Güncel

Ali İsmail Korkmaz davasında fırıncılara tahliye

Eskişehir'de Gezi Parkı eylemleri sırasında polis ve eli sopalı kişiler tarafından dövülerek ölümüne sebebiyet verilen Ali İsmail Korkmaz davası dün yeniden görüldü.

19 Nisan 2016 Saat: 08:49
Ali İsmail Korkmaz davasında fırıncılara tahliye
Ali İsmail Korkmaz davasında fırıncılara tahliye

Eskişehir'de Gezi Parkı eylemleri sırasında polis ve eli sopalı kişiler tarafından dövülerek ölümüne sebebiyet verilen Ali İsmail Korkmaz davasıdün yeniden görüldü. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi tarafından usul yönünden bozulan dava dün Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Yeniden görülen dava için polis, adliye önünde barikatlardan 'güvenlik' koridoru oluşturdu. 

SANIKLAR SEGBİS'LE SAVUNMA YAPTI

Kayseri'de görülen davaya Ali İsmail Korkmaz'ın ailesinin yanı sıra Gezi eylemleri sırasında polisin attığı biber gazı fişeğiyle yaralanan ve hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, CHP'li vekiller Gamze İlgezdi, Hilmi Yarayıcı, Veli Ağababa ile İstanbul ve Ankara'dan pekçok kişi katıldı. 

Yargıtayın bozma ilamına uyma kararı veren mahkeme, usulü eksiklik olmaması için tüm sanıklara ek savunma hakkı verdi. Sanıklar Mevlüt Saldoğan, Yalçın Akbulut, Hüseyin Engin, Şaban Gökpınar, İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Hardar'ın SEGBİS yöntemi ile savunmaları alındı. 

 ALİ İSMAİL OLMADIĞINI İDDİASI

Sanık Mevlüt Saldoğan savunmasında olay gecesine dair ortaya çıkan görüntülerdeki şahsın Ali İsmail Korkmaz olmadığını iddia etti ve beraatini istedi. Saldoğan'a tepki gösteren Emel Korkmaz ve Gülsüm Elvan salonu terketti. 'Görüntülerdeki kişi Ali İsmail değildi' diyen Saldoğan savunmasında "Meslek hayatım boyunca terörle mücadele ettim. O dönem de darbe girişimini bastırmakla görevlendirildim. Ali İsmail bize 'hepiniz o. çocuğusunuz, Tayyip'in piçisiniz' dedi. Bu nedenle haksız tahrik indirimi istiyorum" diye konuştu. 

Sanık Saldoğan'ın savunmasından sonra mahkeme salonuna giren Emel Korkmaz ve Gülsüm Elvan sanık Yalçın Akbulut'un savunmasında "Darbedilen şahıs Ali İsmail değildi. Kamuoyunun tepkisini çekmemek için tutuklandık. Ailemizden uzağız" demesi üzerine anne Korkmaz "Ölen çocuk nerede" diye tepki gösterdi. Akbulut, siyasi mahkum olduğunu iddia ederek AİHM'e başvuracağını söyledi. 

"KUŞ YAVRUSU GİBİ YERDE ÇIRPINIRKEN DÖVDÜLER'

Sanıkların savunmalarının ardından mütealasını veren savcı, sanıkların ölümü gerçekleştirecek eylemde bulunduklarını, Mevlüt Saldoğan'ın Ali İsmail yere düştükten sonra kafa kısmına 3 kez tekme atmasının kasten adam öldürmeye girdiğini söyleyerek tutukluluklarının devamını istedi. 

Savcının mütealasının ardından söz alan baba Şahap Korkmaz, "Ali İsmail suçsuzdu. Kuş yavrusu gibi yerde çırpınırken daha kendine gelemeden Mevlüt'ün tekmelerinin hedefi oluyor. Bu adalete soğar mı? Hepsi görüntülerdeki kişi Ali İsmail değil diyor. O değilse kim" diye sordu. Anne Emel Korkmaz ve ağabey Gürkan Korkmaz da sanıkların kasten adam öldürmekten cezalandırılmalarını istediklerini beyan etti. 

Sanık avukatları ise savcının mütealasına tepki gösterdi. Sanık Aldoğan'ın avukatı Mutlu Karayılan, "Bu davanın mağduru, faili belli değildir. Dövülen Ali İsmail Korkmaz, döven de bu polisler değildir. Ali İsmail Korkmaz'ın ölüm nedeni dayak değil kullandığı ilaçlardır" deyince aile tepki gösterdi. Bunun üzerine ailenin salondan çıkarılmasını talep eden Karayılan'ın savunmasını dinlemek istemeyen Emel Korkmaz, Şahap Korkmaz ve Gülsüm Elvan salonu terk etti. Avukat Karayılan, "Gezi olaylarının toplumda yarattığı korku ve hiddet dikkate alınarak müvekkilime haksız tahrik uygulansın" dedi. 

Tek suçunun 'yasadışı eylem yapan kişiyi kovalamak' olduğunu iddia eden Sanık Yalçın Akbulut'un avukatı Erdinç Oktay, "Müvekkilime verilen görev sokağa gireni uzaklaştırmaktır. Görevini yapmıştır" diyere beraat talep etti.

FIRINCILARA TAHLİYE

Aradan sonra kararını bildiren mahkeme, ‘33 aydır tutuklu oldukları ve talep edilen cezanın çoğunu yattıkları’ gerekçesiyle fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever'in tahliyelerine karar verdi. Mahkeme, sanık polisler Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut hakkındaki eski hükmünde direnirken Saldoğan ve Akbulut’un tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.  

KARAR YENİDEN YARGITAYA TAŞINACAK

Duruşmanın ardından açıklama yapan aile karara tepki gösterdi. Anne Emel Korkmaz, "Bu ülkenin adaleti bu 19 yaşında çocuğun canı bu kadar ediyor" dedi. Baba Şahap Korkmaz cezasızlık sürdüğü müddetçe cinayetlerin artacağına değinerek, "Bu karar ne adalete, ne hukuka, ne akla ne de mantığs sığıyor. Bu şekilde katiller korunuyor ve yeni cinayetlerin önü açılıyor" diye konuştu. Ağabey Gürkan Korkmaz da karardan tatmin olmadıklarını belirterek "Yargıtay, esasa değil usule ilişkin inceleme vermişti. Mahkeme de o karara uydu. Sanık fırıncılar için verilen tahliye kararına itiraz edeceğiz" dedi.

Ailenin avukatı Aydın Erdoğan ise mahkemenin kamu görevlilerini korumaya dönük karar verdiğini ifade etti. Erdoğan, kararı yeniden Yargıtay'a taşıyacaklarını söyledi. 

CHP'li vekil Hilmi Yarayıcı da "Adalet yara aldı, katledildi. " şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız