Güncel

Arhavi halkı Bilirkişi keşiflerine hazırlanıyor

Arhavi halkı yarın yapılacak bilirkişi keşiflerine hazırlanıyor. Çifteköprü Vadisi’nde korkunç doğa tahribatı yapan taşocağı, Pilarget‘te kurulmak istenen HES projesi için yarın 3 ayrı bilirkişi keşfi birden yapılacak.

9 Eylül 2020 Saat: 08:32
Arhavi halkı Bilirkişi keşiflerine hazırlanıyor
Arhavi halkı Bilirkişi keşiflerine hazırlanıyor

Dikyamaç Derneği ve 75 Dikyamaçlı tarafından Çifteköprü Vadisi‘nde yeni işletmeye açılan ve Ulaştırma ve Altyapı Trabzon Bölge Müdürlüğü tarafından işletilerek Rize Havaalanına malzeme sağlayan taşocağı için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı ile HATPEK taşocağının işletme alanını iki katına çıkartarak yaklaşık 440 dekar büyüklüğüne genişletilmesi için verilen ÇED Olumlu” kararlarının iptali için Rize İdare Mahkemesinde iki ayrı dava açıldı. Mahkeme açılan iki ayrı davada da bilirkişi incelemesi yapmaya karar verdi.

Buna göre 10 Eylül günü saat 13:00 de Ulaştırma ve Altyapı Trabzon Müdürlüğünün açtığı taşocağı için, saat 14:00 de HATPEK taşocağının genişletilmesi kararı için ve saat yine 14:00 de ve Pilaget de yapılmak istenen SAKA HES projesi için de saat 15:00 de bilirkişi incelemeleri yapılacak.

ÇİFTEKÖPRÜSÜ VADİSİ YOK OLMASIN!

Taş ocakları için dava açan Dikyamaç Köyü Kalkındırma Eğitim Kültür Sanat Turizm Müze Geliştirme ve Dayanışma Derneği başkanı Prof. Dr. Maksu Çoşkun, dernek internet sayfasından Arhavi halkına çağrıda bulundu:

“Köyümüz sınırları içinde yaklaşık 20 yıl önce başlayan ve halen faaliyet gösteren taş ocakları işletmeleri gelinen noktada çevre felaketi şeklinde başta köyümüzü ve çevreyi tehdit eder olmuştur. Halkımız bu durumdan büyük rahatsızlık duymaktadır. Nitekim derneğimiz, köy muhtarlığımız ve sizler ile yola çıkarak sayısı 4-5 i bulan ocaklar ile bir mücadele başlattık . Bu amaçla 75 Dikyamaç köylüsü tarafından açılan dava için ilgili mahkemeler bilirkişi tayin etmiştir. Hedefimiz bu taş ocaklarının kapatılması ve yerleşim yerleri dışına alınması olmalıdır. Bu mücadelede şimdiye kadar verilen desteğin bundan sonrada devam edeceğine yürekten inanıyorum.

Bilirkişiler alan incelemesini 10 eylül 2020 saat 13.00 ve 14.00 da yapacaktır. Avukatımız ve bizler orada olacağız. Kalabalık bir katılım bilirkişi üzerinde davaya sahip çıktığımız etkisini gösterecektir. Bu nedenle Arhavi dışından ve Arhavi den yüksek bir katılım bekliyoruz.”

PİLARGET HALKI HES İSTEMİYOR!

Benzer şekilde Pilarget (Balıklı) köyünde yapılmak istenen SAKA HES projesi ile ilgili verilen “ÇED Olumlu” kararının iptali için, Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği öncülüğünde açılan “kararının iptali” davasında yapılacak bilirkişi incelemesi için de Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği sosyal medyada yaptığı çağrı ile tüm Arhavilileri keşif incelemesine katılmaya davet etti.

Dernek, “10 Eylül’de yapılacak bilirkişi incelemeleri ve sonrasında verilecek raporlar, Çifteköprü Vadisi’nin taş ocaklarından kurtulması için bir umut olabilir. Pilaget HES bir daha gündeme gelmemek üzere çöpe atılabilir. Tüm duyarlı dostlarımızı köylerine , vadilerine ve sularına sahip çıkmaya, bu keşiflere katılmaya ve tepkilerini göstermeye çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız