırlandırılmadığı, fiili-meşru mücadele çizgisini öne çıkaran bir anlayışla hareket etmeyi esas alıyoruz.

5- Sendikalar önemli ölçüde işçi sınıfının öz örgüt- lülükleri olmaktan uzaklaşmıştır. Bir çok sendikaya hakim bürokratik anlayışların misyonu işçi ve emekçileri sermaye adına kontrol altında tutmak ve sömürü çarklarının kusursuz dönmesini sağlamaktır. İşçi sınıfının öz örgütü olan sendikalara hakim bü- rokratik anlayışların aşılması ancak taban inisiyatifinin geliştirilmesi ile mümkündür. İşçi sınıfının tüm mücadele örgütleri ve araçlarının gerçek misyonuna kavuşması için işçi örgütlerinde işçilerin temsiliyeti- ni sağlamayı esas alıyoruz.

6- Sınıf mücadelesini merkezine alan tüm örgütlen- meleri destekler ve bu örgütlenmeler arasında dayanışma ve ortak mücadeleyi öne çıkartıyoruz.

7- Her ne kadar direnişler ekonomik taleplerle baş- lasa da egemenler her direnişe siyasal olarak yak- laşmakta, buna göre konum almaktadır. Bu anlamda direnişlerin politikleştirilmesini, kazanımla sonuçlanmasının en önemli noktalarından biri olarak gö- rüyoruz.

8- Her direnişi kendi özgünlüğünde değerlendirerek politikleştirmeye çalışmak, direnişleri tekil direnişler olmaktan çıkarmak ve genelleştirmek ortak hedeftir.

9- Direnişlerde işçilerin özne olduğu, söz, yetki, kararın işçilerde olduğu bir tarzı ortaya koymanın, işçilerin kararlılığını, sınıf ve mücadele bilincini, art- tırmanın temel noktalarından biri olarak kabul ediyoruz.

İmzacı kurumlar arasındaki bu ilkelere bağlı olarak;

*Direnişler arasında bağ kurar, sınıf dayanışmasını geliştirmek için yollar bulur, direnişlerin koordinasyonunu sağlamaya çalışır.

*Var olan direnişlerin kazanması hedefi ile hareket ederken, sınıf içerisindeki yeni örgütlenmeleri des- teklemek ve sınıf çıkarları doğrultusunda yön vermek konusunda ortak hareket eder.

*Burada imzacı olan yapılar arasında dayanışma ve kolektif aklı geliştirme esastır. Örgütlenme ve direnişlerin olduğu fabrikalarda, işyerlerinde etkin olan tüm kurumlar buna uygun hareket eder.

*İmzacı kurumlar sınıf mücadelesinin öne çıkardığı, güncel sorunlara yönelik de müdahale etmeyi, birlikte kampanya, basın açıklaması, etkinlik vb. yapmayı hedefler.

Mücadeleyi büyütmek ve birleştirmek adına belirtilen ilkeler ve hedefler doğrultusunda bu mücadeleye katkı sunacak ve katılacak herkese çağrımızdır!

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız