Güncel

Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri sahiplerine verildi

İSTANBUL – “21’inci Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri” düzenlenen tören ile sahiplerini buldu.

10 Mayıs 2023 Saat: 07:53
Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri sahiplerine verildi
Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri sahiplerine verildi

FOTO: YÜKSEL UYGUN


İnsan Hakları Derneği (İHD) kurucularından Ayşenur Zarakolu adına verilen “21. Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri”, İHD İstanbul Şubesi tarafından dernek binalarında yapılan törenle sahiplerine verildi. Törene Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Esengül Demir, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) adına İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Milletvekilleri adayları Dersim Dağ, Öztürk Türkdoğan, Cumartesi Anneleri’nin yanı sıra çok sayıda gazeteci, yazar ve insan hakları savunucuları katıldı.

‘MİRASI KUŞAKTAN KUŞAĞA DEVAM EDİYOR’

Tören, Zarakolu’nun mücadele öyküsünün yer aldığı sinevizyon gösteriminin ardından başlarken, törenin açılışını İHD İstanbul Şube Gülseren Yoleri yaptı. Yoleri, Zarakolu’nun insan haklarına çok güçlü katkılarının olduğunu hatırlatarak bu mücadele mirasının kuşaktan kuşağa aktarıldığını belirtti. İnsan hakları mücadelesinde gelinen aşamada ülkedeki zorluklarını hatırlatan Yoleri, ifade ve düşünce özgürlüğünün demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu dile getirdi. Düşünce ve ifade özgürlükleri bağlamında yapılan bu tür törenlerin önemli olduğunu işaret eden Yoleri, verilen ödülleri direnenlere verdiklerini belirtti. 

TİHV) adına İstanbul Temsilcisi  ve Zarakolu'nun mücadele arkadaşlarından Ümit Efe'de Ayşenur Zarakolu'nun kişilik özellikleri, mücadelesi ile ilgili düşüncelerini anlattı.  

BİR CESARET ÖRNEĞİ ZARAKOLU

Ardından İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Zarakolu’nun ülke tarihinin en karanlık tarihleri olan 1990’lı yıllarda dahi çok büyük cesaret örnekleri gösterdiğini belirtti. Zarakolu’nun çocukları olan Deniz ve Sinan Zarakolu da, annelerinin ülkede yaşanan toplumsal mücadelelerde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, annelerinin ardından mücadele kültürünü sürdürdüklerini aktardılar.

Yapılan konuşmaların ardından “21. Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri”ne layık görülen Gazeteci-Yazar Pakrat Estukyan ile Tuğrul Eryılmaz ve tutuklu Özgür Basın emekçilerine ödüller verildi.

İlk olarak ödül Tuğrul Eryılmaz’a verildi. Eryılmaz’a ödülünü tiyatro oyuncusu Jülide Kural verdi. Ödülünü alan Eryılmaz, 1980’li yıllardan bu yana insan hakları mücadelesi yürüttüğünü belirterek aldığı ödülden onur duyduğunu aktardı.

'ÖZGÜR BASIN SUSMAYACAK'

Özgür Basın Emekçileri’ne verilen ödülü ise Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Esra Solin Dal aldı. Dal’a ödülü Özgür Basın Emekçisi Zeynep Kuray takdim etti. Ödülü alan Dal, Özgür Basın’a yönelik baskı ve saldırıların yıllardan bu yana sürdüğünü belirterek, “Bu ödülü tutuklu olan arkadaşlarım adına alıyorum.Saldırılara karşı uzun yıllardır direnen bir Özgür Basın geleneği var. Bizler bu geleneği sürdürmeye devam edeceğiz. Tutuklu arkadaşlarımız halen bulundukları cezaevlerinde yazmaya devam ediyorlar. Bizlerde dışarıda hakikatleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz. Özgür Basın susturulamaz” dedi.

Ödülü takdim eden Gazeteci Zeynep Kuray ise, “Gerçeğin bir huyu vardır; er ya da geç oraya çıkar. Özgür Basın faşizmin iyi bir mağdurudur. Nasıl ki gerçekler su yüzüne çıkar, Özgür Basın da bu konuda susmayacak” ifadelerini kullandı.

Ödülü Cumartesi Anneleri’nden alan Gazeteci-Yazar Pakrat Estukyan da, ödülün kendisi için çok anlamlı olduğunu ifade etti.

Verilen ödülün ardından tören, çekilen toplu fotoğraflarla son buldu.

Bir 4 kişi ve kalabalık görseli olabilir

Bir 3 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 2 kişi görseli olabilir

Bir 1 kişi ve gözlük görseli olabilir

Bir 3 kişi ve şunu diyen bir yazı 'İNSAN, HAKLARIYLA İNSANDIR! HAKİKATİ VE ADALETİ İSTİYORUZ NELERDEKİ LHAKLARI' görseli olabilir

Bir 11 kişi görseli olabilir

Bir 8 kişi, dart tahtası, keman ve klarnet görseli olabilir

Bir 2 kişi, haber odası ve yazı görseli olabilir

Bir 3 kişi ve şunu diyen bir yazı '5 İNSAN, HAKLARIYLA R! HAKİKATİ VE ADALETİ ISTIYORUZ HAPIS EKİ ERKES KLI EȘİ SAVASA HAYIR BARIŞ EMEN ŞİMDİ CILIK CIL K JİN JİYAN' görseli olabilir

Bir 7 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 7 kişi ve kalabalık görseli olabilir

Bir 11 kişi görseli olabilir

Bir 2 kişi, kalabalık ve yazı görseli olabilir

Bir 2 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 6 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 2 kişi ve kalabalık görseli olabilir

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız