Güncel

AYM’nin ihlal kararına rağmen zulüm bitmiyor

İSTANBUL - AYM’nin ihlal kararına rağmen eylemleri engellenen Cumartesi Anneleri, gözaltına alındı.

1 Temmuz 2023 Saat: 18:12
AYM’nin ihlal kararına rağmen zulüm bitmiyor
AYM’nin ihlal kararına rağmen zulüm bitmiyor
Cumartesi Anneleri’nin gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle gerçekleştirdikleri eylem, 953’üncü haftasında Galatasaray Meydanı’nda devam etti. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “ihlal” kararının ardından 13 haftadır polis ablukasının devam ettiği Galatasaray Meydanı’nda ısrarlı olan Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları, eylemlerini tüm baskılara rağmen sürdürüyor. Eyleme Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri Ceylan Akça ve Kezban Konukçu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve Cumartesi Anneleri katıldı. 
MEYDANA YÜRÜDÜLER  
Eylem öncesi annelerin meydana çıktığı birçok sokak, polis ve gözaltı araçları ile ablukaya alındı. Polisin bütün engellemelerine rağmen Meşrutiyet Caddesi’nde ve İstiklal Meydanı’nda bir araya gelen kitle meydana doğru ellerinde karanfillerle yürüyüş gerçekleştirdi.  
Yürüyüşün ardından kitlenin önünün polis tarafından kesilmesine ve ablukaya alınmasına tepki gösteren İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, “Anayasal hakkımızı kullanarak açıklama gerçekleştirmek istiyoruz, şiddet içeren bir şey yapmayacağız” dedi. Buna karşı polis, Beyoğlu Kaymakamlığının yasak kararını gerekçe göstererek açıklamaya izin vermeyeceklerini söyledi. 
20’DEN FAZLA GÖZALTI 
Kitlenin ısrarına rağmen polis, gazetecileri zorla alandan uzaklaştırarak ablukaya alınan Cumartesi Anneleri ve hak savunucularının da aralarında olduğu 20’den fazla kişiyi kelepçeleyerek gözaltına aldı.  
GAZETECİLER YİNE ENGELLENDİ  
Annelerin gözaltına alınmasının ardından meydanda kalan Yeşil Sol Parti milletvekilleri Ceylan Akça ve   Kezban Konukçu polis tarafından ablukaya alındı. Çapa ve Konukçu, ablukayı protesto etti. Kısa süre sonra polis ablukasından çıkan milletvekilleri İstiklal caddesinde yürüyüşe geçti. Yürüyüşü takip etmek isteyen gazeteciler, polislerce engellendi. 

‘HUKUKSUZLUĞA SON VERİN'

Konuya ilişkin Yeşil Sol Parti milletvekilleri Ceylan Akça ve Kezban Konukçu ile çok sayıda insan hakları savunucusu, İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. “Galatasaray Meydanı bizimdir. Gözaltına alınanlar serbest bırakılsın” pankartının asıldığı toplantıda konuşan kayıp yakını Maside Ocak, AYM kararından sonra son 12 haftadır hukuksuz bir biçimde gözaltına alındıklarını belirterek, “Uluslararası sözleşmelerin, Anayasa’nın, yasaların, mahkeme kararlarının kağıt üzerinde kaldığı, kamu otoritelerinin kendilerini hukukun üstünde konumladığı bir keyfiyet ortamında ısrarla hak ve özgürlüklerimize sahip çıkmayı sürdüreceğiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sesleniyoruz; makamı ve mevkisi ne olursa olsun herkes hukuka tabi olmak zorundadır. Hiç kimse hukukun üstünde olamaz ve kendi arzusuna göre kuralları değiştiremez. Bu hukuksuzluğa son verin” dedi. 

Ardından konuşan Yeşil Sol Partili vekil Konukçu, şunları belirtti: “28 yıldır mücadelemizden vazgeçmedik vazgeçmemiz mümkün değil. Demokrasinin teminatı anca sorumluların ortaya çıkartılması ile mümkün olur. Demokratik ülkede yaşamak için herkesi kayıp yakınlarının yanında olmaya çığırıyoruz.”  
Yeşil Sol Partili vekil Akça ise,  “İnsanlar bayramda mezarlığa gittiler ama gidecek mezarı taşı olmayanlar Galatasaray’ı mezar görenler barışçıl şekilde yürümek istediler. Yıllarca yürüdükleri yolda yürümek istediler ama önlerine polis barikatı çekildi. Haklarını kullanmak istediler ama gözaltına alındılar. Kayıpların nerede olduğunu söyleyin barışçıl yürüyüşün önünü açın” diye belirtti. 
 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız