Güncel

Beko: 100 yıllık hakkımızı AKP hükümetine yedirmeyelim

Beko,"Biz analar ağlamasın, çocuklar ölmesin barış olsun diyen konfederasyonuz" dedi.

17 Şubat 2016 Saat: 09:28
Beko: 100 yıllık hakkımızı AKP hükümetine yedirmeyelim
Beko: 100 yıllık hakkımızı AKP hükümetine yedirmeyelim

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko ve beraberindeki heyet İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel'i ziyaret etti. Beko, hükümetin gündeminde çok ağır maddelerinin olduğunu, bunun yanında ülkemizin çevresinde şiddetli çatışmalar olduğunu söyledi. Türkiye topraklarının yeterince kana ve gözyaşına doyduğunu belirten Beko, "Biz analar ağlamasın, çocuklar ölmesin barış olsun diyen konfederasyonuz"  dedi.

"EVDEN ÇALIŞMA SİSTEMİ İLE KADINLARIMIZI EVE KAPATMAK İSTİYORLAR"

Hükümetin ulusal istihdam programını Beko şöyle devam etti: "Burada şartlı kredi ile kıdem tazminatını devretmek, çağdışı çalışma şekillerini arttırmak ve işçilerimizi köle gibi çalıştırmak istiyorlar. Bir de evden çalışma sistemi var. Bu kadınlarımızı eve kapatmak sistemidir. Kadınlarımız ev işlerini yapacak, bir de bunun üstüne ev işlerini yapacak. Şimdi size soruyorum kadına bu kadar yük yüklersek, kadın tiyatroya,  gezmeye, kütüphaneye, eğlenmeye nasıl gidecek? Çalışan kadın doğum yapıyorsa bunları kreşlerle halledebiliriz."

KIDEM TAZMİNATI GÖNDERMESİ

Hükümetin "Bu ülkede işçilerin yüzde 86'sının kıdem tazminatı almıyor" sözünü hatırlatan Beko, "Ücret garantili sistem adı altında bir cümleyi oraya koyarsak, kıdem tazminatı almayan işçiye hükümet kıdem tazminatı öder. Sonra ödediği bu ücreti iş yerlerinden tahsis eder. AKP bunu yapmak istiyorsa biz arkasında dururuz" diye konuştu.

TAŞERON İŞÇİLERE HALA KADRO YOK

Ekonomistlerle görüştüğünü söyleyen Beko, asgari maaşın şu ortamda 1800 lira olabileceğini belirtti. AKP iktidara geldiğinden beri 1730 işçinin hayatını kaybettiğinin altını çizen DİSK Genel Başkanı Beko, "Bugün belediyelerde 750 bine yakın taşeron işçisi var. Devlette de 2 milyona yakın taşeron işçi var. En fazla iş kazası yaşayan kişiler yine taşeron işçiler. AKP'ye söyledim gelin taşeronlara kadro verelim diye, hala verilmedi. Bugün buraya gelmemizin nedeni, ben İzmirliyim, genel kurulu yaptıktan sonra ilk olarak tabi ki de İzmir'e geleceğim. Sendikalarımızı ziyaret ettik, sonra da Alaattin Yüksel'e yeni görevinde başarılar dilemek için buraya geldik" şeklinde konuştu.

NE DERSEK SUÇ DUYURUSU YAPIYORLAR

Kani Beko, "Kıdem tazminatı fonu da bu fonlar gibi olacak. Binali Yıldırım ulaştırma bakanı iken değişik yerlere bu fonlardan 25 milyar lira para aktarmış. Yarın da kıdem tazminatı fonuna yatırılan paraların akıbeti bu olacak. Eğer kıdem tazminatı fonu kurulursa bizim yapacağımız tek şey greve gitmek olacak. Bütün sendikalara sesleniyorum 100 yıllık kazanımımızı AKP hükümetine yedirmeyelim. Ben Suruç'taki olaylarla ilgili 'eğer hükümet önlemleri alsaydı bu patlama olmazdı' dedim. Cumhurbaşkanı benim hakkımda suç duyurusunda bulundu. AKP sendikalarla birlikte eylem yaptı, kuş uçmadı. Ben buna seviniyorum ama biz Ankara'da açıklama yaptık ve Vali'ye dilekçe verdik güvenlik önlemleri için. Ama olanları hepiniz biliyorsunuz. Ben bunları dile getiriyorum. Bunun neresi hakaret! Biz gelenekler içinde Çalışma Bakanı'nı genel kurulumuza davet ettik. Bu davet gelenektir, olması gerekir. Orada beklenmeyen olaylar oldu. Ortadoğu ve Güneydoğu'da olan çatışmalar ve kıdem tazminatında yapılmak istenen değişikliklerin getirdikleri ile işçi arkadaşlarımızı anlamamız gerekir. Eğer bakan konuşsaydı biz de ona kürsünden cevap verirdik. Daha güzel olurdu. Biz kıdem tazminatımızı yedirmeyeceğiz ve bunun da sonuna kadar arkasında duracağız" dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız