Güncel

Bandırma hapishanelerindeki hak ihlallerine dikkat çekildi

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubeleri, Bandırma 1 ve 2 No'lu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporunu İHD İzmir Şubesi'nde açıkladı.

15 Aralık 2023 Saat: 08:12
Bandırma hapishanelerindeki hak ihlallerine dikkat çekildi
Bandırma hapishanelerindeki hak ihlallerine dikkat çekildi

İHD ve ÖHD İzmir Şubeleri, Bandırma 1 ve 2 No'lu T Tipi Hapishaneleri'nde yaşanan hak ihlallerini kamuoyuyla paylaşarak, hapishane idaresinin keyfi uygulamalarının ve hak ihlallerinin derhal son bulması çağrısında bulundu.

Raporu kamuoyuyla paylaşan avukat Nehir Bilece, tarihlerinde tutsaklar ve ailelerinin yaptıkları başvurular sonucu hapishanelere 7 ve 16 Kasım tarihlerinde iki ziyaret gerçekleştirdiklerini ve toplam 20 tutsakla görüştüklerini aktardı. Tutsaklarla görüşmelerin ardından Bandırma 2 No'lu T Tipi Kapalı Hapishanesi 2. müdürleriyle görüştüklerini ifade eden Bilece, Bandırma hapishanelerinde yapılan hukuksuz ve keyfi uygulamaların tüm hapishanelerde de bir politika olarak devam ettiğini söyledi.

'SİYASİ TUTSAKLAR HEDEF HALİNE GETİRİLİYOR'
Hapishane idaresinin yaklaşık iki yıldır tutsakların odalarında keyfi değişiklikler yaparak tutsakları tecrit etmeyi hedeflediğini belirten Bilece, adli tutsaklarla yan yana konulan siyasi tutsakların ırkçı ve nefret saldırılarının hedefi haline getirildiğini belirtti. Bilece, şöyle devam etti: "Mahpuslar, aynı koridorlarda olması sebebi ile aile görüşmesi, avukat görüşmesi, revir, hastane vb gerekçelerle koğuş dışına çıktıkları zamanlarda bu saldırılara maruz kalmaktadır. Adli mahpuslar tarafından, havalandırma üzerinden sert cisimler atılması ve gün içinde ırkçı söylemler ile hakaretlere maruz kalan siyasi mahpuslar, sorunlarını idareye bildirdiklerinde ise kendilerine yönelmiş olan bu saldırılara idare tarafından çözüm üretilmediği gibi gardiyanların da ırkçı ve nefret saiki davranışlarına maruz kalmakta, hapishanelerdeki can güvenlikleri tehlikeye atılmaktadır."

'GARDİYANLAR TUTSAKLARI PROVOKE EDİYOR'
Hapishane yönetiminin rutin aramalar dışında keyfi aramalarda bulunduğunu ve dış güvenlik görevlileriyle polislerin de bu aramaya eşlik ettiğini dile getiren Bilece, "Mahpusların temel yaşam alanlarına keyfi ve hukuksuz müdahaleler yapılarak mahpusların hakları ihlal edilmektedir. Yine bu uygulamalar sırasında gardiyanlar tarafından provakatif ortamlar oluşturulmakta olduğu mahpusların yapmış oldukları başvurulardan ve mahpuslarla yapılan görüşmelerden öğrenilmiştir" dedi.

Hapishane idaresinin bu uygulamaları tutsaklara hukuksuz disiplin cezaları vermeye gerekçe yaptığını aktaran Bilece, infaz hakimliklerinde hak aramak isteyen tutsakların hiçbir sonuç alamadığını vurguladı.

'TUTSAKLARIN TALEPLERİ GEREKÇESİZ OLARAK REDDEDİLİYOR'
"Tamamen idarenin keyfiyetine bırakılan, hiçbir hukuki karşılığı olmayan kararlara yapılan itirazlar ise İnfaz Hakimlikleri veya Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından, hapishane idaresinin vermiş olduğu disiplin cezalarını hukuki olarak nitelemeden gerekçesiz olarak reddedilmektedir" diyen Bilece, hapishanelerde hasta tutsakların sağlığa erişim ve infaz erteleme haklarının da ihlal edildiğini vurguladı.

Gazete, dergi, kitap sınırlamalarının artarak devam ettiğine işaret eden Bilece, "Gelinen aşamada hiçbir dergi ve gazete mahpuslar tarafından alınamaz hale gelmiştir. Muhalif TV kanallarına ulaşamayan mahpuslar, muhalefetin sözleri duyulmasın diye Meclis TV'yi dahi izleyememektedirler" dedi.

'SEVKLERLE TUTSAK AİLELERİ DE CEZALANDIRILIYOR'
Tutsakların ailelerinden uzak hapishanelere yerleştirildiğini ve ailelerinin de bu yolla cezalandırıldığını ifade eden Bilece, "Hapishanelerdeki hak ihlalleri, siyasi iktidarın yönetim şeklini değiştirme çabaları ile gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. İmralı tecrit sistemi ile başlatılan ve tüm hapishanelere yayılan mahpusların dış dünyadan uzaklaştırılma ve izole edilme uygulamaları gerek yerel gerekse de uluslararası hukuka aykırı bir şekilde devam etmektedir" dedi.

'HAK İHLALLERİ DERHAL ORTADAN KALDIRILMALI'
Yaşam hakkının kutsallığına vurgu yapan Bilece, tecride karşı başlatılan açlık grevlerine dikkat çekerek, greve giren tutsaklar hayati tehlikeye girmeden tecridin derhal kaldırılması çağrısı yaptı.

Bilece, "Yetkililerden hapishanelerdeki mahpusların insan onuruna yakışır bir şekilde yaşama hakları olduğunu hatırlatır; bu kadar hak ihlalinin olduğu bir ortamda insanca yaşamanın mümkün olamayacağını, hapishanelerin koşullarının hemen düzeltilmesini ve hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız