Güncel

"Ağır Hasta Mahpus Ahmet Sılık Serbest Bırakılsın!..Hasta tutsaklar serbest bırakılsın"

İSTANBUL - “F Oturumu”nun 461'inci haftasında, “cezaevinde kalamaz” raporunu rağmen serbest bırakılmayan tekerlekli sandalyeye bağlı yaşayan 77 yaşındaki hasta tutuklu Ahmet Sılık’ın durumuna dikkat çekildi.

23 Ocak 2021 Saat: 13:57
Ağır Hasta Mahpus Ahmet Sılık Serbest Bırakılsın!..Hasta tutsaklar serbest bırakılsın
"Ağır Hasta Mahpus Ahmet Sılık Serbest Bırakılsın!..Hasta tutsaklar serbest bırakılsın"
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta yaptıkları “F Oturumu”nun 461’incisini koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinden düzenledi. Bu haftaki oturumda Siirt Cezaevi’nde tutuklu bulunan 77 yaşındaki ağır hasta tutuklu Ahmet Sılık’ın durumuna dikkat çekildi. 
‘SİSTEMATİK TECRİT İŞKENCESİ’ 
Açıklamayı okuyan Komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, salgın sürecinde hasta tutukluların durumunun daha da ağırlaştığını söyleyerek, durumu “sistematik tecrit işkencesi” olarak yorumladı. Tecridin sağlık ve yaşam hakkı önünde ciddi bir tehlike teşkil ettiğine dikkati çeken Şahin, “Tüm bunlar gözler önündeyken durumun yaygınlaştırılarak devam etmesi mahpusların yaşamına yönelik planlı bir saldırıdır. Kişiye özgü infaz sistemi olarak da tartışılan İmralı Hapishanesindeki ağır tecrit uygulamasının neredeyse tüm hapishanelere genişletildiği bugün 27 Kasım’da başlattıkları açlık grevleri ile mahpuslar bir kez daha kamuoyunun dikkatini bu can alıcı soruna çekmeye çalışmaktadır” dedi.
Şahin, sağlık hakkına erişimin önündeki engellere de değinirken, tüm tutukluların sağlık hakkının temel bir ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak, siyasi tutuklular üzerindeki tecride derhal son verilmesi gerektiğini ifade etti.  
TEKERLEKLİ SANDALYEYE BAĞLI 
Geçirdiği felç nedeniyle engelli olan 77 yaşındaki Sılık’ın tutuklanıp Siirt Cezaevi’ne gönderilmesinin ardından tekrar felç geçirdiğini aktaran Şahin, Sılık’ın konuşamaz hale geldiğini paylaştı. Şahin, ayrıca birçok hastalığı bulunan Sılık’ın durumundan şu şekilde bahsetti: “Yüksek tansiyon, Alzheimer ve prostat hastası olan ve beynine giden damarlardan üçünün tıkalı olmasına rağmen yaşı nedeniyle ameliyat edilemeyen Sılık, hala hapishanede tutulmaktadır. Yürüyemeyen ve ancak tekerlekli sandalyeyle hareket edebilen Sılık, hastalıklarına bağlı olarak da aşırı unutkanlık yaşamakta, bu durum da asabiyete yol açmaktadır. ATK’nin hapishanede kalamaz raporuna rağmen savcılığa bağlı kolluk tarafından hazırlanan raporla Sılık’ın infazı ertelenmemiştir.” 
Pandemi nedeniyle Sılık’ın hastane sevklerinin yapılmadığını belirten Şahin, tedaviye erişim hakkı ile suç işlendiğini ifade ederek Sılık’ın ve tüm ağır hasta tutukluların serbest bırakılması gerektiğini ekledi.
 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız