Güncel

AİHM'in ihlal kararı ve ATK raporuna rağmen hasta tutsak Gömi tahliye edilmiyor

30 yıldır tutsak olan şizofreni hastası Kemal Gömi, AİHM’in ihlal kararı ve ATK raporuna rağmen tahliye edilmiyor.

27 Ağustos 2022 Saat: 21:34
AİHMin ihlal kararı ve ATK raporuna rağmen hasta tutsak Gömi tahliye edilmiyor
AİHM'in ihlal kararı ve ATK raporuna rağmen hasta tutsak Gömi tahliye edilmiyor

YÜKSELUYGUN


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çektikleri "F Oturumu" eyleminin 544’üncü oturumunu gerçekleştirdi.

Dernek binası önünde yapılan eylemde, Metris R Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsak olan ve yaklaşık 30 yıldır hapishanede bulunan hasta tutsak Kemal Gömi’nin durumuna dikkat çekildi. 

Eylemde, "Hasta mahpus Kemal Gömi serbest bırakılsın" pankartı taşınırken, "İnsan haklarıyla insandır", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır", "Tedavi haktır engellenemez" ve "Kemal Gömi serbest bırakılsın" sloganları atıldı. Tutsak yakınlarının yanı sıra insan hakları savunucuları eyleme katıldı.

İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu'ndan Ferit Barut, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin her yönüyle büyük bir insanlık krizi olduğunu söyledi. Barut, hasta tutsakların işkence, sağlıksız beslenmenin yanı sıra iletişim ve görüş yasaklarıyla karşı karşıya kaldığını kaydetti. Barut, hasta tutsakların tedavi ve sağlığa erişimleri engellenip, serbest bırakılmalarının engellendiğinin altını çizdi.

GÖMİ ŞİZOFRENİ HASTASI
Gömi’nin "Rezidüel Şizofreni" hastası olduğunu belirten Barut, Gömi’nin kişisel ihtiyaçlarını dahi idrak edemediğini ifade etti. Bu durumun Adli Tıp Kurumu (ATK) raporları ile de teyit edildiğine dikkat çeken Barut, "1993 yılından beri cezaevinde tutuluyor. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlü olduğundan bahisle uzun yıllar tek kişilik hücrede tutuluyor. Gömi, hapishanede gelişen hastalığı nedeniyle birden çok defa Kocaeli Devlet Hastanesi Psikiyatri servisine ve Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine yatırılmış, ATK 2010 yılında ‘Rezidüel Şizofreni’ tanısı koyarak, bu hastalığın kalıcı bir hastalık olduğunu ve sağlık sorunları sebebiyle Cumhurbaşkanı tarafından af edilebileceğini belirtmiştir" diye belirtti.

AİHM İHLAL KARARI VERDİ
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Gömi’nin tedavi hakkının ihlal edildiğine karar verdiğini ve devleti tazminat ödemeye mahkum ettiğini aktaran Barut, "AHİM’in 2019 yılında verdiği kararında; Kemal Gömi için ‘mümkün olan en kısa sürede gerekli psikiyatrik ve sürekli tıbbi bir tedavi sağlayan özel bir kurumda yeterli tutukluluk koşulları sağlanması’ gerektiğine işaret etmiştir. AİHM kararına rağmen Gömi, uygun bir sağlık kuruluşuna sevk edilmek yerine tutulduğu Bolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumundan Metris R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna sevk edilmiş ve burada da tekli hücreye konulmuştur" ifadelerini kullandı.

SALDIRIYA UĞRAYIP YARALANDI
Gömi’nin Metris Hapishanesi’ne getirildikten sonra adli bir tutuklunun saldırısına uğradığını ve kesici alet ile yaralandığını ifade eden Barut, şöyle devam etti: "İleri derecede şizofreni hastası olması nedeniyle öz bakımını yapamayan, hapiste olduğunu idrak edemeyen, etrafındaki kişileri kendisine tehdit olarak gördüğü için agresif tutumlar sergileyen Kemal Gömi’nin abisi, ‘onu ziyarete gittiğimizde bazen bizi onun evine gitmiş misafirler olarak görüyor, bazen de ailesinin maskelerini takmış ajanlar zannediyor ve bize saldırmaya çalışıyor, orası Kemal'in kalabileceği bir yer değil, kardeşimin can güvenliğinden endişe ediyoruz, çünkü hastalığı nedeni ile kendisine zarar verebileceği gibi başka tutuklular tarafından zarar görme riski çok fazla’ dedi. Gömi’nin AİHM kararına rağmen halen cezaevinde tutulması can güvenliğine ağır tehdit oluşturmaktadır. Yetkilileri derhal sorumluluk almaya çağırıyoruz."

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız