Güncel

Agrobay işçileri yaşadıklarını anlattı

İZMİR - Agrobay Seracılık'ta işten çıkarılan işçiler, çalıştıkları süre boyunca geçirdikleri iş kazalarına rapor alamadıklarını, ücretsiz izne çıkarıldıklarını, buna itiraz ettikleri içinde işten atıldıklarını anlattı.

21 Ekim 2023 Saat: 01:05
Agrobay işçileri yaşadıklarını anlattı
Agrobay işçileri yaşadıklarını anlattı
 
İzmir Bergama'da bulunan Agrobay Seracılık şirketinde çalışırken işten çıkarılan işçiler, yaşadıklarını Tarım İşçileri Sendikası (Tarım Sen) binasında yapılan forumda anlattı. Çok sayıda kişinin katıldığı panelde işçiler, mücadelelerini ve bundan sonraki yol haritalarını tartıştı. 
Forumda ilk olarak konuşan Tarım Sen Başkanı Umut Kocagöz, eylemlerinin 60'ıncı günü olduğunu hatırlatarak, uyarı eylemleri, konsolosluklar önünde eylemler yaptıklarını, Meclis’e gittiklerini belirtti. 39 kişinin işten atılmasının sebebinin sendika üyesi olmaları olduğunu belirten Kocagöz, "İşçilerin işten atılmaları engellemek için işletmenin giriş çıkışını kapattıkları bir eylem oldu. O günden beri eylem devam ediyor. Normalde direnişimizin 3'üncü etabı olarak Ankara'ya yürüme kararı almıştık. Ama direnişimize istinaden Çalışma Bakanlığı tarafından başlatılan bir soruşturma var. Sigortasız çalıştırma, sendika üyeliği nedeniyle işten çıkarma, eksik maaş yatırma gibi konulardan yapılan bu soruşturma nedeniyle yürüyüşümüz erteledik" dedi.
YAŞADIĞI İŞ KAZALARINI ANLATTI
Ardından Agrobay Seracılık'ta işten çıkarılan işçiler tek tek söz alarak yaşadıklarını anlattı. İşçilerden Şirin Yıldırım, çalıştıkları dönem sürekli ücretsiz izinlere zorlandığını kaydetti. Bayramların ve resmi tatillerde bile çalışmaya zorlandıklarını söyleyen Yıldırım, "Tatillerde işe gelmeyenlerin isimlerini alıp, ücretsiz izne gönderdiler. Cenazemiz olsa bile gidemedik, bir gün işe gitmediğimizde 2 gün paramız kesildi. İp atarken düştüm, omurga kemiğim kırıldı. 20 gün rapor aldım, sonra kolumu çatlattım. Ama 'evde kırdım' dedim. Kimyasal ilaçları bize attırdıkları için karaciğerimde enzimler çalışmıyor. Patron yalan konuşmasın, gelsin karşımıza öyle konuşsun" ifadelerini kullandı. 
‘5 AY ÜCRETSİZ İZNE GÖNDERDİLER’
İşçilerden Dudu Güven, serada çalışırken astım olduğunu, 5 ay ücretsiz izne gönderildiğini ardından da işten çıkarıldığını söylerken, işçilerden Behice Karabulut da işten atıldıklarında bütün haklarını alacaklarının söylendiğini belirtti. Ama ne maaşlarını ne de tazminatlarını alamadıklarını söyleyen Karabulut, "Kardeşimi öldürdüler. Ama ben eylemlerde olduğum için ne kardeşimi görebildim ne de acımı yaşayabildim. Kod 46 ile işten çıkarmasalardı bunları yaşamayacaktım. Ama haklarımızı söke söke alacağız" dedi. 
‘HER AY 500 TL KESİYORLARDI’
İşçilerden Ayşe Çimen ise maaşlarının düzgün yatırılmasını istedikleri için iş bıraktıklarını, şirketin ise dertlerini dinlemek yerine kendilerine hakaret ettiğini söyledi. Maaşlarından her ay 400-500 TL kesildiğini dile getiren Çimen, "Firma, çalışanları 5 ayrı şirkette gösteriyorlar. Bizim maaşlarımızı, tazminatlarımızı hesaplayıp versinler. Onlardan iş de yüzlerini görmek de istemiyoruz" diye konuştu.
Diğer işçiler de yine yıllarca sigortasız çalıştırıldıklarını, iş kazaları geçirmelerine rağmen rapor alamadıklarını, ücretsiz izinlere çıkarıldıklarını ve buna itiraz ettikleri için işten çıkarıldıklarını söyledi. 
İşçilerin ardından sendika yöneticileri ve işçiler, katılımcıların sorularını cevapladı. 
 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız