Güncel

Ayvacık halkı: Uranyum sondajına son verilsin

Ayvacık'ta yapılmak istenen uranyum sondaj çalışmasına ilişkin bir araya gelen yaşam savunucuları, çalışmanın bir an önce dururulmasını için yargıya başvuracaklarını duyurdu.

16 Temmuz 2022 Saat: 07:55
Ayvacık halkı: Uranyum sondajına son verilsin
Ayvacık halkı: Uranyum sondajına son verilsin

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde yaşayan bölge halkı, yaşam alanlarında yapılmak istenen Toryum Uranyum sondajlarına tepki gösterdi.

Arıklı Dayanışması Ve Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nin çağrısıyla bir araya gelen yaşam savunucuları açıklama yaptı.

Kazdağları eteklerinde, Ayvacık İlçesi Arıklı Köyü yakınlarında MTA tarafından Toryum-uranyum sondajlarına başlandığı belirtilen açıklamada, son derece tehlikeli olan uranyum arama sondajının Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olmadığına dikkat çekildi. Çalışmayla ilgili halka, köylülere bilgi verilmediği kaydedilen açıklamada, "MTA'nın 201701688 No'lu arama ruhsatı 3 bin 445 hektar olup Ayvacık İlçesi, Küçükkuyu Beldesi, Arıklı, Nusratlı, Yeşilyurt, Küçükkuyu, Ahmetçe, Demirciköy, Hüseyinfakı, Kayalar, Sazlı, Kozlu, Büyükhusun, Çaltı, Tartışık, Dibekli, Güzelköy ve Kırca köylerine yakındır" bilgisine yer verildi.

Arıklı'da 1970 ve 80'li yıllarda uranyum sondajları yapıldığı ve bu sondajların Arıklı ve civarına olumsuz etki yaptığı hatırlatılan açıklamada, eski sondaj alanlarında hala yüksek radyasyon değerleri ölçüldüğünün bilimsel raporlara yansıdığı vurgulandı.

Açıklamada, "Biz köyümüzde, bölgemizde, Ege'nin İncisi Küçükkuyu'da, Ayvacık'ta, Kazdağları'nda Toryum da uranyum da aranmasını ve çıkartılmasını istemiyoruz. Manisa'nın Köprübaşı İlçesi'nde, Söke'nin Kisir Köyü'nde uranyum arama ve işletmesi yapılan yerlerde yüksek radyasyon değerlerinin ölçüldüğünü ve yöre halkının kansere yakalandığını duyuyoruz. Kanser olmak, ölmek istemiyoruz. Çocuklarımıza temiz bir toprak, hava ve su bırakmak istiyoruz" denildi.

Hazırladıkları dilekçeleri ve suç duyurularını Ayvacık Kaymakamlı ve cumhuriyet başsavcılığına verdiklerini belirten Ayvacık halkı, "ÇED kararı olmaksızın ve bölge halkına haber verilmeden Arıklı Köyü'nde başlatılan MTA sondajının acilen durdurulmasını ve bölgemizde uranyum aranması ve çıkartılması konusundaki tüm projelerin iptal edilmesini istiyoruz" çağrısında bulundu.

Açıklamada, Arıklı ve civar köylerde kanser taraması yapılması, evlerde, sularda, meralarda radyasyon ve diğer ağır metal ölçümleri yapılsı ve sonuçların halka açıklanması talebi de gündemleştirildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız