Kültür

Annelerin gözünden 12 Eylül

Sekiz yıllık bir çalışmanın ürünü olan “12 Eylül Anneleri” belgesel filmi, Barış Manço Kültür Merkezi’nde Kadıköylülerle buluştu.

23 Aralık 2015 Saat: 23:53
Annelerin gözünden 12 Eylül
Annelerin gözünden 12 Eylül

 


Yönetmenliğini Memik Horuz, Sevim Erdem ve Eyyüp Epekinci’nin yaptığı belgesel film, Devrimci Kültür ve Dostluk Derneği’nin organizasyonu ile gerçekleştirildi.
Yüzlerce anne ile görüşülerek 12 Eylül döneminde yaşanan işkence, ölüm ve idam olaylarının annelerin ağzından aktarıldığı belgesele Kadıköylülerin ilgisi oldukça yoğun oldu. Gösterim sırasında izleyiciler arasında duygulu anlar yaşanırken, annelerin umutlu çağrıları sık sık alkışlandı.

“YİĞİT EVLATLARI SAVUNDUM”
Film öncesi konuşmayı, dönemin tanıklarından ve tutukluların avukatlarından Avukat Nebi Barlas yaptı. Barlas konuşmasında “Ben o yiğit evlatları ve anneleri savundum ve onlarla gurur duyuyorum” dedi. Diğer bir konuşma ise, filmin yönetmeni Memik Horuz tarafından yapıldı. Horuz, filmi duyarlı insan ve kuruluşların bağışları ile herhangi bir yerden destek görmeden ve kendi emeklerinin ürünü olarak yaptıklarını, amaçlarının ülkenin en karanlık dönemlerinden birinin acı ve çığlıklarını tarihe not etmek olduğunu vurguladı. 


Horuz, “Bugün burada yoğun katılım ve duyarlılık görüyorum. Bizi mutlu ettiniz. Bu organizasyonu yapan Devrimci Kültür ve Dostluk Derneği ile salon desteği sunan Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” dedi. Film gösteriminde çoğu izleyici gözyaşlarını tutamazken, yer yer traji-komik olaylar karşısında da gülüşmeler yaşandı. Film sonrası ise sahneye çıkan yönetmenler, film ile ilgili seyircilerin düşünce ve eleştirilerini sordular. 

ANNELERE KARANFİL VE ALKIŞ
Son olarak hem filmde yer alan hem de o döneme tanıklık eden anneler sahneye çağrıldı. Devrimci Kültür ve Dostluk Derneği adına konuşan, dönemin tanıklarından İbrahim Yirik, o dönemde cezaevlerinde yaşananları, annelerin çektikleri acıları ve direnişleri örnekleri ile anlattı. Ardından annelerden Hanife Yıldız, Aynur Çakas, Ayten Sezer, Nezahat Koçulu, Güneş Çelebi, Günay Akçayüz, Günay Kaya ve 12 Eylül’de idam edilen Ramazan Yukarıgöz’ün annesinin yerine Yılmaz Yukarıgöz sahneye çıktılar. Dönemin tanıkları olan anneler, konuşma yapmakta zorlandılar. Annelerden biri “Çok doluyum… Konuşmak istemiyorum.” deyince salondakiler ve diğer anneler gözyaşlarını tutamadı. Söz alan bir diğer anne “Ne söyleyebilirim ki…12 Eylül’ü yaşadık, çocuklarımız içeri alındı. Ama biz her zaman mücadeleye devam ettik. Çocuklarımızın peşinden gittik. Diğer çocuklarımızın da…” dedi.  
Konuşmalardan sonra annelere kırmızı karanfiller verildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız