Güncel

Basın İş Başkanı Faruk Eren: Gazeteciliğe ve gazetecilerin haklarına sahip çıkacağız

DİSK/ Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren, düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet gazetesinde yaşanan değişiklikler üzerine değerlendirmelerde bulundu.

19 Eylül 2018 Saat: 11:57
Basın İş Başkanı Faruk Eren: Gazeteciliğe ve gazetecilerin haklarına sahip çıkacağız
Basın İş Başkanı Faruk Eren: Gazeteciliğe ve gazetecilerin haklarına sahip çıkacağız
Fotoğraf: Serpil Ünal
DİSK/ Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren, DİSK Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet gazetesinde yaşanan değişiklikler üzerine değerlendirmelerde bulunurken, görevlerinden alınan gazetecilere sahip çıkarak yeni yönetimi eleştirdi. Eren'in toplantısında DİSK Genel Sekreteri  Cafer Konca'da hazır bulundu.
Cumhuriyet gazetesi eski yazı İşleri Müüdürü faruk Eren açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
GAZETECİLİĞE VE HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ 
Cumhuriyet gazetesi ülkemizde Türkçe yayımlanan en eski gazetedir. Siyasal duruşu ve haberciliği nedeniyle de başı sık sık yönetenlerle derde girmiştir. Yazarları suikasta uğramış, tutuklanmış, cefa çekmiştir. 1960'lardan bu yana sol muhalefet ve emekçi sınıflar için önemli gazetelerden biri olmuştur. Sahip çıkılmıştır. Bundan sonra da böyle olacaktır. 
Ancak Cumhuriyet Vakfı'nda yönetim değişikliğinin gerçekleşme biçimi, yeni yönetimine seçilen isimlerin geçmişleri. yaptıkları ve hala yapageldikleri, gazetecilik meslek ve etiği konusunda endişeli olmamıza neden oluyor. 
Gazetede yönetim değişiminden sonra yaşananlar, üyelerimize yönelik iftiralar bu açıklamayı zorunlu hale getirmiştir. Cumhuriyet Vakfı yönetim değişikliğinden iki gün önce yaptığımız açıklamada, çalışan haklarına yönelik saldırı ve mobbing uygulamalarına karşı uyarmıştık. Ne yazık ki haklı çıktık. 
Ne yaptılar? Yeni yönetim, seçildikten bir saat sonra Murat Sabuncu'nun Genel Yayın Yönetmenliğini ve sözleşmesini sona erdirdi. Hemen ardından Sorumlu Yazıişleri Müdürü ve DISK Basın lş Genel Başkanı Faruk Eren'i, yine üyemiz olan Yazıişleri Müdürü Bulent Özdoğan'ı görevden aldılar. Pazar günü Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ü görevden aldı, bunu da kendisine bir faks mesajıyla ilettiler. Ancak alacaklarımızı ödememek için sözleşmelerini feshetmedi, hangi göreve atandığımızı da bildirmediler. Sözleşmeler tek taraflı ağırlaştırılamaz. Bize sorulması. kabul etmediğimiz koşullarda da ya aynı koşullarda devam edilmesi ya da sözleşmenin feshedilmesi gerekir. Yeni yönetim bizi görevden almıştır ancak sözleşmemizi feshetmemiştir. Yani bir lütuf gıbi dıle getirdikleri 'kimsenin sözleşmesine son verilmediği” iddiasının gerçek karsılığı, alacaklarımızın verilmemesi için boşlukta bırakılmamızdır. 
Gazeteye uzun yıllar emek vermiş isimler, gazetenin zor zamanlannı göğüsleyenler, kumpas davası ile dört duvar arasında tutulanlar hakkında, önce dedıkodu yöntemiyle sonra da açıktan “gazetenin kasasını boşalttığımız, hakkımız olmayan tazminatlar talep ettiğimiz” iftiraları ortaya atıldı. Ne yazık ki kendisini solcu, emekten yana ilan eden bazı yayın organları da bu iftiraların üzerine sorgusuz sualsiz atladı. Mesleğimizin duayenlerinden Orhan Erinç iftiraları tane tane çürüttü. Üzerine ekleyeceğimiz bir şey yok. Eski yönetim sekiz çalışanla ikale (bozma) sözleşmesi yapmıştır. Sözleşme yapılanlar kıdemleriyle birlıkte şöyledir: Murat Sabuncu (4 yıl 1 ay). Bülent Özdoğan (18 yıl), Faruk Eren (1,5 yıl), Güray Öz (23 yıl), Musa Kart (25 yıl], Önder Çelik (35 yıl). Bulent Utku (25 yıl) ve Ayşe Yıldırım Başlangıç (25 yıl) Hatta da bir sözleşme yoktur.

fotoğraf: Serpil Ünal

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız