Güncel

Ankara ve Diyarbakır'da EKPSS protestosu

Engelsiz Bileşenler Federasyonu ve Engelliler Konfederasyonu, koronavirüs salgını gerekçesiyle EKPSS'nin ertelenmesini protesto ederek, engellilere kadro açılmasını istedi.

9 Eylül 2020 Saat: 19:09
Ankara ve Diyarbakırda EKPSS protestosu
Ankara ve Diyarbakır'da EKPSS protestosu

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (EKPSS) koronavirüs (Covid-19) salgını gerekçe gösterilerek ertelenmesi ve engellilere kadro açılmaması Ankara ve Diyarbakır'da protesto edildi.

ANKARA
Engelliler Konfederasyonu üyeleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde bir araya gelerek, açıklama yaptı. "Sosyal devleti arıyoruz" ve "Korumalı iş yerimizi istiyoruz" dövizlerinin taşındığı açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu ve HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Veli Saçılık da destek verdi.

'HAKSIZLIK'
Açıklamada konuşan Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, pandemi nedeniyle ertelenen diğer sınavların çoğunun yaz döneminde yapıldığına değinerek, EKPSS'in ikinci defa belirsiz bir tarihe ertelendiğini söyledi. Pandemi döneminde diğer merkezi sınavların devam ederken EKPSS'nin ertelenmesinin haksız bir uygulama olduğuna dikkati çeken Özsaygı, "Engellilere yapılan bu ayrımcılığı kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

ATAMALAR İÇİN ADIM
Bu yıl engelli memur istihdam edilmemesine de tepki gösteren Özsaygı, bu noktada da adım atılmasını istedi. Özsaygı, "EKPSS'den 80 üzeri puan alıp atanamayan binlerce engelli aday olduğunu, bunların arasında ön lisans ve lisans mezunları olan nitelikli çok sayıda engelli adayın bulunduğunu ve kurayla atama bekleyenlerin de sayısının oldukça fazla olduğunu biliyoruz. Öte yandan, 2020 yılının ilk altı ayında kamuya çok sayıda atama yapılmıştır. Sadece Sağlık Bakanlığı KPSS puanıyla farklı statülerde 50 bin personel almış ancak EKPSS puanıyla alım yapmamıştır" diye konuştu.

Özsaygı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2020-Mart Engelli ve Yaşlı İstatistikleri Bültenine göre, 2019 yılı Kasım ayı itibarıyla toplam engelli kontenjan açığının 7 bin 119 olduğunu kaydetti.

Özsaygı, şu talepleri sıraladı:
 
"-Kamuda engelli kontenjanının önemli ölçüde dolmasının atamaların azaltılması yönünde bir karara/politikaya neden olmamasını ve bu tür bir politikanın Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesine aykırı kabul edilmesini,
 
-Engelli lisans ve ön lisans mezunlarının mezun oldukları kadrolarda istihdam edilebilmeleri için özel çalışma yapılmasını,
 
-2020 yılında Bakanlık, kurum ve kuruluşların KPSS puanıyla alım yaparken eşzamanlı olarak EKPSS puanıyla da alım yapmalarını,
 
-Tüm bakanlıkların, kurum ve kuruluşların 2020 yılında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bildirecekleri memur kadro açıklarına yönelik bildirimlerinde, engelli kontenjanında alım yapmak üzere özellikle bir çalışma yapmalarını ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bu çalışmayı desteklemesini ve denetlemesini,

-Engelli kotasının artırılmasına yönelik yasal düzenleme talebimizin TBMM'nin açılışını takiben ivedilikle gündeme alınmasını,
 
-2020 EKPSS sonuçlarının açıklanması zaman alacağından bu olasılığın engelli personel atamalarının gecikmesine neden olmamasını, atama bekleyen binlerce engelli bireyi daha fazla zor durumda bırakmamak için 2020 yılı içinde EKPSS puanı ve kurayla atama yapılmasını, acilen talep ediyoruz."

DİYARBAKIR  
Engelsiz Bileşenler Federasyonu ve Diyarbakır İl Engelliler Meclisi de konuya ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Diyarbakır Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Ömer Azkan, engelli yurttaşların istihdam edilmemesinin kabul edilemez olduğunu ve engelli memur atamasının yapılması için bir an önce adım atılmasını istedi. 
 
Özkan, pandemiden kaynaklı özel sektörde çalışan birçok engellinin ücretsiz izne çıkarıldığını, pandemi devam ettiği sürece ve süreç bitiminde engellilerin işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız