Güncel

Almanya’da metal sektöründe uyarı grevleri...Ay sonunda genel grev var

Almanya’da yüzde 6 ücret artışı ve haftalık çalışma süresinin 35 saate düşürülmesini isteyen metal işçilerinin uyarı grevleri devam ediyor.

17 Ocak 2018 Saat: 00:44
Almanya’da metal sektöründe uyarı grevleri...Ay sonunda genel grev var
Almanya’da metal sektöründe uyarı grevleri...Ay sonunda genel grev var

Almanya’da IG-Metall üyesi metal işçilerinin uyarı grevleri devam ediyor. Patronlarca kabul edilmeyen ücret artışı ve çalışma saatleri talepleri nedeniyle eylemler düzenleyen metal işçileri uyarı grevlerinin sonuç vermemesi durumunda greve çıkacak.

Sindelfingen'deki Mercedes Benz fabrikasında çalışan yaklaşık bin işçi de çalışma koşullarının düzeltilmesi için eylem yaptı. İşçiler, talepleri ay sonuna kadar karşılanmazsa greve çıkacaklarını açıkladı.

Metal sektöründeki TİS anlaşmazlıklarından dolayı Porsche, Bosch, Nexans, RFS işçileri 2 ve 4 Ocak’ta uyarı grev yaptılar.

Almanya’nın en büyük sendikası IG Metall, ücretlerde yüzde 6 artış gibi diğer taleplerin yanında haftalık çalışma saatlerini 28 saate düşürmek için uyarı grevlerinin düğmesine bastı.

Stuttgart-Zuffenhausen’de Perşembe sabahı (4 Ocak) bir uyarı grevi yapıldı. 3 bin Porsche işçisi katıldı.
İlk uyarı grevi Salı günü (2 Ocak) Hannover kentinde RFS ve Nexans fabrikalarında, Salzgitter’de ise Bosch fabrikasında 1 saatlik iş bırakma şeklinde gerçekleştirildi.

Metal sektöründe yaklaşık 4 milyon işçiyi temsil eden IG Metall, kısmi uyarı grevlerinin ardından 8 Ocak’ta 24 saatlik uyarı grevi yaptı.

Görüşmeler Kasım’da başladı

Kasım ayı ortalarında başlayan TİS görüşmelerinde yaşanan sıkıntıları patronlarla yaptığı “ön anlaşma”yla askıya alan, daha doğrusu 31 Aralık’a kadar grev yapmaktan kaçınacağı sözünü veren IG Metall sendikası 1 ocak’tan itibaren “28 saatlik çalışma haftası” talebini yükselteceği yönünde açıklamalar yapmıştı.

TİS görüşmeleri, 15-22 Kasım günlerinde değişik bölgelerde binlerce metal işçisinin katıldığı gösteriler eşliğinde başladı. Müzakerelerde metal patronları, IG Metall’in ileri sürdüğü talepleri tartışmak yerine karşı teklifle yanıt verdiler.

IG Metall, ücret talebinin yanında ikinci önemli talep olarak haftalık çalışma sürelerinin bireysel ve geçici olarak -2 yıllığına kadar- 28 saate kadar düşürülmesi talebini ileri sürüyor. Metal patronları ise sundukları teklifte günlük çalışma sürelerinin 8/10 saat ile sınırlandırılmasının kaldırılmasını ve asıl olarak 48 saatlik haftalık çalışma sürelerinin temel alınmasını talep ediyorlar.

Metal patronları ayrıca, iki vardiya arası yasal olarak belirlenen asgari 11 saatlik dinleme süresini, “günümüze uymayan sınırlamalar” olarak görüyorlar. Onlara göre çalışma süreleri 12 saate kadar çıkabilmeli, iki vardiya arasındaki dinlenme süresi 9 saat olmalı ve “dinlenme süresi” işletmenin ihtiyacına göre belirlenmeli. Üstelik, fazla mesai zamları da iptal edilmeli!

Sendika “28 saat” talebinde ne kadar tutarlı?

IG Metall ücretlerde yüzde 6’lık artış talebinde bulunuyor. Patronlar ise buna yüzde 2’lik artış teklifiyle yanıt verdi. Sonraki görüşme turlarında yüzde 3 ya da 4’te anlaşma sağlanacağı beklentisi var.

Ücretlerdeki artış konusunda orta noktada uzlaşmak ihtimalinden daha önemli olan konu haftalık çalışma saatlerinin ve bununla birleşik belirlenecek ücretlerin düzeyinin ne olacağı sorunu.

IG Metall haftalık çalışma saatlerinin aşama aşama 28’e düşürülmesi talebini dillendiriyor. Fakat birincisi, bunu, işçinin isteğine bağlı yani bireysel olarak belirlenecek bir talep olarak ortaya atıyor. İkincisi, “2 yıllığına kadar” şeklinde sınırlandırıyor. Üçüncüsü “28 saatlik çalışma takvimine geçilmesi halinde bunun ücretlere yüzde yüz yansıtılmasına karşı çıkıyor; yani, çalışma saatleri düşürüldükçe ücretlerin de o ölçüde düşürülmesine karşı net ve kararlı bir tutum almıyor. (Kaynak: Yaşanacak Dünya)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız