Güncel

Boğaziçili öğrenciler: Korkmuyoruz, itaat etmiyoruz

Boğaziçi Üniversitesi'nde açıklama yapmak isterken gözaltına alınan öğrenciler, "Susmuyoruz, korkmaya ya da itaat etmeye niyetimiz yok" dedi.

17 Haziran 2023 Saat: 08:18
Boğaziçili öğrenciler: Korkmuyoruz, itaat etmiyoruz
Boğaziçili öğrenciler: Korkmuyoruz, itaat etmiyoruz

ARZU ÖZKAN


Boğaziçili öğrenciler, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesinde rektörlük önünde açıklama yapmak isteyen öğrencilerin gözaltına alınması ve 4 öğrenci hakkında 10 ay hapis cezası verilmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

İlk sözü alan öğrencilerden Simge İngün, kayyum rektör Naci İnci'nin "ısrarlı takip mağduru" olduğu gerekçesiyle 12 öğrenci hakkında 6284 yasa ile uzaklaştırma kararı aldırdığını hatırlatarak İngün, "Naci İnci için alınan koruma kararı ve sonrasında işverenleri korumak için çıkarılan kararla görüyoruz ki erkek yargı kadınların hayatlarını değil, erkeklerin itibarını önceliyor" dedi. 

İnci'nin 6284'ü kendi çıkarları için kullandığını söyleyen İngün, şöyle devam etti: "Dosyada müşteki olarak gözüken ve daha önce öğrencilere uyguladığı şiddetten dolayı ismini bildiğimiz özel güvenlik görevlisi Reyhan Keten, eylemimizi engellemeye çalışırken üzerine boya geldiği için bizden şikayetçi oldu. Videodan da açıkça imkansız olduğu görülmesine rağmen, boyalı suyun binaya doğru atıldığını iddia etti ancak kendisi hiçbir duruşmaya katılmadı. Üniversite, boyanın tiner ile temizlendiğini ve zeminde kalıcı bir zarar olmadığını beyan etmesine rağmen 4 arkadaşımız kamu malına zarardan 10'ar ay hapis cezası ile cezalandırıldı. Bu cezaların ise 1 yıllık denetim olarak uygulanmasına karar verildi."

'KORKMUYOR, İTAAT ETMİYORUZ'
Yargılanan öğrencilerden Zeynep Demirkol ise, feministler olarak yaşamlarına sahip çıktıklarını belirterek, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasadan vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. Demirkol, şöyle devam etti: "Yaşam garantimiz olan bu yasayı haksızca kadın mücadelesine yöneltenlere karşı mücadelemiz sürüyor. 6284 sayılı yasa Naci'ler için değil kadınlar için uygulansın, bize verilen bu haksız cezadan geri dönülsün. Susmuyoruz, korkmaya ya da itaat etmeye hiç niyetimiz yok."

'AŞAĞIYA BAKMIYORUZ'
Öğrencilerin avukatlarından Simge Eriş de, öğrencilerin yargılanma sürecini aktararak, dava sürecinde de hukuksuzluklarla karşılaştıklarını söyledi. Öğrencilerden şikayetçi olan Reyhan Kete'nin dinlenmesi talebinin hukuksuzca reddedildiğini belirten Eriş, "Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyım rektöre karşı süren mücadelede, öğrencilere açılan davanın hukuki olmadığı ortadaydı. Öğrenciler 'Aşağıya bakmıyoruz' demişti. Bizde kadınlar, avukatlar, öğrencilerin avukatları olarak aşağıya bakmıyoruz. Mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız