Güncel

'Beyaz Yürüyüş' Ankara'ya ulaştı: Emek bizim söz bizim

Hekimlerin İstanbul'dan başlattığı yürüyüş Ankara'ya ulaştı. TTB önünde açıklama yapan hekimler Sağlık Bakanlığının salgın yönetimini eleştirdi, insanca yaşayacak ücret taleplerini dile getirdi.

28 Kasım 2021 Saat: 08:02
Beyaz Yürüyüş Ankaraya ulaştı: Emek bizim söz bizim
'Beyaz Yürüyüş' Ankara'ya ulaştı: Emek bizim söz bizim

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) 23 Kasım'da İstanbul'dan Ankara'ya başlattığı "Beyaz Yürüyüş" son durağına ulaştı. Ankara'da buluşan hekimler meslektaşlarını karşılamak için TTB binası önünde beklerken, yürüyüş kolundaki hekimlere ise bulvar önünde polis tarafından engel çıkarıldı. Hekimlerin slogan atarak yürümesini engellemeye çalışan polis, bir süre sonra hekimlerin yürümesine yönelik engeli kaldırdı. TTB önünde buluşan hekimler, sık sık "Hekimler yürüyor, mücadele büyüyor" sloganları attı. Beyaz yürüyüşe CHP, HDP, EMEP, KESK, DİSK, TMMOB ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri de destek verdi.

SAĞLIK BAKANI 390 GÜNDÜR YANIT VERMİYOR
Burada yapılan açıklamada konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sağlık Bakanından randevu talep etmelerinin üzerinden 390 gün geçtiğini duyurdu. Bakanın sağlık emekçilerinin ve hekimlerin temsilcileriyle konuşmaktan kaçtığını belirten Fincancı, "Sağlıkla ilgili sorunları yalnızca tweet atarak sayılarla oynayarak çözeceğin zannedenler; bilim insanlarını, sağlık emekçilerini, hekimleri dinlemeyenler, bugün sağlık sistemindeki bu kötü gidiş nedeniyle kaybettiğimiz her canımızında sorumlusudurlar" dedi.

'PANDEMİDE ÖLÜMLER SOSYAL CİNAYETLERE DÖNÜŞTÜ'
Pandemi boyunca iktidarın tercihini toplumdan yana kullanmadığını ve salgının ekonomik ihtiyaçlara göre yönetildiğini ifade eden Fincancı, yaptıkları uyarılara rağmen yanlış sağlık politikalarındaki ısrarın pandemide sosyal cinayetlere neden olduğu dile getirdi. Pandeminin halk sağlığı önemsenerek yönetilmemesi ve sağlık sisteminin iflası ile ertelenmiş sağlık hizmetlerine bağlı pek çok hastalık sonucu fazladan ölümlerin acısının da buna eklendiğini ifade eden Fincancı, haziran ayında açıklanması gereken TÜİK 2020 Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistiklerinin hala açıklanmadığını kaydetti.

'EMEKLİLİKTE ASGARİ ÜCRET ALTINA DÜŞÜYORUZ'
Pandemi ve ekonomik kriz koşullarında sağlık çalışanlarının özlük haklarında önemli kayıplar meydana geldiğini belirten Fincancı, bugün bir uzmanın yalın maaşının 5 bin 500 TL, pratisyen hekimin ise 4 bin 500 TL civarında olduğuna dikkat çekti. Fincancı, maaşların emekliliğe yansımadığını, Bağ-Kur'a bağlı bir hekimin emekliliğinde asgari ücretin altında maaş aldığını ifade etti.

Açıklamanın ardından hekimler, "Beyaz Forum"un yapılacağı Yılmaz Güney Sahnesi'ne "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarıyla yürüdü.

HEKİMLER TALEPLERİNİ SIRALADI
TTB Başkanı Fincancı tarafından sıralanan hekimlerin talepleri şöyle oldu:

????Tüm sağlık çalışanlarının insanca yaşayacağı ve emekliliğe yansıyan bir temel ücret verilsin
????Performans sistemi kaldırılsın, döner sermaye uygulamasına son verilsin
????Çalışma süreleri düzenlensin
????7200 ek gösterge ve pandemide çalışılan her yıl için sağlık emekçilerin 120 gün yıpranma payı verilsin
????Sağlıkta şiddete karşı caydırıcı ve içi boşaltılmamış bir yasa hazırlansın
????KHK ve güvenlik soruşturmaları ile işinden alıkonulan sağlık çalışanları göreve başlatılsın
????Şehir hastaneleri kamulaştırılasın
????Herkese eşit, parasız, nitelikli, ulaşılabilir, anadilinde sağlık hizmeti sunulsun.
????Hiçbir insani ve bilimsel tarafı olmayan 5 dakikada muayene dayatmasına son verilsin
????Aile hekimliği ceza yönetmeliği geri çekilsin
????Covid-19 illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı sayılsın

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız