Güncel

Birleşik Metal ve MESS arasında Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başladı

Birleşik Metal İş Sendikası ile MESS rrasında 2017-2019 Dönemi Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başladı.

6 Ekim 2017 Saat: 15:00
Birleşik Metal ve MESS arasında Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başladı
Birleşik Metal ve MESS arasında Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başladı

 

Birleşik Metal İş sendikası  ile Türkiye Metal İşverenleri Sendikası (MESS) arasında yaklaşık 10 bin metal işçisini kapsayan 2017 - 2019 dönemi Grup Toplu İş Sözleşmesi dün saat 9:00’da MESS Genel Merkezi’nde başladı.

Görüşmelere ilişkin Birleşik Metal İş sendikası tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: 

Görüşmeler MESS Başkanı Kudret Önen ve Sendikamızın Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun açılış konuşmaları ile başladı.

Sendikamız Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu; Birleşik Metal İş’in 70 yıllık köklü bir geçmişi olduğunu, Onursal Genel Başkanımız Kemal TÜRKLER başta olmak üzere mücadele tarihimizden bahsetti. Genel Başkanımız konuşmasında, metal sektörünün alt sektörleri olan otomotivde, demir çelikte ve beyaz eşyada üretim ve satışların artığını belirterek bu gelişmelerin işçilerin ücretlerine de yansıması gerektiği belirtti. TİS süreçlerinde anlaşmalar yanında, zaman zaman anlaşmalarında olmasının doğal olduğunu, asgari ücretin durumu ile açlık ve yoksulluk sınırı arasındaki çelişkiye dikkat çekti ve bu çelişkinin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Genel Başkanımız, ayrıca Türkiye’nin giderek demokratik görünümden uzaklaştığını, OHAL’in grevleri yasaklamanın aracı olarak kullanılmasının yanlışlığını belirtti. Bunların yanı sıra, işverenlerin geçtiğimiz dönemde yaptıkları yanlışlıklardan ders çıkarmaları gerektiğini de söyledi.

Grup Toplu İş Sözleşmesinin ilk oturumunda 15 madde kabul edildi. Gelecek toplantı 13 Ekim günü, saat 10.00’da MESS binasında yapılacak.

Metal İşçisi kardeşler,

2017 – 2019 dönemi Grup Toplu İş Sözleşmesi teklifi sendikamızda gelenek haline geldiği gibi işçilerle yapılmış olan bir dizi toplantıyla; işçilerin talepleri, ülkenin ve metal işkolunda yaşanan ekonomik gelişmeler dikkate alınarak hazırlanmıştır.

2017 – 2019 dönemi MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi, OHAL’in yaratmış olduğu politik atmosferin, sendikal haklarının kullanılmasının önünde artan engellerin, grev yasaklarının ve işçilerin kazanılmış haklarına yapılan saldırıların gölgesinde başlamıştır. En temel insan haklarının kullanılmasında ortaya çıkan engellere ve kayıplara rağmen metal işkolu ve onun öncü sektörü konumunda olan otomotiv sektörünün ihracat rekorları kırdığı bir dönemde Grup Toplu İş Sözleşmesine gidiyoruz.

Sendikamızın yapmış olduğu enflasyon araştırması işçi ücretlerinin zaman içinde eridiğini göstermektedir. TÜİK tarafından açıklanan 2017 Eylül ayı enflasyon oranı yüzde 11,20 olarak hesaplanırken, Sendikamızın araştırması, asgari ücretli enflasyon hesaplamasına dahil edilen ürünlerin, yüzde 70’i için alım gücü kaybı yaşandığını ortaya çıkarmıştır.

Başta otomotiv sektöründeki verilere yakından baktığımızda, otomotiv sektörünün Türkiye ihracatının yüzde16’sını gerçekleştirdiğini ve 2016 yılında toplam üretim adedinin yüzde 9 artarak 1 milyon 486 bine ulaştığı görülmektedir. Otomotiv sektöründe ihracatın ise yüzde 15 artarak 1 milyon 141 bin 382 adete ulaştığını göstermektedir.

2017 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam üretim yüzde 19, otomobil üretimi ise yüzde 33 oranında artmıştır

2017 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı Dolar bazında yüzde 23, Euro bazında yüzde 25 arttı. Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı 19 Milyar $ olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 64 artarak 8 Milyar $ seviyesinde gerçekleşti. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 66 artarak 7 Milyar € seviyesine yükseldi.

Metal işkolunun önemli sektörlerinden olan çelik üretimi ise ham çelikte önemli artışlar gösterdi. 2017 yılının sekiz aylık döneminde, Türkiye’nin toplam ham çelik üretimi yüzde 13,6 oranında arttı. 2016 yılının aynı dönemindeki 21,8 milyon tondan, 24,7 milyon tona ulaştı. 2017 yılının Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’nin toplam çelik ürünleri ihracat miktarı yüzde 11,1 oranında artışla 12,4 milyon tona yükselirken, ihracat değeri yüzde 23,5 artışla 8,7 milyar dolara çıktı.

Bir başka önemli sektör olan Beyaz Eşya sektörü de önemli büyüme oranları yakalamıştır. İşveren örgütleri tarafından büyümenin ilk sekiz ayda yüzde 9,2 olduğu, bunun büyük bir kısmı iç piyasadan geldiği, iç satışların büyüme oranının ilk sekiz ayda yüzde 18,2 olduğu, ihracatında yüzde 5,6 artış kaydettiği ifade edilmektedir.

İstihdam verilerine bakıldığında ise, Hükümetin istihdam seferberliği adı altında yaptığı çalışma hedefine ulaşmamıştır. İstihdam artışı, TÜİK verilerine göre 1 milyon 52 bin olarak gerçekleşmiştir. Ancak bu artış, ağırlıklı olarak stajyer, çırak ve kursiyerlerden oluşmaktadır.İstihdam seferberliği, murat edilen sonuçlara ulaşamamış olmakla birlikte, metal işkolunda istihdam artışı gözlenmiştir. Metal işkolunda artan karlılık oranlarına paralel bir istihdam artışı görülmemekle birlikte istihdam artışı tarihi rekor kıran otomotivde yüzde 4,4 düzeyinde, ana metal sanayiinde ise yüzde 3,1’lik bir artış düzeyindedir.

Bu veriler ışığında müzakerelerini sürdüreceğimiz teklifimiz; altı aylık dilimlerden oluşmaktadır. Ücret zammı talebimizde iblağ, kıdem zammı ve maktu ücret zamları bulunmaktadır. Buna göre ücret zammının karşılığı ortalama ücret bazında yüzde 30,47’dir.Bu tutar da ilk 6 aylık dönem için net 695 TL’ye denk gelmektedir.

Diğer altı aylık dilimlerde ise taleplerimiz; 2. altı aylık dönemde enflasyon oranına 2 puan artış, 3. altı aylık dönemde yüzde 6 oranında ücret zammı teklif edilmiş, ancak enflasyonun yüzde 6’yı geçmesi durumunda enflasyon oranı kadar ücret zammı ve 4. altı aylık dönemde de enflasyon oranına 2 puan artış teklif edilmiştir.

Sosyal haklarda ise; yüzde 50 oranında artış teklif edilmiştir.

Bugün ilk oturumunu gerçekleştirdiğimiz 2017 – 2019 Grup Toplu İş Sözleşmesinin başta Birleşik Metal İşçileri Sendikası üyesi işçiler olmak üzere tüm metal işçilerine hayırlı olmasını dileriz."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız