Güncel

Aile Hekimliği Yönetmeliği’ne tepki: Kabul etmiyoruz

HABER MERKEZİ - “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”nde yapılan değişikliğe tepki gösteren sağlık emekçileri, "Ayrımcılığı ve eşitsizliği kabul etmiyoruz" dedi.

26 Ağustos 2022 Saat: 22:50
Aile Hekimliği Yönetmeliği’ne tepki: Kabul etmiyoruz
Aile Hekimliği Yönetmeliği’ne tepki: Kabul etmiyoruz
Sağlık emekçileri, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği”ne tepki göstermek amacıyla Ankara ve Antalya’da açıklama yaptı. Mersin Tabip Odası da konuya ilişkin yazılı açıklama yayınladı.  
ANKARA 
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe dair İl Sağlık Müdürlüğü Numune Yerleşkesi’nde açıklama gerçekleştirdi. "Ek ödeme değil, tek ödeme istiyoruz", "İktidara değil emekçiye bütçe" ve "Sağlık işi ekip işidir" sloganlarının atıldığı açıklamada, "Teşvik ile sağlık hizmeti yürümez" pankartı taşındı.
Açıklamayı okuyan SES Ankara Şubesi Başkanı Kubilay Yalçınkaya, söz konusu yönetmenliğin koruyucu sağlık hizmetinden uzak olduğunu belirtti. Yalçınkaya, "Sağlık emekçilerinin iş güvencesi her yıl yenilenip yenilenmeyeceği belirsiz olan sözleşmeye dayalı istihdamla ortadan kalkmış, iş yükü ve şiddet tehdidi, bütün bunlara bağlı olarak da emekçiler açısından kendini değersiz hissetme duygusu artmıştır. Bireysel ve tek taraflı sözleşmelerle ücretlerin ve çalışma süresinin belirlenmesi ücret ve iş güvencesizliği yaratmaktadır" dedi.  
Bugüne kadar yapılan her değişiklikte geriye gidildiğini belirten Yalçınkaya, geriye gitmekle beraber hak kayıpları ve cezalandırmaların olduğunu söyledi. Yalçınkaya, şöyle dedi: "Tüm bunlar halkın ve sağlık örgütlerinin itirazlarına rağmen ısrarla uygulanmaktadır. Sağlık Bakanlığı, yürüttüğümüz mücadele sonucunda taleplerimizi tam olarak karşılamasa da kısmi bir iyileştirme yapmak zorunda kalmıştır. Ancak, Sağlık Bakanı algı yaratarak birinci basamak sağlık hizmetlerinin tüm sorunları çözülmüş gösterdiği yönetmelikte halen 'küme dışında' sorunlarımız çalışma alanları ve sağlık emekçileri bırakılmıştır. Halk sağlığının geliştirilmesi amaçlanarak tavan ücret üzerinden unvana göre yüzde 3 ile 42 oranında ödeme yapılacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla kısmi bir iyileştirme yapılmıştır. Ancak ihtar puanında belirtilen hususlar ile ilgili yönetmelikle düzenleme yapılamayacağına dair AYM kararına rağmen bu ödeme ihtar puanı alanlara bir aydan üç aya kadar destek ödemesi yapılmayacağı hükmü getirilerek, adeta bir fiile iki ceza mantığı işletilmiştir. Ekip çalışanların ek ödemeleri arasında yüzde 39 oranında anormal bir fark olması ücrette adalet ilkesine aykırıdır. Dolayısıyla bu oranın mutlaka yükseltilmesi gerekmektedir. Kaldı ki yine ekibin bir parçası olan ASM’de çalışan işçiler ise bu ek ödemeden hiçbir şekilde yararlanamayacaktır. Bu ayrımcılığı kabullenmek mümkün değildir." 
ANTALYA  
SES Antalya Şubesi Muratpaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde yaptığı eylemle Aile hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğini protesto etti.  SES Antalya Şube Eşbaşkanı Dr. Kaan Taşer, “Yönetmelik değişikliği ile tıpkı ek ödemede olduğu gibi teşvik ödemesi adı altında daha fazla çalışma karşılığında ilave ücret getirilmiştir. Günlük muayene sayısının 40’ın üzerine çıkması halinde tavan ücretin yüzde 10’u ile yüzde 42’si arasında teşvik ödemesi getirilmektedir. Böylece ne kadar çok hasta muayene edilirse o kadar çok ücret anlayışı getirilerek koruyucu sağlık hizmetlerinin yerine getirilmesinde zaman sorunu yaratmış olacaktır” dedi. 
Yönetmeliğin sağlık hizmetinin kalitesini düşüreceğini belirten Taşer, “Halkın ve sağlık emekçilerinin sağlığını hiçe sayan bu uygulamanın kabul edilebilir yanı yoktur” diye ifade etti.   
MERSİN 
Mersin Tabip Odası da, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamayla duruma tepki gösterdi.  Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yönetmelikte sadece sesini çıkarmadan, çok hasta bakma şartı ile hekime ve birazcık da ASM çalışanlarına ek ödeme yapılması önerilmiştir. Aile hekimini bir hastasına ortalama 6 dakika vakit ayırmak zorunda bırakan, sağlık emekçileri arasındaki çalışma barışını bozan ceza yönetmeliği eki mahiyetindeki bu düzenlemeyi kabul etmiyoruz.” 
 
 
 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız