Güncel

Berkin davasında Adli Tıptan yeniden rapor istenecek...Dava 28 Kasım'a ertelendi

Berkin Elvan'ı öldürenlerin yargılandığı davanın 8'inci duruşması görüldü.

19 Eylül 2018 Saat: 15:41
Berkin davasında Adli Tıptan yeniden rapor istenecek...Dava 28 Kasım'a ertelendi
Berkin davasında Adli Tıptan yeniden rapor istenecek...Dava 28 Kasım'a ertelendi


Haziran direnişinde Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğiyle başından yaralanmasının ardından 269 günlük yaşam mücadelesini kaybederek yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın katillerinin yargılandığı davanın 8’inci duruşması bugün görüldü. HDP’li vekiller Meral Danış Beştaş, Garo Paylan ve Erkan Baş da davayı izleyenler arasındaydı.

Tanık olarak ifade veren, olaylar sırasında gaz fişeği atan silahı kullanan (ZET) polis memuru Mehmet Çevik, savcılıkta verdiği ifadenin doğru olduğunu yineledi:

“Olay günü orada değildim. Şişli Emniyet Müdürlüğü’nde uyur vaziyetteydim. Geceden sabaha kadar olay yerindeydim ama olay anında orada değildim. Görevim polis grubunu yönlendirmekti” dedi.

Çevik, Berkin Elvan’ın katil zanlısı olmakla suçlanan polis Fatih Dalgalı’yı tanımadığını söyledi.

İfadesinin ardından gösterilen görüntülerdeki polisleri tanıyıp tanımadığı sorulan Çevik, “Hiçbirini tanımıyorum” dedi. Avukat Can Atalay’ın “Gaz fişeği alırken tutanak imzalıyor muydunuz?” sorusuna gaz fişeği atmaktan sorumlu polis Mehmet Çevik “hayır” yanıtı verdi.

‘Olay günü nerede olduğumu hatırlamıyorum’

Gaz fişeği atan silahtan sorumlu bir başka tanık polis Mustafa Erbek ifadesinde, “E-5 kenarında Örnektepe Köprüsü’nde göreviydim. Gece bizi oraya çağırdılar. Saat 12.00-13.00 gibi grubun saldırısına uğradık. Taşla yaralandım. Amirim bana geri çekilmemi ve grupla birlikte kalmamı söyledi. Ben o gün gaz fişeği kullanmadım. Olay günü nerede olduğumuzu hatırlamıyorum. Nerede beklediğimizi hatırlamıyorum. Oradaki polisleri tanımıyorum. Fatih Dalgalı’yı da tanımıyorum” dedi.

Sivas Kangal’da görev yapan polis Ömer Koç ise ifadesinde, “Yoğun bir mesai içindeydik, o yüzden hatırlamıyorum. Çevik kuvvete bağlı arama kurtarma birimindeydim. ZET tüfeği kullandığımı hatırlamıyorum. Normalde eğitimim var ama kullanmadım. O dönemde ZET kullanmışlığım var ancak Berkin Elvan olayında kullanmadım. Fatih Dalgalı’yı da tanımıyorum. Görüntülerdeki kimseyi de tanımadım” dedi.

Protesto eylemleri sırasında Okmeydanı’na hiç gitmediğini belirten tanık ZETci polis Yusuf Koçoğlu, “Dış destek kuvvet birimindeydik. Hatırladığım kadarıyla dış destek kuvvet biriminde olduğumuz için olayın dışında bekliyorduk. Metrobüs tarafındaydım. Varyat tarafında uzun süre bekledik. Farklı yerlere gittiğimiz için nerede görev yaptığımızı hatırlamıyorum. Okmeydanı sokaklarına hiç girmedim. Olay yerinde hiç bulunmadım. Fatih Dalgalı’yı da tanımıyorum” dedi.

İfadelerin ardından mehkemeye ara verildi.

Aranın ardından devam eden ifadelerde; Adıyaman’da görev yaparken Gezi eylemleri sırasında İstanbul Mecidiyeköy’e görev için getirilen ZETçi polis Kemal Bülbül de Berkin Elvan’ı vuran polis Fatih Dalgalı’yı tanımadığını söyledi.

Arama kurtarma timinde gazcı personel olarak görev yaptım. ZET tüfeği eğitimim var. İlla ki kullanmışlığım vardır. Mecidiyeköy Varyantta sabaha kadar görev yaptık. Orada gruplara müdahale ettik. Sabah 9.30’a kadar oradaydık bir ara Şişli Emniyette dinlenmeye geçtik. Fatih Dalgalı’yı da tanımıyorum. Çalıştığım grupta değildi. Görüntülerden 3 kişinin yüzünü seçebildim ancak onları tanımıyorum. Gaz fişeklerini alıp gruba zimmetliyorduk.

Gülsüm Elvan: Benim çocuğumu vuran katilin boğazına da getiremediği ekmek takılacak

Tanık polislerin ifadelerinin ardından söz alan Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan da tanık polislerin Fatih Dalgalı’yı tanımadıklarını söylemesine tepki gösterdi:

“Deniz Gezmiş’i astıran celladın boğazında nasıl kemik takılı kaldıysa benim çocuğumu vuran katilin boğazına da getiremediği ekmek takılacak. Çocuğumu ekmeğe gönderdim bana kanlı gömleğini gönderdiler. Kimse tanımıyor katili. O bir şeytan mı? Çocuğumu vuranlar değil onun cenazesine katılanlar onu savunan avukatlar yargılanıyor. Bizi valiliğe çağırdılar sonra çocuğumu vurdular. Bu bir tesadüf değil.”

Elvan ayrıca, Berkin Elvan’ın cenazesine katıldığı için 9 aydır tutuklu bulunan Berkay Ustabaş’ın tutukluluğuna da “Çocuğumun avukatları yargılanıyor, cenazesine katıldığı için Berkay Ustabaş yargılanıyor” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Avukat Çiğdem Akbulut, telefon kayıtlarına bakıldığında Berkin’i vuranın polisin belli olduğunu söyledi. 

Daha sonra söz alan avukat Can Atalay, “Bütün raporlar Berkin’i vuranın ikinci ZET’çi olduğu ve bu ikinci ZET’çinin de kim olduğu biliniyor. Raporlar da bu şekilde. İkinci ZET’çi Berkin’i vurmuştur. " dedi.Berkin’in avukatlarının tutuklanmasına Berkin dosyasının da eklenmesinin bu dosyaların politik atmosferin ayrı tutulamayacağını bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Avukatların savunmalarının ardından mahkeme ara karar için duruşmaya ara verdi.

Karar açıklandı

Aranın ardından ara karar açıklandı. Kararda, sanık polis Fatih Dalgalı’nın yüzde 75 oranında biber gazı kapsülünü atan kişi olduğu yönündeki Jandarma Kriminal Raporu ile ilgili “kuşkunun ve eksikliğin giderilmesi” için Adli Tıp Kurumu’na yeniden ayrıntılı bir bilirkişi raporu hazırlanmasına hükmedildi.

Tutuksuz sanık Fatih Dalgalı’nın tutuksuz yargılanmasının devamına karar verilirken bir sonraki duruşma 28 Kasım 2018 saat 10.00’a ertelendi.

Adliye önünde basın açıklaması

Mahkemenin ara kararı sonrası Elvan ailesi ve avukatları bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında konuşan Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, “Bizim tek bir talebimiz vardı, o da katilin tutuklanması. Bugün reddedildi ama bizim gibi insanlar olmaya devam ettikçe bu mücadele devam edecek” dedi.

Ardından konuşan dava avukatlarından Çiğdem Akbulut,  "Berkin'i vuran belli ve tutuklamadılar, belki de asla tutuklamayacaklar ama biz bu davanın siyasi olduğunu ve katillerin korunduğunu teşhir etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız