Güncel

BTS her ay olduğu gibi 10 Ekim Ankara katlimını protesto etti

BTS Haydarpaşa Gar'ında yaptığı basın açıklamasında, 10 Ekim Ankara katliamını protesto ederken, 10 Aralık 1948'de kabul edilen Dünya İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi de hatırlatıldı.

10 Aralık 2017 Saat: 12:34
BTS her ay olduğu gibi 10 Ekim Ankara katlimını protesto etti
BTS her ay olduğu gibi 10 Ekim Ankara katlimını protesto etti

Birleşik Taşımacılık Sendikası, 10 Ekim 2017 Ankara katliamını protesto amacıyla her ayın onunda yaptığı gibi, 10 Aralık 2017'de de katliamo lanetlemek ve sorumlularının cezalandırılmasını talep etmek ve 10 Aralık aynı zamanda demiryollarında kamu emekçilerinin sendikal mücadeleye başladıkları 1991 de Ankara’da kurulan ve BTS’nin temel taşlarından olan Dem-Sen’in kuruluş yıldönümünü olduğundan ve 10 Aralık ayrıca (1948) ayrıca Dünya İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin yıldönümü nedeniyle BTS Haydarpaşa Gar'ında  eylem ve basın açıklamsı gerçekleştirdi.

BTS Haydarpaşa Gar'ında yaptığı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 

Barış talep etmek üzere 10 Ekim 2015 tarihinde saat 10.04 de Ankara Gar önünde toplanan emek ve demokrasi güçlerine yönelik olarak, iki İŞİD üyesi tarafından gerçekleştirilen katliamda 101 yoldaşımızı yitirmemiz üzerinden tam iki sene iki ay geçti.

Ankara Garı’ndaki 10 Ekim 2015 katliamında omurilik zedelenmesi nedeniyle ağır yaralanan ve yaklaşık 20 aydır tedavi altında olan Mustafa Budak’ın 25 Haziran 2017 tarihinde hayatını kaybetmesi ile katliamda öldürülenlerin sayısı 102’ye çıkmıştır.

Sendikamız yönetici ve üyelerinden on bir yoldaşımız, üyelerimizin 1.dereceden dört yakını ve sendikamız avukatı (daha sonra mahkeme sürecinde ortaya çıktığı gibi) bilerek güvenlik önlemleri alınmaması sonucu İŞİD’li çeteler tarafından yaşamdan kopartılmışlardır.

Ankara Gar Katliamında Yitiren BTS üyeleri:

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Ankara Şube Sekreteri Ali Kitapçı,

Birleşik Taşımacılık Sendikası Adana Şube üyesi Bilgen Parlak

Birleşik Taşımacılık Sendikası Adana Şube üyesi Nevzat Sayan

Birleşik Taşımacılık Sendikası Adana Şube Sekreteri Rıdvan Akgül

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Adana Şube üyesi Yılmaz Elmascan

Birleşik Taşımacılık Sendikası Adana Şube İskenderun temsilcisi Fevzi Sert.

Birleşik Taşımacılık Sendikası Ankara Şube üyesi Hacı Kıvrak

Birleşik Taşımacılık Sendikası Ankara Şube üyesi İbrahim Atılgan

Birleşik Taşımacılık Sendikası Ankara Şube Kadın Sekreteri İdil Güneyi

Birleşik Taşımacılık Sendikası Malatya Şube üyesi Kasım Otur

Birleşik Taşımacılık Sendikası Havacılık Şube üyesi Osman Ervasa

BTS Ankara Şube üyesi İbrahim Atılgan’ın oğlu Muhammet Atılgan

BTS Adana Şube üyesi Yılmaz Elmascan’ın  eşi öğretmen Gülhan Elmascan

TCDD Büro Şefi Mahmut Atabay’ın yeğeni öğretmen Ata Önder Atabay,

BTS üyesi TCDD emekli makinist Mehmet Yurtman’ın kızı Şebnem Yurtman

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Avukatı Uygar Coşkun

İŞİD’li çete üyelerinin kendilerini patlatarak önce Suruç, Diyarbakır ve Mersin’de gerçekleştirdikleri katliamların Ankara Garı halkasında sendikamız üyesi 17 yoldaşımız yaralanmıştır.

Yaralılarımızın Sağlık Durumları

BTS Genel Başkanı Uğur Yaman

Katliamın ardından Ankara’da daha sonra ise Yalova’da hastanede aylarca tedavim devam etti. Baldırımdaki doku kaybım kısmen giderildi. Yürümekte zorlanmaktayım. Mesleğim Makinistliği sürdüremeyeceğim için emekli oldum

BTS Genel Sekreteri İshak Kocabıyık

Patlamadan dolayı sol kulağı %35 sağ kulağı %67 oranın da işitme kaybına uğrayarak tedavisi mümkün olmayan sağır oldu.

BTS Eski Genel Başkanı Nazım Karakurt

10 Ekim katliamının ikinci haftasında yapılacak anmaya yaralı olmama rağmen gitmek için eşimle birlikte hazırlık yapıyorduk. Kahvaltı sırasında olay anını tekrar tekrar düşünüyordum. Sonrasında kendimi iyi hissetmeyerek uyumak ve dinlenmek için tekrar yatağa döndüm ancak daha da kötü oldum. Oğlum ve eşim de durumu fark ettiler ve ambulansı aradılar. Hastaneye gittiğimizde kalp krizi geçirdiğimi öğrendik. Anjiyo odasında acil olarak ameliyata alındım. Ameliyattan sonra, ameliyat sırasında kalbimin durduğunu ve elektroşok ile tekrar çalıştırıldığını öğrendim. Bu olanların ardından Gazi Üniversitesi Hasta hanesinde 12 gün yoğun bakımda kaldım. Olaydan sonraki 6 ay boyunca yürümekte, merdiven çıkmakta ve hatta konuşmakta bile güçlük çekiyor ve yoruluyordum. Bu sürede psikolojik destek de aldım. Bir yıla kadar da anti-depresan ilaç kullandım. Devam eden sağlık sorunlarımdan dolayı da yaklaşık 1,5 yıl sonra emekli olmak zorunda kaldım. Hala sağlık sorunlarım ve hasta hane kontrollerim devam etmekte. Olaydan sonra yaklaşık bir yıl boyunca Ankara Üniversitesi Cebeci Tıp Fakültesinde psikiyatri tedavisi gördüm ve psikolojik destek aldım.

BTS Eski Genel Başkanı Yavuz Demirkol

Sol ayağımda siyatik sinir zedelenmesi nedeni ile yürüyüşümde sıkıntı var ancak aletsiz yürüyebiliyorum. Şubat 2018 ayı içeresinde sol ayak parmaklarımdan bir operasyon geçireceğim. Vücudumda çıkarılmayan 5 bilye var. Psikolojik destek almaya devam ediyorum. Yaklaşık 16 aş işten uzak kaldım. 

BTS Eski Genel Başkanı Yunus Akıl

Sağ kolumda halen bir bilye var. Ayaklarımda da döneme dönem ağrılar oluyor. Özellikle yağmurlu havalarda ağrılar artıyor. Yavaş yaş normalleşiyoruz.

BTS İstanbul 2 Nolu Şube Sekreteri Alaettin Kerkut

Fiziki ve psikolojik olarak iyi durumdayım.

BTS Eski Genel Başkan Yardımcısı Seyfullah Gücükatalak

İlk 3 ay psikolojik tedavi gördüm. Daha sonra buna ihtiyaç olmadı. Fiziki olarak desteksiz ve aksaksız rahat yürüyorum.

BTS Adana Şube Başkanı Tonguç Özkan

Açık göğüs ameliyatı oldum 4 saat sürmüş 7 gün hastanede kaldım. Şu an önemli bir sıkıntı yok.

BTS Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir

Sağ ayakta kısalma ve his kaybı nedeni ile sürekli heyet raporum var.

BTS Malatya Şube Hasan Uçar

Aut damarım üzerindeki bilye için bypass ameliyatı olmam gerekiyor ancak henüz olmaya karar vermedim. Vücudumda bilyeler duruyor. Kulak zarlarım patladığından dolayı mesleğimi yapamıyorum bu nedenle geçici olarak geri hizmette çalışıyorum. Psikolojik destek aldım.

BTS Ankara Şube Sekreteri Gökhan Yaralı

Şuan ki sağlık durumum yüzde 94 engelli psikolojik destek almıyorum toplam 12 ameliyat oldum 3 adet daha olmam gerekiyor.

BTS Ankara Şube Üyesi Aziz Mustafa Şimşek

Eski beden sağlığına tam olarak kavuşamadım ayağım tam anlamıyla eski haline dönmedi. Zaman zaman ağrılar oluyor. Kulaklarımda da zaman zaman ağrılar ve çınlamalar oluyor.

BTS 2 Nolu Şube Üyesi Can Ateş 

Psikolojik destek ve halen ilaç tedavisi alıyorum önümüzdeki süreçte 4 5 ameliyat daha olacağım.

BTS Ankara Şube Haşim Alçin

Bağırsaklarımdan ameliyat oldum. Ayağıma 3 kırık vardı, 2 platin takıldı. Sırtımdaki bilyeler duruyor. 3 fıtık oluştu tekrar ameliyat olacağım.  Sağlık durumum çokta iyi değil.

Şahin Çilingir

İşitme kaybım var. Psikolojik destek almama rağmen olayın etkisini hala atlatamadım. Yürüme güçlüğü, göğüs ağrısı çekmekteyim. Uyku dengesizliğim sürmektedir.   

BTS Ankara Şube Servet Polat

Yakın zamanda bacağımdan bir ameliyat oldum.

BTS Genel Merkez çalışanı Selçuk Akbıyık

Sol bacağımdan sağ bacağıma damar nakli yapıldı. Kalçamda bir adet bilye var. Doku kaybı nedeniyle bacakta güçsüzlük ve arada bir yanma var. Diz kapağımdan aşağısına doğru bölgesel hissizlik var.

Ankara Gar Katliamı Yargılamasında Gelinen Durum

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 22-23 Kasımda yapılan 5. grup duruşmasına başlamadan önce mağdur avukatlarından Ziynet Özçelik yaptığı açıklamada “Sağlıkçılar hakkında İl Sağlık Müdürlüğünün ön inceleme raporunda, patlama sonrasında 51 ambulansın gönderildiği, 17’sinin ilk 5 dakika içerisinde olay yerine gittiği söyleniyor. Ancak raporun ekinde her ambulansın patlamadan sonraki hareketleri ve hangi saatte nerede olduklarına dair GPS raporu var. Biz bunları inceledik. Sağlık Bakanlığı önünde bulunan ve mitingle ilgili görevlendirildiği söylenilen ambulans hiç yerinden ayrılmamış, patlama sonrasında 11 ambulans hiç hasta almamış, sadece 9 ambulans yarım saat sonra olay yerine gelmiş. Ambulansların çok büyük bir bölümü 1 kilometre ötede beklemişler. İnsanlar burada ölürken onlar orada beklemişler. Ambulansların büyük bölümü insanlar çırpına çırpına hayatını kaybettikten sonra ölülerini taşımışlar” demiştir.

Avukat İlke Işık “10 Ekim gününden bugüne bütün sorumluların yargılanması istediklerini belirterek, “Bu katliama göz yummuş, ülkedeki siyasi duruma yön vermek için bu katliamı yapmış kişilerin, yargılanmasını istiyoruz. Mahkeme heyeti, ya emniyet görevlilerinde dahil sorumlular hakkında karar verecek ya da sadece sanıklarla devam edilmesini isteyecek. Bunu hep birlikte yarın göreceğiz. Bu davanın garantisi sizsiniz, Türkiye halklarıdır. 10 Ekim katliamı davada adaleti gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Duruşmada tanık sıfatıyla dinlenen dönemin Antep TEM müdürü yapılan sorgusunda katliam bilgisinin kendilerine ulaştığı halde gerekli önlemleri almadıklarını zımni olarak itiraf etmiştir.

Aslında elde edilen bilgilerden bu soruşturmanın genişletilmesi gerektiği, kamu görevlilerinin, kolluk güçlerinin açık ihmali olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak gerek savcılık gerekse de özellikle içişleri ve adalet bakanlığı kamu hizmetlilerine ilişkin soruşturma taleplerinin önüne adeta duvar örmüşlerdir. Mahkemenin içişleri bakanlığından defalarca istediği ancak bir türlü gönderilmeyen Mülkiye Müfettişlerinin yürüttüğü idari tahkikat dosyası bunun en belirgin örneğidir.

Davanın 18 Tutuklu Sanığının İsimleri

İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hüseyin Tunç, Mehmedin Baraç, Nihat Ürkmez, Hakan Şahin, Yakup Şahin, Yakup Karaoğlu, Metin Akaltın, Erman Ekici, Burak Ormanoğlu, Hacı Ali Durmaz,  Abdülmüttalip Demir, Talha Güneş, Abdulhamid Boz, Suphi Alpfidan, Hatice Akaltın, Esin Durgun.

Davanın 16 Firari sanığın isimleri

Ahmet Güneş, Bayram Yıldız, Deniz Büyükçelebi, Edremit Türe, Hasan Hüseyin Uğur, İlhami Balı, Kasım Dere, Muhammet Zana Alkan, Mustafa Delibaşlar, Nusret Yılmaz, Ömer Deniz Dündar, Savaş Yıldız, Yakup Selağzı, Kenan Kutval, Walentina Slobodjanjuk ve Cebrail Kaya.

Bu gün 10 Aralık 2017.

Ankara Gar katliamının üzerinden 2 sene 2 ay geçti.

10 Aralık aynı zamanda demiryollarında kamu emekçilerinin sendikal mücadeleye başladıkları 1991 de Ankara’da kurulan ve sendikamız BTS’nin temel taşlarından olan Dem-Sen’in kuruluş yıldönümüdür. 

10 Aralık ayrıca (1948) ayrıca Dünya İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin de yıldönümüdür.

Dünya İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi TBMM’de ise 6 Nisan 1949 da kabul edilmiştir. 27 Mayıs 1949 da ise Bakanlar Kurulu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin ilkokullarda okutulmasına karar vermiştir.

Dünya İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni okullarda okuyup bürokraside ve iktidarda görev alanlar ise o günden buyana bildirgeye aykırı uygulamalar yapmaktan geri durmamışlardır.  Özellikle sıkıyönetim ve OHAL uygulamalarında kamunun gücü kullanılarak bildirgede sayılan haklar ayaklar altına alınmıştır.

Bildirgenin temeli olan “yaşam hakkı” nın ihlali ne yazık ki ülkemizde sıradan vaka haline gelmiş, devletin uygulamaları ya da göz yumması gibi nedenlerle yaşam hakkı nerdeyse ortadan kalkmıştır."

 

10  Ekim katliamı gibi katliamlar çoğalmış ve öfkeli çocuklar diye nitelendirilen IŞİD adeta desteklenmiş yarattığı korku iklimi görmezden gelinmiştir.

 

Yaşam hakkı sadece bu şekilde değil, işten atma, açlığa mahkum etme, iş cinayetleri ile de ihlal edilmektedir.

 

Türkiyenin dünya şampiyonluklarının başında iş cinayetlerindeki birinciliği gelmektedir.

 

OHAL uygulamaları işsizlikle beraber intiharlara da yol açmıştır. KHK ile işsizliğe ve açlığa mahkum edilen kamu emekçileri arasında intihar haberleri her gün artmaktadır.

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız