Güncel

Birlik, mücadele, dayanışmayla; Arkadaşlarımızı alacağız!

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, 1 Mayıs Taksim iradesinden vazgeçmeyenlere yönelik gözaltı ve tutuklama saldırısına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

5 Mayıs 2024 Saat: 21:40
Birlik, mücadele, dayanışmayla; Arkadaşlarımızı alacağız!
Birlik, mücadele, dayanışmayla; Arkadaşlarımızı alacağız!

İSTANBUL


Fotoğraf: Arzu Özkan

Kadıköy'de bulunan Eğitim-Sen 2 Nolu Şube'de yapılacak açıklama öncesi sendikanın bulunduğu sokak polis tarafından ablukaya alındı. Sokağa dört gözaltı aracı getirilirken sokak özel tim ve çevik kuvvet polisleri tarafından kuşatıldı, sokak giriş ve çıkışı kalkanlarla kapatıldı. Sokağa araç girmesi engellenirken, sokaktaki otoparka giriş ve çıkışlar da engellendi.

"1 Mayıs tutuklanamaz! Taksim'e yürümek haktır! Arkadaşlarımızı alacağız" şiarıyla gerçekleşen basın toplantısında ilk olarak DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı söz aldı.

1 Mayıs'tan iki gün sonra ve bugün sabah saatlerinde gerçekleştirilen gözaltı operasyonunu "devlet terörü" olarak nitelendiren Saygılı, çok sayıda kişinin gözaltına alındığını, evlerinin kapılarının kırıldığını, ters kelepçe takıldığını söyledi.1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının meşru olduğunu vurgulayan Saygılı, "Devlet terörü, gözaltılar devam ediyor. 1 Mayıs sonrası tutuklanan arkadaşlarımızı zindanlardan koparıp almak için önümüzdeki günlerde bir araya gelecek bir yol haritası çıkaracağız" diye konuştu.

İstanbul Emek, barış ve Demokrasi Güçleri adına ortak basın açıklamasını Demet Koca okudu. Saray’ın 1 Mayıs korkusunun sürdüğü, bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününde İstanbul’da binler işçi sınıfının tarihsel 1 Mayıs Alanı Taksim Meydanı’na yürümek için bir araya geldiğini, bu 1 Mayıs’ta Taksim’e yürüyenler memleketin en yakıcı gündemlerini sokaklara taşıdıklarını dile getiren Koca, “Orta Vadeli Program’la krizin yükünün işçi-emekçilere yıkılmasına karşı, kıdem tazminatı gaspından sendikasız/güvencesiz çalıştırılmaya, iş cinayetlerinde ölmekten açlık sınırı altında kalan ücretlere, emeklilerin sefalete mahkûm edilmesinden her gün öğünlerimizin küçülmesine, kadın cinayetlerinden niteliksiz eğitime toplumun bütün itirazları Taksim’e doğru yürüdü.”dedi.

Açıklama yok.

1 Mayıs’ta kurulan barikatlar işte bu insanca ve onurlu yaşama talebine karşı kurulduğunu vurgulayan Koca, “Biz emekten, barıştan, demokrasiden yana olanlar hem bu 1 Mayıs’ta hem de yaşamın her alanında milyonlara dayatılan bu çürümüş düzenin barikatlarının karşısında olduk, olmaya da devam edeceğiz.”diye konuştu.

Günlerdir 1 Mayıs’a katılan, yüzünü Taksim’e dönen, adımlarını direnişe atan herkes, Saray’ın trollerince, İçişleri Bakanı’nın işkenceyi aklayan tweetleriyle, İstanbul Valisi’nin provakasyonlarıyla, YeniAkit’inden İHA’sına bilumum tetikçi basının kriminalize etmeye çalışan manşetleriyle hedef gösterilmeye çalışıldığını hatırlatan Koca, kriminalize edilmeye çalışılan milyonların yaşamsal talepleri olduğunu hatırlatarak, bu çabaların nafile olduğuna dikkat çekti.

Dün gece saatlerinde 38 arkadaşlarının açıkça hak olan 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama iradesini gösterdiği için tutuklandığını, bu sabah da 12 arkadaşlarının evleri basılarak gözaltına alındığını söyleyen Koca, ev baskınlarının, gözaltıların, tutuklamaların 1 Mayıs’ta Taksim’e yürüyen iradeyi durduramayacağını vurguladı.

Koca ortak açıklamada şu görüşlere yer verdi:Yasaklamalarınız, saldırılarınız, milyonlarca insanı her gün açlığa ve sefalete mahkum eden bu düzene karşı mücadelemizi engelleyemez.Biz İstanbul Emek, Barış, Demokrasi Güçleri olarak, 1 Mayıs’a, 1 Mayıs’ta Taksim’e yürüme iradesine, insanca ve onurlu bir yaşam mücadelesine sahip çıkacağımızı, tutuklanan ve gözaltına alınan arkadaşlarımızın mücadelesini büyüteceğimizi bir kere daha söylüyoruz.1 Mayıs günü nasıl omuz omuza, hep beraber direndiysek, bu mücadeleyi de yine hep beraber sokaklarda, işyerlerinde, okullarda, meydanlarda büyüteceğiz. Halkın önüne kurulan tüm barikatları ortak mücadelemizle aşacağız.Taksim’e yürümek haktır. Asıl suç Taksim’i işçilere, emekçilere, kadınlara, öğrencilere kapatmaktır.1 Mayıs Alanı Taksim Meydanı’dır!1 Mayıs Direnişine katılmak onurdur, arkadaşlarımızı alacağız!”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız