Güncel

Avukatlar Can Atalay için Çağlayan'da: Derhal tahliye edilmeli!

AYM'nin Can Atalay hakkında verdiği ikinci ihlal kararının ardından 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin gerekçeli kararını bekleyecek.

23 Aralık 2023 Saat: 07:44
Avukatlar Can Atalay için Çağlayanda: Derhal tahliye edilmeli!
Avukatlar Can Atalay için Çağlayan'da: Derhal tahliye edilmeli!

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Gezi davası tutuklusu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez ihlal kararı vermişti. AYM kararının ardından gözler, daha önceki ihlal kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çevrildi. AYM’nin kısa kararının ulaştığı 13. Ağır Ceza Mahkemesinin karar için, AYM'nin gerekçeli kararını bekleyeceği bildirildi.

İstanbul Adalet Saray’ında bir araya gelen Can Atalay’ın meslektaşları ve arkadaşları, ikinci ihlal kararının 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından derhal uygulanmasını gerektiğini ve bir an önce tahliye kararı verilmesi çağrısında bulundu.

Atalay'la ilgili ilk hak ihlali kararının Yargıtay tarafından uygulanmadığını ve Atalay'ın tahliye edilmediğini hatırlatan avukatlar, İstanbul Adalet Sarayı C kapısı önünde bir araya geldi. Çok sayıda avukatın cüppesiyle katıldığı açıklamada, “Can Atalay Meclise”, “Can Atalay’a özgürlük”pankartı açıldı. Açıklamaya CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Gezi direnişi sırasında polis tarafından öldürülen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan, Cumartesi Anneleri ve yaşam hakkı savunucuları da destek verdi.

"BİR DAKİKA BİLE CEZAEVİNDE TUTULAMAZ"

Can Atalay’ın avukatı Deniz Özen, 6 ayı aşkın süredir seçilmiş bir milletvekilinin Mecliste yerini almasını beklediklerini ve Anayasa'nın uygulanması için mücadele verdiklerini söyledi. Özen, “6 ayı aşkın süredir Hatay gibi depremde yıkılmış bir kentin seçmenlerinin milletvekiliyle buluşmasını bekliyoruz. Bildiğiniz üzere daha önce verilen bir Anayasa Mahkemesi kararı vardı ve Türkiye tarihinde örneği görülmemiş bir biçimde Yargıtay tarafından Anayasa Mahkemesi kararına uyulmamasına değin hüküm kurulmuştu. Bunun kabul edilemez olduğunu biliyorduk. Bunun hukukla herhangi bir bağı olmadığını biliyorduk. Dün Anaya Mahkemesi ikinci bir karar verdi. Verdiği ikinci kararı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi” dedi. Kararın üç aşamada oluştuğunu söyleyen Özen, “Daha önce eleştirdiğimiz ve aleyhte oy kullanan muhalefet şerri yazan Anayasa Mahkemesi üyeleri bile aslında demiş oldular ki Anaya Mahkemesi'nin kararları kesin ve bağlayıcıdır ve uygulanmak zorundadır. Zaten bir şüphe yoktur, bir kez daha seçilmemiş oldu. Anayasa'nın 153. maddesi hâlâ yürürlükte ise Anayasa hâlâ yürürlükte ise eğer bu ülkede yurttaşların hukuk güvencesi hâlâ varsa, Can Atalay’ın hemen bugün vakit kaybetmeden derhal tahliye edilmesi bir anayasal zorunluluktur. Bunun yapılmaması suçtur. Ortada uygulanması zorunlu kesin bir mahkeme kararı var. Seçilmiş bir milletvekilinin bir dakika daha cezaevinde tutulmaması gerekir. Buna engel olan her kamu görevlisi suç işlemektedir” dedi. Özen, Can Atalay tahliye edilene kadar cüppeleriyle 13. Ağır Ceza Mahkemesi önünde bekleyeceklerini vurguladı.

TAHLİYE EDİN!

Özen’in ardından Avukat Özgür Urfa söz aldı. Urfa, Atalay’ın 222 gündür Hatay vekili olduğunu hatırlatarak, “Anayasa'nın uygulanmayışının 222’nci günündeyiz. Can Atalay 222 gündür Silivri Cezaevi’nde esir tutuluyor. Dünkü AYM kararının esası budur. Atalay’ın tutuklu veya hükümlü olmadığı siyasi bir esir olduğu ikinci kez tescillenmiştir” dedi.

Avukat Urfa, sözlerine şöyle devam etti: “Artık bir dakika bile fazla tutulması mümkün değildir, söz konusu değildir. Son süreçte yaşadığımız ilk ihlal kararından sonra tahliye edilmemesinin adı yargıya darbedir. Buradan 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyetine sesleniyoruz; bu darbesinin parçası olmamalılar, Anayasa Mahkemesi kararını yerine getirmek zorundalar. Bu kararı beğenmiyor olabilirler. Bu karar hoşlarına gitmiyor olabilir. Elleri bu kararın altına imza atmaya gitmeyebilir. Ama buna uymak zorundalar aksi hali suçtur. Bugün bu kararı uygulamayanlar yarın ‘üzerimizde baskı vardı diyerek’ bundan kurtulamazlar. Son kez uyarıyoruz AYM kararını yerine getirin. Hatay halkının iradesi her şeyin üstündedir. Buradan, hem siyasileri hem mahkeme üzerinde baskı durmaya çalışanları hem bir takım koltuklarda oturup beyanatlar verenleri, tweetler atanları, 'Anayasa ihlal edilebilir' diyenleri uyarıyoruz; ‘Keser döner sap döner gün gelir hesap döner.’ Bugün uymadığınız kanunlar yarın size lazım olur. Yargı darbesine bugüne kadar direndik direnmeye de devam edeceğiz. Mahkeme kararını verene kadar kitlelerimizle burada direnmeye devam edeceğiz. Tahliye kararıyla Silivri’ye gidip Can Atalay’ı alıp hak ettiği yere onu bekleyenleri yanına Hatay’a doğru uğurlayacağız.“

 (Kaynak:İstanbul/EVRENSEL)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız