Güncel

Beyaz Saray ve Pentagon: ABD askerleri, Suriye’den çekilmeye başladı

Reuters'a açıklamalarda bulunan bir ABD'li yetkilinin, Suriye'den tamamen çekilmenin değerlendirildiğini ifade ettiği öğrenildi.

20 Aralık 2018 Saat: 10:27
Beyaz Saray ve Pentagon: ABD askerleri, Suriye’den çekilmeye başladı
Beyaz Saray ve Pentagon: ABD askerleri, Suriye’den çekilmeye başladı

Reuters'a açıklamalarda bulunan bir ABD'li yetkilinin, Suriye'den tamamen çekilmenin değerlendirildiğini ifade ettiği öğrenildi; açıklamanın ardından Beyaz Saray ve Pentagon'dan da açıklama geldi.

Suriye’nin kuzeyinde çok sayıda askeri ve üssü bulunan Pentagon, ülkeden tamamen çekilmeyi değerlendiriyor.

Reuters’a konuşan bir yetkilinin, “ABD, Suriye’den tüm askerlerini çekmeyi değerlendiriyor” dediği öğrenildi.
Trump, Suriye’ye ilişkin tweet attı

Trump, haberin yayılmasının ardından Suriye’ye dair attığı tweette, “Suriye’de IŞİD’i yendik, Trump Başkanlığı sırasında orada bulunmamın tek sebebi” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “DAEŞ’e karşı çok büyük bir iş yaptık. Dünyanın o bölgesinde sayıları çok az kaldı ve önümüzdeki 30 gün içinde (DAEŞ mensubu) hiçbiri kalmayacak” ifadesini kullanmıştı.

Beyaz Saray’dan açıklama

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD askerlerinin Suriye’den çekilmeye başladığı duyuruldu.

Beyaz Saray, IŞİD’le mücadelenin ‘bir sonraki aşamasına geçildiğini ve askerlerin eve dönmeye başladığını’ duyurdu. Açıklamada, Suriye’de IŞİD’e karşı zaferlerin ‘küresel koalisyonun veya mücadelesinin sonu anlamına gelmediği’ belirtildi.

Pentagon’dan yalanlama

ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Suriye’de IŞİD’in yenilgiye uğratıldığını’ söyleyerek çekilme sinyali vermesinin ve Amerikan basınına ‘hızlı ve tam bir çekilmenin planlandığı’ haberlerinin sızdırılmasının ardından Pentagon’dan yazılı açıklama geldi.

Pentagon sözcüsü Albay Bob Manning iddiaları yalanlayarak şu ifadeleri kullandı: “Şu an için ortaklarımızla birlikte ve ortaklarımız kanalıyla çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

ABD’li yetkili: ABD askerleri, 60-100 gün arasında Suriye’den çekilecek

Reuters’e konuşan ABD’li bir yetkili, Suriye’de IŞİD’e karşı operasyonların tamamlanmasıyla çekilmenin gerçekleşeceğini söylerken, Amerikan askerlerinin çekilme takvimini 60-100 gün içinde diye duyurdu.

İngiltere Savunma Bakanı’ndan tepki

İngiltere Savunma Bakanı Tobias Ellwood, Trump’ın “IŞİD yenildi” tweet’ini alıntılayarak, “Kesinlikle katılmıyorum. (IŞİD) diğer aşırıcılık biçimlerine dönüştü ve tehdit çok canlı” dedi.

Pentagon’dan yeni açıklama

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD birliklerinin Suriye’den dönüşünün başladığını ancak “yerel ortaklarla” çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.

Rusya’dan açıklama

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, ABD’nin Suriye’den tümüyle çekileceğine inanmadıklarını belirterek, “ABD, özel kuvvetlerini ve hava güçlerini Suriye’de bırakacaktır. Rusya da Şam’la yaptığı anlaşmalar doğrultusunda Suriye’de kalmaya devam edecek.” dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız