Güncel

Asgari Ücrete ilk tepki İEB' den geldi I İEB: Asgari değil insanca yaşam!

İşçi Emekçi Birliği (İEB) “Asgari değil insanca yaşam! Sefalet ücretine hayır! Sokağa, eyleme, özgürleşmeye!” şiarıyla Cevahir AVM önünde eylem yaptı.

21 Haziran 2023 Saat: 08:38
Asgari Ücrete ilk tepki İEB den geldi I İEB: Asgari değil insanca yaşam!
Asgari Ücrete ilk tepki İEB' den geldi I İEB: Asgari değil insanca yaşam!

ARZU ÖZKAN


İşçi Emekçi Birliği (İEB) “Asgari değil insanca yaşam! Sefalet ücretine hayır! Sokağa, eyleme, mücadeleye!” şiarıyla Cevahir AVM önünde eylem yaptı.

Basın açıklamasından önce yapılan konuşmalarda işçilere bir kez daha açlık, sefalet, yoksulluk dayatıldığı belirtildi. İşçilerin haklarına ve geleceğine sahip çıkması için mücadele çağrısı yapılan konuşmada “Sermaye sınıfı işçiler örgütsüz olduğu için düşük ücretleri dayatabiliyorlar” denildi. Konuşmaların ardından İEB adına okunan açıklamada sermaye, hükümet, sendika ağalarının asgari ücret oyununun bugün son bulduğu hatırlatılarak şunlar ifade edildi:

“AKP iktidarı kitlelerde biriken öfkenin, hoşnutsuzluğun sosyal patlamaya dönüşmemesi için asgari ücrete ara zam yapmak zorunda kaldı.‘Halkımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz’ diyorlar. Yalan söylüyorlar. Sermayeye kepçe ile verirken, teşvik üzerine teşvik getirirken, kendilerinin neden olduğu krizin yükünü bizim sırtımıza yüklemeye çalışıyorlar.Yağma, talan, yolsuzluk düzeninin sorumluları zenginlik içinde yaşarken, milyonlar açlık sınırı altında kalan asgari ücret ile geçinmeye çalışıyor.Yeni asgari ücret gelecek yeni zamlar karşısında kısa sürede eriyecek, asgari ücret yine açlık sınırının altında kalacaktır.”

Türk-İş in açlık ve yoksulluk rakamlarının hatırlatıldığı açıklamada asgari ücretin yoksulluk sınırının üstünde olması gerektiği vurgulandı.

Toplantılara katılan Türk-İş’in işçileri temsil etmediğine dikkat çekilen açıklamada şöyle devam edildi:

“Biz işçiler, sendika ağalarının danışıklı dövüş sergilediği, iktidarın sermaye ile birlikte asgari ücreti belirlemesine daha ne kadar kayıtsız ve sessiz kalacağız? Kendi çıkarımıza uygun, yaşamamız için gerçekten gerekli olan ücreti dayatmadığımız, bu mücadeleyi vermediğimiz sürece asgari ücreti bizim adımıza onlar belirleyecektir.”

15-16 Haziran direnişine atıf yapılan açıklamada “Bizlerin sefalete, açlığa, ücretli kölelik düzenine karşı yapmamız gerekenin ne olduğunu bundan 53 yıl önce 15/16 Haziran’da ayağa kalkan işçiler göstermişti” denildi. Ülkedeki ekonomik gelişmeden aslan payını sermaye sahiplerinin aldığı vurgulanan açıklama şöyle devam etti:“Ücretli kölelik düzenini yıkmak için birleşirsek;

*İnsanca yaşam açlık yoksulluk sınırıyla ölçülemez!

*Asgari ücreti işçi düşmanı bir komisyon belirleyemez!

*Eğitim, sağlık, barınma en temel insan hakkıdır ücretli olamaz!

*Gıda, giyim, su, elektrik, doğalgaz harcamaları insani ihtiyaç oranında ücretsiz karşılanır!

*İş ve gelir güvencesi olmayan kimse kalmaz!

*Emekli maaşları da dahil hiçbir ücret asgari ücretin altında olamaz!

*Vergi aldatmacasına son!”

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“İşçi ve emekçileri İnsanca yaşanacak ücret için, en temel hak ve özgürlüklerimiz için fabrikalarda, havzalarda, mahallelerde bir araya gelmeye, ücretli kölelik düzenine karşı mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz. Emeğin sömürüsü üzerine kurulu kapitalist düzeni yıkma işçi-emekçilerin kendi iktidarını kurma mücadelesine omuz vermeye davet ediyoruz.”

Eylemde sık sık “Asgari değil insanca yaşam” , “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” “Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır” sloganları atıldı. Eyleme İEB bileşenlerinin yanı sıra Limter-İş de katıldı. Çevrede bulunan emekçilerin eylemi izlemesi polis tarafından engellendi.

Eylem sloganlarla sonlandırıldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız