Güncel

Barış Akademisyenleri’ni yargılamaktan vazgeçin

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Barış Akademisyenleri’nin yargılanması sürecine ilişkin, “Bu utanç tablosundan vazgeçin” çağrısı yaptı.

8 Mart 2019 Saat: 00:44
Barış Akademisyenleri’ni yargılamaktan vazgeçin
Barış Akademisyenleri’ni yargılamaktan vazgeçin

Barış Akademisyenleri’nin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için “Terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılanmalarının devam etmesine DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’den tepki geldi. TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, KESK Eş Başkanı Aysun Gezen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca, yargılamalara ilişkin “Bu utanç tablosundan vazgeçin” çağrısı yaptı. TTB genel merkez binasında düzenlenen basın toplantısında ortak açıklamayı okuyan Adıyaman, “Akademisyenler, eleştiri, kaygı ve tutumlarını içeren bir bildiriye imza attıktan sonra, gözaltı, tehdit ve linç girişimleri ile karşılaştı. 406 Barış Akademisyeni KHK’ler ile ihraç edildi. Pasaportları iptal edildi” dedi.

HUKUK DIŞI YARGILAMALAR SONLANSIN

2016 yılında metni kamuoyuna açıklayan akademisyenlerin gözaltına alınarak tutuklanması ile başlatılan ceza yargılaması sürecinin OHAL sonrasında bütün imzacı akademisyenlere doğru genişletildiğini anımsatan Adıyaman, şunları söyledi: “Yargılama adı verilen süreç Ceza Muhakemesi Kanunu’na aykırı iddianame ile yürütüldü. İmza atılmış tek bir metin olmasına rağmen birleştirme talepleri reddedilerek her imzacıya ayrı ayrı dava açıldı. Savunma yaptırılmaması, yapılan savunmaların dinlenmemesi, savunma hakkının sınırlanması ile pek çok mahkeme açık açık tarafsızlık ilkesini yok saydı. Aynı metin için farklı mahkemelerde farklı maddelerden kararlar verildi, hatta aynı mahkemede farklı cezalara hükmedildiği görüldü. Ceza veren mahkemeler, aynı metin nedeniyle açılan yeni davaları da görmeye devam etti. Mahkeme kararları kopyalanmış gerekçelerle verildi. Bu hukuk dışı süreç ülkemiz demokrasisi ve adalet sistemi adına utanç vericidir. Bu hukuk garabetine bir an önce son verilerek evrensel normlara uygun adil bir yargılama sürecinin işletilmesini, hukuk dışı yargılama sonuçlarının ortadan kaldırılmasını istiyoruz.”

ADALET TALEBİMİZ SÜRECEK

Mülkiyeliler Birliği Yönetim Kurulu, Mülkiyeli Prof. Dr. Füsun Üstel’e verilen hapis cezasının istinaf tarafından onaylanmasına tepki gösterdi.

“2018 yılı Mülkiye Büyük Ödülüne layık görülen değerli hocamız Prof. Dr. Füsun Üstel’in cezaevine girecek olması, bizler için büyük bir üzüntü ve utanç kaynağıdır” denilen açıklamada, “hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye olan bağlılığımız gereği Prof. Dr. Füsun Üstel’in ve barış talebi nedeniyle yargılanan tüm bilim insanlarının yanında olduğumuzu beyan ediyoruz. Muhalefeti ve eleştirel düşünceyi düşmanlaştıran yönetim aklı karşısında, hukuk devleti ve demokrasi mücadelesinden, adalet talebinden vazgeçmeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız