Güncel

Aleviler: Devletin Alevisi olmayacağız

İSTANBUL - AKP'nin kendilerine dönük adımlarını samimi bulmadıklarını belirten Aleviler, "Devletin Alevisi olmayacağız” dedi.

28 Aralık 2022 Saat: 11:49
Aleviler: Devletin Alevisi olmayacağız
Aleviler: Devletin Alevisi olmayacağız
Alevi örgütleri, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmasına karşı ortak taleplerini belirlemek için 25 Aralık'ta İstanbul'da "Büyük Alevi Kurultayı" düzenledi. Binlerce kişinin katıldığı kurultayda, cemevlerinin ibadethane statüsünün kabul edilmesi, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevilere dönük katliamlarla yüzleşilmesi ve yeni bir anayasa talepleri öne çıktı.  
‘TEKÇİ ANLAYIŞA' TEPKİ  
Kurultaya katılan Alevilerden Hasan Benli, AKP'nin Meclis'e getirilen torba yasayla Aleviliği yok saydığını söyledi. Kurultaya bu nedenle katıldıklarını aktaran Benli, "Cumhuriyet kurulduğundan itibaren tekçi bir anlayış var. Tek din üzerinden var olan devlet anlayışı var" dedi. Alevilerin geçmişten bugüne fiziki imhayla karşı karşıya kaldığını ifade eden Benli, torba yasaya işaret ederek, "Alevilere bunu makul bir şeymiş gibi gösterip kabul ettirmeye çalışıyorlar. Aleviliği yok sayan, dejenere eden bir akıl yatıyor bu torba yasanın içinde. Alevi açılımı, Roman açımı, Kürt açılımı vardı. Sonunda açılımların sadece kitleleri avutmak, kandırmaktan başka bir şey olmadığını gördük. Aleviliği devletin resmiyetçi anlayışına kurban etmemek gerekiyor. Bugün torba yasalar ile AKP eliyle ‘makul’ bir şeymiş gibi gösteriliyor. CHP politikası da aynı şekilde; Aleviliği kendine yedeklemiş olarak görüyor" diye konuştu.  
‘DEVLETİN ALEVİSİ OLMAYACAĞIZ’ 
Tokat Zile Karacaören Köyü Veli Baba Cem Evi Kültür ve Dayanışma Derneği'nden Hüseyin Tuna, Alevilerin eşit yurttaş olarak görülmesini istediklerini vurguladı. İktidarın kendi Alevisini yaratmaya çalıştığını söyleyen Tuna, "Erdoğan seçim sürecine girerken Alevilere yeşil ışık yakarak, Alevileri kendi içerisinde bölüp, bir şekilde ıslah etmeye çalışıyor. Ama biz yüzlerce yıldır sazımızla, sözümüzle nasıl ayakta kaldıysak, kültürümüzü yaşattıysak bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz. Devlettin terbiye ettiği Alevilerden asla olmayacağız. Kendi inancımızı, yaşam felsefemizi, kültürümüzü sürdüreceğiz” dedi. 
Derneğin Kadın Kolları Başkanı Sevda  Evcen, inançlarına dönük saldırılara karşı tüm Alevileri "birlik" çağrısı yaptı. Alevilerin yok sayılamayacağını vurgulayan Evcen, “Görmezden gelemezsiniz. Dersim’de, Maraş'ta, Çorum’da, Sivas’ta, Antep'te her yerdeydik. Her yerde olmaya devam edeceğiz. Bizim de bir can olduğumuzu anlamalarını istiyoruz. Cemevlerimize zarar vermelerini istemiyoruz. Çocuklarımıza güzel bir gelecek istiyoruz" şeklinde konuştu.  
'YASAYI TANIMIYORUZ' 
AKP’nin Alevileri bir torba yasa içerisine sıkıştırmak istediğini belirten Menekşe Yeter ise, Alevilerin yaşadığı katliamları hatırlattı. AKP’nin Alevilere dönük politikasını samimi bulmadıklarını ifade eden Yeter, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Yeter, “Laik ve demokratik bir ülke için buradayız. Aleviler bu torba yasaya sığmaz. Bu yasayı tanımıyoruz. Bu yasayı tanımadığımız için buradayız. Bizim talebimiz eşit yurttaşlıktır. Öyle ya da böyle bu haklarımızı alacağız” ifadelerini kullandı.
 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız