Güncel

Asgari ücrette ikinci görüşme bugün yapılacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2022’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ikinci toplantısını bugün yapacak. Bakan Vedat Bilgin, 4 oturumda çalışmayı bitirmek istediklerini vurgulamıştı.

7 Aralık 2021 Saat: 11:05
Asgari ücrette ikinci görüşme bugün yapılacak
Asgari ücrette ikinci görüşme bugün yapılacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere ikinci toplantısını bugün Türk-İş'in ev sahipliğinde yapacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 1 Aralık’ta yaptığı ilk toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bakanlık tarafından yapılan asgari ücret anketini açıklamıştı. Ankete göre katılan patronların yüzde 34’ü asgari ücretin ne kadar olması gerektiğine yönelik soruya 3 bin 501 lira ile 3 bin 750 lira arasında cevabını verdi. Yüzde 19.3’ü 3 bin 251-3 bin lira, yüzde 13.7’si ise 3 bin 751-4 bin lira arasında olması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Patronların yüzde 74.3’ü, asgari ücretin artırılmasının işten çıkarmalara yol açacağını söylerken, yüzde 25.7’si ise hayır yanıtını verdi.

Ankete katılan işçilerin yüzde 37.3’ü asgari ücretin 3 bin 750-4 bin lira arasında olmasını isterken, yüzde 13’ü ise 4 bin-4 bin 500 lira arasında olması gerektiğini bildirdi. Asgari ücretin 4 bin 500 lira üzerinde olmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 21.8 oldu. İşçilerin yüzde 61’i ailede tek çalışan kişinin kendisi olduğunu belirtti. Yüzde 59.7’si asgari ücretin artırılmasının işten çıkarmalara yol açmayacağını bildirdi. Yüzde 13’ü ek iş yaptığını söyledi.

Bakan Vedat Bilgin yaptığı konuşmada, 4 oturumda çalışmayı bitirmek, çalışmaları hızla tamamlama ve tatmin edici sonuca ulaşmak istediklerini vurgulamıştı.

Komisyonda işçileri temsilen yer alan ve bakanlara, cumhurbaşkanına rakam verip işçiye bu rakamı açıklamayan Türk-İş adına konuşan Genel Sekreter Nazmi Irgat da “Asgari ücret alan kişi sayısı azalmalıdır. Diğer maliyetler düşürülmeden sadece emek ucuzlatılmaya çalışılıyor. Bunun sonucunda yaşayarak görüyoruz ki asgari ücretle bir aile geçinemez” demişti.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç da açıklamasında işsizliği öne sürerek, “Olağanüstü durum, kayıt dışılık, istihdamın koruması için asgari ücret teşviki devam etmesi hayati önem taşıyor” demişti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ikinci toplantısı bugün Türk-İş'te, üçüncü toplantısı 9 Aralık'ta TİSK'te yapılacak.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız