Güncel

AYM: Yasal dernek faaliyetlerine katılmak terör örgütü üyeliğine delil olamaz

Anayasa Mahkemesi, 2008 yılındai (MLKP) üyesi olduğu gerekçesiyle "terör örgütü üyeliği"nden hakkında mahkumiyet kararı verilen Ahmet Urhan'ın "hak ihlali" başvurusunda kararını açıkladı.

9 Kasım 2019 Saat: 08:22
AYM: Yasal dernek faaliyetlerine katılmak terör örgütü üyeliğine delil olamaz
AYM: Yasal dernek faaliyetlerine katılmak terör örgütü üyeliğine delil olamaz

Anayasa Mahkemesi, Urhan’a yönelik mahkumiyet kararında yasal statüdeki Sosyalist Gençlik Dernekleri’nin (SGD) ‘terör örgütü üyeliği’ne delil olarak gösterilmesinin örgütlenme hakkının ihlali olduğuna hükmetti.

Can Bursalı’nın haberine göre, Urhan’ın 2014’teki başvurusunda kararını açıklayan mahkeme, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasının ise kabul edilemez buldu.

AYM raporunda, “İlk derece mahkemesi kararında bu hususta tatminkâr bir açıklamada bulunmamış, ilgili ve yeterli bir gerekçeye yer vermemiştir” dendi.

Mahkeme kararında şu ifadeler kullanıldı;Başvurucunun örgütlenme özgürlüğü kapsamında kalan eylemlerinin terör örgütü üyeliğinin delili olarak kabul edilmesiyle başvurucunun söz konusu hakkına bir müdahalede bulunulduğu açıktır. Bu müdahale, Anayasa’nın 13. maddesinde belirtilen koşulları yerine getirmediği müddetçe örgütlenme özgürlüğünü ihlal edecektir.Olayların yaşandığı tarihte başvurucunun mensubu olduğu derneğin (SGD) yasal olduğu hususu ilk derece mahkemesi tarafından kabul edilmiştir. Ancak ilk derece mahkemesi, bu derneğin MLKP’nin yasal zeminde faaliyet yürüten örgütü olduğunu ve doğrudan örgütün amaçları doğrultusunda çalıştığını ifade etmiştir. İlk derece mahkemesi, bu çıkarımı SGD’nin terör örgütü (MLKP) ile bağlantısı olduğu yönündeki bir emniyet raporuna dayandırmıştır. İlk derece mahkemesi kararında bu hususta tatminkâr bir açıklamada bulunmamış, ilgili ve yeterli bir gerekçeye yer vermemiştir.

Ne olmuştu?

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından aralarında başvurucunun da bulunduğu bazı kişiler hakkında 2006’da Marksist Leninist Komünist Parti’ye (MLKP) üye oldukları gerekçesiyle soruşturma başlatılmış, soruşturma kapsamında Ahmet Urhan, dört gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılmıştı. Ağır Ceza Mahkemesi Ahmet Uzun’un tutuklanmasına karar vermiş, Uzun tarafından temyiz edilen karar Yargıtay tarafından da onandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız