Güncel

Avukat Aytaç Ünsal, sağlık sorunlarına rağmen hala hapishanede tutuluyor

Adil yargılanma talebiyle 213 günlük ölüm orucunun ardından tahliye olup infazı ertelenen ancak 10 Aralık 2020’de infaz erteleme kararı kaldırılarak Edirne F Tipi Hapishanesi’ne konulan Avukat Aytaç Ünsal’ın sağlık durumu iyi değil.

25 Şubat 2021 Saat: 10:47
Avukat Aytaç Ünsal, sağlık sorunlarına rağmen hala hapishanede tutuluyor
Avukat Aytaç Ünsal, sağlık sorunlarına rağmen hala hapishanede tutuluyor

 Avukatı Berrak Çağlar, Anayasa Mahkemesi’nin Adli Tıp Kurumu’nun raporunu yok sayarak, tahliye taleplerini reddettiğini kaydetti. 

Adil yargılanma talebiyle 213 günlük ölüm orucunun ardından tahliye olup infazı ertelenen ancak 10 Aralık 2020’de infaz erteleme kararı kaldırılarak Edirne F Tipi Hapishanesine konulan Avukat Aytaç Ünsal’ın annesi emekli hâkim Nermin Uysal, oğlunun ciddi sağlık sorunlarının sürdüğünü belirtti.
Uysal, oğlunun bir an önce infaz ertelemesinin yapılarak, sağlıklı ve güvenli ortamda tedavi edilmesini talep ediyor.

Aytaç Ünsal’ın yaşadığı sorunlara için verilen bilgiler şöyle:

– Tedavisi için gerekli B1 vitamini hala tarafına verilmemektedir.
– Son hücre aramasına gelen gardiyanlar korona tedbirlerine riayet etmeden, çok kalabalık, maskesiz, eldivensiz gelmiştir. Buna tepki gösteren Aytaç Ünsal’a 1 gün hücre cezası verilmiştir.
– Basit meselelerden verilen bu hücre cezaları ile artık hükümlü olan Aytaç Ünsal’ın infaz süresini de uzatmak için yapılmaktadır.
– Yaşadığı sorunları gazetecilere ve milletvekillerine yazdığı mektuplar engellenmektedir.

“213 GÜN ÖLÜM ORUCU YAPAN AYTAÇ ÜNSAL 8 METREKARELİK HÜCREDE TUTULUYOR”

Avukat Berrak Çağlar, PİRHA’ya Aytaç Ünsal’ın sağlık durumuna ve yaşanan sürece ilişkin konuştu.

Çağlar, “Aytaç Ünsal Adli Tıp Kurumu raporuna rağmen tutuklu ve anayasa Mahkemesi tedbir talepli başvurumuzu tedbir yönünden reddetti. Tedbir talebimiz şuydu: Tahliye talep ettik. anayasa Mahkemesi’ne bu tutukluluğun hak ihlali teşkil ettiğine dair bir başvuru yaptık. anayasa Mahkemesi bir ara karar verdi. Tedbir talebimizi reddederek ara karar verdi. Hapishaneye müzekkere yazdığını söyledi. Bu kişinin sağlık hakkıyla erişip erişmediğiyle ilgili hapishaneye müzekkere yazdı. Hapishane de müzekkere cevabında kişinin sağlık kurumlarına erişiminde herhangi bir problem olmadığı, istenilen zamanda hastaneye götürüldüğünü dolayısıyla bu aşamada tahliyesine gerek olmadığını belirtti. Ortada bir Adli Tıp Kurumu raporu var. Diyor ki bu kişi bu durumda hapishanede kalamaz. 8 metrekarelik bir tecrit hücresinde, sağlıklı bir insanın kalamayacağı bir yerde, 213 gün ölüm orucu yapmış bir kişinin kalamayacağı açık. Adli Tıp Kurumu’nun da raporu var” diye konuştu.

Avukat Berrak Çağlar Anayasa Mahkemesi’nin Adli Tıp Kurumu’nun raporunu yok saymasının kabul edilemeyeceğini belirterek, “İyi de biz hapishanede kalmasını istemiyoruz ki. Tahliyesini istiyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Avukat Aytaç Ünsal, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu’ndaki (HHB) avukatlarının yargılandığı ve 10 yıl 6 ay hapse mahkum edildiği davada, adil yargılanma talebiyle 213 gün ölüm orucunu sürdürdü. Aynı dosyada adil yargılanma talebiyle ölüm orucu yapan avukat Ebru Timtik, 27 Ağustos 2020’de, ölüm orucunun 238. gününde hayatını kaybetmişti.
Ünsal, 3 Eylül 2020 tarihinde Yargıtay’ın “cezaevi şartlarında kalmasının hayati bakımından tehlike yaratacağı anlaşıldığı” yönündeki kararıyla tahliye edildi. Ünsal hakkında infazının ertelenmesine karar verildi. Ancak Ünsal, 10 Aralık 2020’de infaz erteleme kararının iptaliyle yeniden cezaevine konuldu.

Kaynak: PİRHA

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız