Güncel

Aydın: Cumhuriyet dönemi Dersim’i ‘medenileştirilmesi gereken vahşiler’ olarak tanımladı

Dersim Belediyesi ile Yayıncılar Kooperatifi ortaklığında ‘Kitapla Yaşa, Kitapla Yaşat’ şiarıyla düzenlenen ‘Munzur Kitap Günleri’ 2. gününde ‘Cumhuriyet’in Dersim’le imtihanı’ konulu söyleşiyle devam etti.

16 Temmuz 2022 Saat: 08:02
Aydın: Cumhuriyet dönemi Dersim’i ‘medenileştirilmesi gereken vahşiler’ olarak tanımladı
Aydın: Cumhuriyet dönemi Dersim’i ‘medenileştirilmesi gereken vahşiler’ olarak tanımladı

Tarihçi- Yazar Erdoğan Aydın, “Eğer cumhuriyet bize söylediği sözler gibi kimsesizlerin kimsesi olma konusunda samimi davranmış olsaydı Dersimliye farklı davranırdı” dedi. 

Dersim Belediyesi ile Yayıncılar Kooperatifi ortaklığında ‘Kitapla Yaşa, Kitapla Yaşat’ şiarıyla düzenlenen ‘Munzur Kitap Günleri’ 2. gününde devam etti. 84 yayınevinin katıldığı etkinlik 20 Temmuz’a kadar devam edecek.

Munzur Kitap Günleri’nin 2. gününde ‘Cumhuriyet’in Dersim’le imtihanı’ konulu söyleşiyle gerçekleştirildi.

“CUMHURİYET DÖNEMİ, DERSİM’İ ‘MEDENİLEŞTİRİLMESİ GEREKEN VAHŞİLER’ ODAĞI OLARAK TANIMLADI”

Cumhuriyet döneminin Dersim’i medenileştirilmesi gereken vahşiler odağı olarak tanımladığını belirten Tarihçi- Yazar Erdoğan Aydın, “Eğer cumhuriyet bize söylediği sözler gibi kimsesizlerin kimsesi olma konusunda samimi davranmış olsaydı Dersimliye farklı davranırdı. Büyük Britanya’nın sömürgecilerinin Hindistan’a, Güney Afrika Cumhuriyetine davrandığı gibi davranmazdı. Cumhuriyet iddia ettiği gibi gelecek tasarımı yapmış olsaydı Dersim’in Alevi inancını asimile etmeye çalışmazdı. Dersim’in inkâr edilen Alevi rengi, Kürt rengi ve yüzü genel olarak sola dönük yüzüyle cumhuriyet projesine cevabı çok kimlikli, çok kültürlü bir Türkiye olmalıdır. Dersim’in hafızası böyle bir misyon için çok önemli bir anlam taşıyor. Cumhuriyetin tek tipleştirmeci dayatmacılarına karşı çoğulculuğun olmazsa olmaz bir insanlık erdemi olduğunu dile getirmeliyiz” dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız