Güncel

AYM'den Sırrı Süreyya Önder için hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi, Sırrı Süreyya Önder’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. HDP'li Filiz Kerestecioğlu tahliye için yerel mahkeme kararı beklendiğini duyurdu.

3 Ekim 2019 Saat: 23:50
AYM'den Sırrı Süreyya Önder için hak ihlali kararı
AYM'den Sırrı Süreyya Önder için hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM) 2013'te Kazlıçeşme’de düzenlenen Newroz etkinliğindeki konuşması nedeniyle “terör örgütü propagandasını yapmak” suçlamasıyla 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Kararın bir örneği, ihlalin ortadan kaldırılması ve yeniden yargılama yapılması için yerel mahkemeye gönderildi.

Karar sonrasında 6 Aralık 2018 tarihinden bu yana Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Önder’in aynı gün cezaevinden serbest bırakılması bekleniyordu. Ancak HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, "Yerel mahkeme kararı beklenecek" diye duyurdu. Önder'in 4 Ekim Cuma günü serbest bırakılması bekleniyor.

Filiz Kerestecioğlu

@FilizKer

Maalesef kavuşma yarına kaldı sevgili dostlar! Yarın yerel mahkeme kararı beklenecek.

Avukat Ramazan Demir de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda duruma tepki gösterdi, "AYM kararına direnmek yalnızca Önder’in tahliyesini bir gece geciktirir, ama herkesin hukuk güvenliğini yok eder" dedi.

Ramazan Demir@ramazandmr

AYM’nin Sırrı Süreyya Önder kararı İstanbul 26. Ağır CezaMahkemesine ulaşalı saatler oldu. Karardan haberleri olmalarına rağmen mahkeme heyeti ve kalemi adliyeden ayrıldı. Derhal serbest kalması gereken Önder kararı uygulayacak hakimler adliyede olmadığından serbest kalamıyor.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun oy birliğiyle aldığı kararın gerekçesi, internet sitesinden duyuruldu.

Gerekçede, "Hangi dil ve üslup kullanılırsa kullanılsın başvuruya konu konuşmada nihai olarak o tarihlerde çözüm sürecinin başarılı bir şekilde yürütülmesi ve sona erdirilmesi talebinin baskın olduğu değerlendirilmiştir. Dolayısıyla başvurucunun konuşmasının bir terör örgütünün siyasi veya sosyal etkinliğini artırmak, sesinin kitlelere duyurulmasını sağlamak, örgütün başa çıkılması imkansız bir güç olduğu ve amacına ulaşabileceği kanaatini toplum üzerinde oluşturmak, halkın örgüte sempatisini artırmak ve giderek aktif desteğini sağlamak amacıyla yapıldığı kabul edilmemiştir. Başvurucunun ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır" ifadeleri yer aldı.

CEREN ÖNDER: ALMAYA GİDİYORUZ

Sırrı Süreyya Önder'in kızı Ceren Önder, Twitter hesabından yaptığı paylaşaımda "Ceket yanımda, ailem yanımda, Yasin'im, kardeşlerim Nazlıcan'ım, Arın'ım Ziya'm yanımda. Almaya gidiyoruz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız