Güncel

Belgesel ve anlatımlarla 18 yıl sonra 19 Aralık yeniden yaşandı

19-22 Aralık 2000 tarihinde 20 cezaevine düzenlenen ve 30’u tutuklu 32 kişinin öldürüldüğü katliamın 18 yıldönümünde, bugün belgesel film gösterimi yapıldı.

19 Aralık 2018 Saat: 23:53
Belgesel ve anlatımlarla 18 yıl sonra 19 Aralık yeniden yaşandı
Belgesel ve anlatımlarla 18 yıl sonra 19 Aralık yeniden yaşandı

Fotoğraflar: Sultan Güner/Necdet Özsaygın

19-22 Aralık 2000 tarihinde 20 cezaevine düzenlenen ve 30’u tutuklu 32 kişinin öldürüldüğü katliamın ve cezaevleri direnişinin 18 yıldönümünde, bugün belgesel bir film gösterimi yapıldı.

19-22 Aralık 2000 tarihinde 20 cezaevine düzenlenen ve 30’u tutuklu 32 kişinin öldürüldüğü  katliamın 18 yıldönümünde, bugün cezaevleri vahşetine dikkat çekmek için belgesel film Şafağın Göz Yangını gösterildi. Film gösteriminde duygulu anlar yaşandı.

İstanbul, Beyoğlu, Cezayir  Toplantı Salon’unda gerçekleştirilen  film gösteriminin ardından, CİSST   Yönetim Kurulu üyesi Berivan E. Korkut Moderatörlüğünde Cezaevleri direnişi ve ölüm oruçlarında yer alan  Nihat Göktaş ile Gönül Karagöz, yaşadıklarını anlatarak, izleyicilerin sorularını yanıtladılar. Yine, kızı ölüm orucunda olan tutuklu yakını İsmail karagöz de o günlerde yaşadıklarını izleyicilerle paylaştılar.

Konuşmacı, Gönül Karagöz özellikle cezaevlerindeki kadın tutuklulara yönelik taciz, soyundurarak arama ve aşağılama yöntemleri baskı ve işkence yapıldığına dikkat çekerek, 19-22 Aralık 2000 yılında vahşet yaşadıklarını dile getirdi.

Nihat Göktaş ise, 19-22 Aralık operasyonun bir katliam olduğunu ama adına utanç verici bir şekilde  ‘hayata dönüş’ isminin verildiğine dikkat çekerek, F Tipi’nin ile  o dönemde bir cezaevi sisteminden başka bir sisteme, tutsakları tamamen tecrit etmeyi amaçlayan bir uygulamaya geçişin adı olduğuna vurgu yaparak, aynı zamanda bugünkü tecrit ortamının temellerinin atıldığını anlattı. Göktaş’ Bu yüzden cezaevleri ile her zamankinden daha fazla dayanışmanın önemin vurgulamak istiyorum’dedi.

Tutuklu yakını İsmail Karagöz ise,, o günlerde yaşadıklarını izleyicilere anlatarak, çok büyük zulüm yaşadıklarını söyledi.

BUGÜN SERGİ VAR

Öte yandan  bugün ise Divriğililer Derneğinde açılacak olan  sergi ile  fotoğraflarla 19-22 Aralık cezaevleri katliamına ve direnişlere  dikkat çekilecek. Ayrıca, ‘Yaşayan Kütüphane ‘de dönemin tanıkları soruları yanıtlayacak.

CUMARTESİ PANEL

Dönemin yakın tanıkları, ölümler olmasın diye çaba sarfeden, devlet yetkilileri ve tutuklular ile görüşmeler gerçekleştiren akademisyen ve hukukçuların katılımıyla da  bir panel gerçekleştirilecek.

Moderatorluğunu İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Av. Gülseren Yoleri’nin  yaptığı panelde, dönemin Türk Tabibler Birliği(TTB)kinci başkanı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri  Dr. Metin Bakkalcı, Avukat Ercan Kanar o süreçte yaşananları anlatacak ve soruları yanıtlayacaklar.

Yine o dönemde ölüm oruçlarında yer alan tutuklularda yaşadıklarını anlatacaklar.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız