Güncel

Avcılar Kadın Platformu: 8 Mart'ta alanlardayız

Avcılar Kadın Platformu, hasta tutsak kadınlardan direnen işçi kadınlara, tüm kadınlar için 8 Mart'ta alanlarda olma çağrısı yaptı.

5 Mart 2022 Saat: 09:56
Avcılar Kadın Platformu: 8 Martta alanlardayız
Avcılar Kadın Platformu: 8 Mart'ta alanlardayız

İSTANBUL

Avcılar Kadın Platformu, Marmara Caddesi'ndeki Deprem Anıtı önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı, tüm kadınları 8 Mart'a çağırdı. "Eşit, özgür, şiddetsiz bir dünyayı kadınlar kuracak! 8 Mart'ta alanlardayız" pankartı açan kadınların eylemine halk yoğun ilgi gösterdi. Kadınlar söz alarak yaşadıkları farklı güncel sorunlara değindi.

'İŞÇİ KADINLARIN DİRENİŞİ HEPİMİZE UMUT VERİYOR'
Oppo'dan Alpin Çorap'a, Migros Depo'dan Farplas'a kadınların emek sömürüsüne, mobbinge, ayrımcılığa karşı direndiği kaydedilen eylemde, Farplas'ta devam eden direniş selamlandı. Kadınların sadece sendika ve ücret zammı için değil, hayatta kalabilmek ve insanca bir yaşam için mücadele ettiğine dikkat çekilen eylemde, kadın işçilerin direnişlerinin tüm kadınlara umut verdiği vurgulandı.

'KADINLARIN ŞİDDETİ DOLU EVLİLİKLERE MAHKUM EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'
6. Yargı Paketi'yle saldırılan nafaka hakkının önemine de değinen kadınlar, boşanma davalarında kadınların yüzde 45'inin herhangi bir gelire sahip olmadığını ve boşanma sonrası çocukların bakımını kadınların üstlendiğini belirtti. Eylemde, "Çoğu zaman ekonomik olarak geçinemeyecekleri düşüncesiyle kadınlar şiddete maruz kalsa bile boşanma kararı alamıyor! Bir avuç kendilerine 'mağdur' diyen erkeğin sözüyle devletin, kadınları şiddet dolu evliliklere ve aileye mahkum etmesine izin vermeyeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

1500 HASTA KADIN TUTSAK
Kadınlar, hapishanelerde de erkek devlet şiddetinin sistematik olarak devam ettiğini ifade etti ve en az 1500 hasta kadın tutsağın sağlık hakkının gasp edildiğini aktardı. Hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılması çağrısı yapan kadınlar, Adli Tıp Kurumu'nun siyasi saiklerle karar verdiğini vurguladı.

'SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞINA KARŞI KADINLAR BARIŞI HAYKIRIYOR'
Kadınlar, militarizmin uygulayıcılığını erkek egemenliğinin yaptığına dikkat çekerek, "Dünyanın dört bir yanındaki bu saldırganlık hali, kadınların şiddete maruz kalmalarına, cinsel meta olarak kullanılmalarına, mülteci konumuna düşmelerine, tecavüze uğramalarına, yoksulluk ve sefalete itilmelerine sebep olmaktadır" dedi. Kadınlar, savaşların kadınlar üzerindeki tahakkümünü gözler önüne seren en yeni örnekler Suriye ve Ukrayna olsa da, 80'li yıllardan beri süren Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarının getirdiği bir iç savaşın içinde olunduğuna dikkat çekti.

Kürt illerinde binlerce insanın katledildiğine, işkence gördüğüne, göç ettirildiğine işaret eden kadınlar, bu savaş politikasının Kürt kadınları üzerinde yoğunlaştığını kaydetti. Kadınlar sözlerine şöyle devam etti: "Savaşların son bulması tüm dünyada ırk, milliyet, dil, din, kültür farkı gözetmeden eşitler olarak yaşamamızla mümkün. Ama en önemlisi, ilk ve en yaygın, en eski ayrımcılık olan cinsiyetçiliğin tezahürü erkek egemenliğinin son bulmasıyla gerçekleşecektir. 8 Mart'a giderken dünyanın her yerinden yükselen savaş çığırtkanlığına karşı kadınlar barışı haykırıyor."

'TRANS KADINLAR İNSANCA YAŞAM TALEBİNDEN VAZGEÇMEYECEK'
Eylemde konuşan trans kadın da yaşadıkları sorunlara işaret etti. Bu coğrafyada kadın olmanın zor olduğunu ama trans kadın olmanın daha da zor olduğunu belirterek, başta trans kadınlar olmak üzere tüm LGBTİ+'ların yıllardır yok sayılma ve ötekileştirilmeyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. Şunları söyledi: "Kürsülerden yaşamlarımıza saldıranlara, bizi hedef göstererek nefreti körükleyen, bizlerin varlığını görmezden gelenlere karşı, transları dışlayıcı politikalara karşı insanca bir yaşam talebimizden vazgeçmiyoruz. Genelevlerde çalışan kadınların başta olmak üzere, kayıtsız alanda yaşayan bir çok seks işçisi kadının, lezbiyen kadınların, biseksüel kadınların, trans kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun."

Eylem boyunca "Yaşasın 8 Mart", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Susma haykır, translar vardır", "Görünmeyen emek, sesini yükselt" sloganları atan kadınlar, 6 Mart günü saat 13.30'da Kadıköy Rıhtım'daki Büyük Kadın Buluşması'na, 8 Mart'ta ise saat 19.00'da Taksim Tünel'de gece yürüyüşüne çağrı yaptı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız