Güncel

Artvin'de halk Carettepe'de madencilere karşı direniyor

Artvindeki, Kafkasör Yaylasında bulunan Cerattepe Bölgesinde bakır madeni çıkarılması için şirket yetkililerinin, asker ve polis eşliğinde zırhlı araçlarla bölgeye gelişi Artvin halkını sokağa döktü.

16 Şubat 2016 Saat: 11:52
Artvin'de halk Carettepe'de madencilere karşı direniyor
Artvin'de halk Carettepe'de madencilere karşı direniyor

 

HALK KEPENK KAPATTI

Dün akşamdan itibaren araçlarıyla Cerattepe yolunu ulaşıma kapatanların bölgedeki gergin bekleyişi sürüyor. Artvin'deki esnaf sabah kepenk kapatarak nöbet bölgesine çıktı. Güvenlik güçlerinin olası müdahalesi halinde yaralananlar olabileceği göz önüne alınarak Artvin Devlet Hastanesi'nin acil birimlerinin uyarıldığı ve ambulans ile sağlık personeli takviyesi yapıldğı belirtildi. 

Kafkasör Yaylası ile Cerattepe Bölgesi'ndeki madencilik faaliyetleri için şirket yetkililerinin dün bölgeye geleceği duyumunu alan Artvin'de yüzlerce kişi sokaklara dökülürken, Cerattepe yolu üzeri Atmaca Mahallesi girişinde toplandı. Cerattepe'ye çıkan yolları araçlarıyla ulaşıma kapatan Artvinliler, gece boyunca ateş yakarak ısındı, bölgede sabahladı.Artvin'deki esnaf da 'Cerattepe'ye müdahale olursa bu işyeri kapanacaktır' yazılı afişlerin asılı olduğu işyerlerini bu sabah kapatarak Artvin halkının yanına çıktı. Geceden itibaren bölgede bekleyenlere çevredeki evlerden çay ikramında bulunuldu.

6 İLDEN TAKVİYE ÇEVİK KUVVET VE JANDARMA GELDİ

Sabah erken saatlerde maden şirketi yetkilileri, iş makineleri ve konteynerlar ile beraberinde Artvin, Rize,Trabzon,Giresun,Gümüşhane ve Erzurum'dan gelen çevik kuvvet ve jandarma birlikleri eşliğinde Kafkasör Yaylası'na doğru yola çıktı. Konvoya TOMA ve zırhlı araçlar da eşlik etti. Konvoyda yolu park ederek kapatan 300 dolayında aracı kaldırmak için 2 çekici de yer aldı.

KONVOYUN YOLU KESİLDİ

Cerattepe Yolu Atmaca Mahallesi mevkiine ulaşan konvoyun yolu aralarında CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve 3 bin dolayında Artvinli tarafından kesildi. Çevik kuvvet  polis ekipleri konvoy ile toplanan grubun arasında barikat kurarak maden şirketinin araçlarına yaklaşmasına izin vermedi.

ÇOK ZOR DURUMDAYIZ

CHP  Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan dün geceden bu yana bölgede bulunduklarını anlatırken, "Diğer illerden yoğun bir polis ve jandarma takviyesi olduğunu görüyoruz. Tek temennim burada kimsenin burnunun kanamamasıdır. Eğer bir tek Artvinli'nin burnu kanarsa; bunun hesabını kimse veremez" dedi. 

Konvoy önünde beraberindeki heyetle bekleyen Bayraktutan, Artvinli olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e telefonla ulaştı. Artvin'de güvenlik güçleri ile halkın karşı karşıya geldiğini anlatan Bayraktutan, Bakan Çelike'e "30 dakikalık müddet aldık. Tüm yetkililere ulaşmaya çalışıyoruz. Tek umudumuz sizsiniz. Biraz sonra burası karmakarışık olacak. Çok zor durumdayız. Bu kelimelerle anlatılacak bir durum değil. Artvin'de devletle halk bir kere karşı karşıya geldi mi ipler kopar. Çok zor durumdayız" diyerek yardım istedi.

Bayraktutan ayrıca, CHP Genel BaşkanıKemal Kılıçdaroğlu'nu da arayarak, Artvin'deki mevcut durumun Başbakan Ahmet Davutoğlu'na iletilmesi ve çözüm bulunmasını istedi..

"YAŞAM HAKKIMIZI SAVUNUYORUZ, ASLA ÇEKİLMEYİZ"

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da telefonla görüştüğü kişilere bölgedeki durumı anlattı. Karahan, şirket yetkililerinin o bölgede inşaata başlayamayacağını belirterek, "Şirkete henüz yer teslimi yapılmadı. Yer teslimi yapılmadan oraya hiçbir şey çıkaramazlar. Şirketin makineleri arkada, polis önde yukarı çıkmaya çalışıyorlar. Artvin halkının yoldan çekilmesini istiyorlar. Yaşam hakkımızı savunuyoruz ve asla çekilmeyiz. Devlet şirketin makinelerini koruyor. Halbuki bizim polisimiz ve jandarmamız halkın polisi ve jandarması olmalı. Valimiz de öyle olmalı. Ancak şirketin polisi, jandarması haline dönüşmüşler" ifadesini kullandı.

HASTANELERE 'HAZIR OL' TALİMATI

Polisin olası müdahalesi halinde yaralananlar olabileceği değerlendirilerek Artvin Devlet Hastanesi'nin uyarıldığı ve acil birimlerdeki sağlık çalışanları sayısının artırıldığı, bölgeye çevre ilçelerden de ambulans takviyesi yapıldığı belirtildi.

Öte yandan Artvin halkının bekleyişini sürdürdüğü Atmaca Mahallesi mevkiine halkın araçlarla çıkmasına izin verilmiyor. Bunun üzerine çok sayıda kişi yaya olarak bölgeye ulaşmaya çalışırken, bölgede güvenlik güçleri ile Artvin halkının gergin bekleyişi sürüyor

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız