Güncel

Basın meslek örgütü temsilcileri operasyonlara tepkili

Ankara’da Mezopotamya Ajansı ve Jinnews çalışanı 5 gazetecinin evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmasına basın meslek örgütleri tepki gösterdi.

21 Ekim 2017 Saat: 08:34
Basın meslek örgütü temsilcileri operasyonlara tepkili
Basın meslek örgütü temsilcileri operasyonlara tepkili

Ankara’da Mezopotamya Ajansı ve Jinnews çalışanı 5 gazetecinin evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmasına basın meslek örgütleri tepki gösterdi. Evrensel'e konuşan basın meslek örgütü temsilcileri operasyonları gazetecilere dönük baskıların devam edeceği şeklinde yorumlarken, baskılara karşı gazetecilik yapmaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi. 

“Kamuoyunun gerçekleri öğrenmesini istemeyenler hedeflerine gazetecileri alıyorlar. Türkiye’de bütün gazetecileri de tutuklasalar gerçekleri gizleyemezler” diyen TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Türkiye’de bütün gazetecileri de tutuklasalar gerçekleri gizleyemezler” diyerek tüm gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

 “Türkiye’yi gazeteciler için zindana çevirmek istiyorlar” değerlendirmesinde bulunan ÖGİ Eş Sözcüsü Hakkı Boltan ise “Gazeteciler yakalanarak, gözaltına alınarak hapsedilemezler, gerçekleri anlatanlar artarak çoğalacaktır” diye konuştu. 

YİNE OPERASYON, HEDEF YİNE GAZEETCİLER

Önceki gün ETHA’dan iki gazetecinin gözaltına alınmasının ardından dün de ankara’da operasyon vardı. Sabah saatlerinde Mezopotamya Ajansı ve Jinnews’ın muhabirlerinin evlerine baskın düzenlendi. Baskında Mezopotamya Ajansı muhabirleri Selman Güzelyüz ve Diren Yurtsever ile Jinnews editörü Sibel Yükler, muhabirler Duygu Erol ve Habibe Eren gözaltına alındı. Evlerde yapılan aramalardan sonra ‘hakkınızda ihbar var’ denilerek gözaltına alınan 5 gazeteci Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Önceki gün de İstanbul ve Artvin’de ESP üyelerine yapılan operasyonda ETHA muhabirlerinin evlerine baskın düzenlenmiş, ETHA editörü İsminaz Temel ile muhabiri Havva Cuştan gözaltına alınmıştı.

‘TÜRKİYE’Yİ GAZETECİLER İÇİN ZİNDANA ÇEVİRDİLER’

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan operasyonların iktidarın gazetecilere dönük baskıları devam ettireceğinin göstergesi olarak yorumladı. Boltan, “Bu konuda kesin bir kararları var. Sahada, alanda özgür bir gazetecilik yapan bütün gazetecileri derdest etmek istiyorlar. Özünde şu an Türkiye’yi gazeteciler için zindana çevirmek istiyorlar. Gazeteciler yakalanarak, gözaltına alınarak hapsedilemezler, gerçekleri anlatanlar artarak çoğalacaktır. Gözaltına alınanların kimlikleri bellidir, demokrat, sosyalist, yurtsever gazeteciler, halkların özgürlüğünü savunan Kürt gazeteciler baskı altına alınıyor. AKP haber veren, faşist uygulamalarını halka anlatan gazetecileri derdest ediyor. Ben ne yapıyorsam, yapılan baskı ve zulümler anlatılmasın diyor” diye konuştu. 

‘GAZETECİLİKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Saldırılara rağmen gazetecilik yapmaya devam etmek gerektiğini belirten Boltan, “Gazetecilikten taviz verilmemelidir. Bu saldırılar bizi durduramayacak aksine bileyerek güçlendirecektir. Dayanışma içerisinde gazetecilik yapmak hem Türkiye’ye güzel bir gelecek getirecektir, hem de kamuoyu bilgilendirilebilecek, halk haber alma hakkına ancak böyle kavuşacaktır” dedi.

‘CEZAEVLERİ GAZETECİLERLE DOLU’

DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren
DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren

“Artık cezaevleri gazetecilerle dolu gazeteciliğe yönelik baskılar giderek artıyor, belli ki daha da sürecek” diyen DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ise şu değerlendirmede bulundu: “Baskılara karşı bizim daha çok haber yapmamız, daha çok anlatmamız gerekiyor. Bu sadece gazetecilik de değil, demokrasi mücadelesidir. Bu gözaltılar sosyalist basına ve Kürt basına yönelik süren baskıların parçası. Kürt basını zaten uzun süredir sürekli bir baskı altında. Neredeyse her ay bir gazeteci ya gözaltına alınıyor, ya tutuklanıyor. ETHA’dan gazeteci arkadaşların alınması da bu baskının bir parçası. Gazetecilik sürekli bir baskı altında ve bu baskılar giderek yayılıyor. Bu baskıları ancak hep birlikte direnerek aşacağız.”

‘KÜRT SORUNUNU HABERLEŞTİREN GAZETECİLERE TASFİYE’

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Öneroğlu
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Öneroğlu

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Öneroğlu ise Kürt soruna ilişkin haber yapan gazeetcilerin tasfiye edildiğini söyledi. Önderoğlu Evrenel'e  yaptığı değerlendirmede, “Hukuka saygı gereği üstelik “ihbar”, “dosyada gizlilik” ve benzeri gerekçelerle her bir vakayı değerlendirmek olanaksızlaşsa da, önümüze çıkan genel acı tabloda, Kürt Sorununu haberleştiren ve araştıranların aslında tasfiye edildiğini de net görüyoruz. Kürt Sorunu, 15 yıl aradan sonra yine bir tabu haline geldi” değerlendirmesini yaptı.

‘GERÇEKLER ÖĞRENİLMESİN DİYE...’

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş,
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş

Gazetecilere dönük iki gün üst üste yapılan oparesyona basın meslek örgütü temsilcileri tepki gösterdi. İktidarın basın özgürlüğünü kısıtlama konusunda operasyonlarına hız kesmeden devam ettiğini söyleyen, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Önceki gün ETHA muhabirlerinin evine yapılan baskın ile 2 gazeteci, dün Mezopotamya Ajansı ve Jinnews muhabirlerinin evlerine yapılan baskınla 5 gazeteci gözaltına alındı.  Kamuoyunun gerçekleri öğrenmesini istemeyenler hedeflerine gazetecileri alıyorlar. Neredeyse hergün gazeteciler adliye koridorlarında ifade veriyor, neredeyse hergün “Şurada gazeteciler gözaltına alındı” haberleri geliyor” dedi. 

‘HABER, HABERCİLİK SUÇLANIYOR’

“Demokrasinin olmazsa olması olan basın ve ifade özgürlüğü Türkiye’de ayaklar altına alınıyor” diyen Durmuş devamında şöyle konuştu: “Haber, habercilik suçlanıyor. Bugün gözaltında alan meslektaşlarımızda yaptıkları haberlerle görünmeyeni halka gösterdikleri için suçlanıyorlar. Türkiye’de bütün gazetecileri de tutuklasalar gerçekleri gizleyemezler. O yüzden bir an önce iktidarı demokrasiye dönüşe, basın ve ifade özgürlüğüne saygı duymaya çağırıyoruz. Gözaltındaki gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.”

Kaynak: Eren Yılmaz-Evrensel

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız