Güncel

Burhaniye'den yükselen ses: Zeytinime dokunma

Yeni yönetmelikle bölgenin en önemli gelir kaynaklarından olan zeytinciliğe yeni bir darbe daha vurulmak istendiğini ifade eden çevre ve demokratik kitle örgütleri Burhaniye meydanında gösteri düzenledi.

5 Mart 2022 Saat: 09:59
Burhaniyeden yükselen ses: Zeytinime dokunma
Burhaniye'den yükselen ses: Zeytinime dokunma

BURHANİYE


Yeni yönetmelikle bölgenin en önemli gelir kaynaklarından olan zeytinciliğe yeni bir darbe daha vurulmak istendiğini ifade eden çevre ve demokratik kitle örgütleri Burhaniye meydanında gösteri düzenledi.

Çevre örgütleri adına yapılan basın açıklamasında, zeytinliklerin enerji ve maden şirketlerinin yağma ve talan projelerine açılmak istendiği dile getirilerek şöyle denildi:

"Zeytinliklerimizi koruyan 3573 Sayılı Zeytin Yasası’nı daha önce 7 kez değiştirmeye çalışan enerji ve maden lobileri çareyi bu kez Maden Yönetmeliğini değiştirmekte buldu.
İktidar, tam da ülkemizin yanı başında bir savaş sürerken ve dikkatlerimiz bu savaşa yönelmişken bu değişikliği gerçekleştirdi. Daha önce her seferinde ekoloji örgütleri, sektör örgütleri ve zeytin üreticileri ortak mücadelesi ile geri püskürtülen Zeytin Yasası değişikliği yeniden karşımıza çıkartıldı. 01.03.2022 tarih ve 31765 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan “Maden Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile zeytinlikler iktidar tarafından enerji ve maden projelerine, kömüre feda edilmek isteniyor."

YÖNETMELİK GERİ ÇEKİLSİN!

Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

1939 yılında kabul edilen 3573 Sayılı “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun” zeytinlikleri korumak için kalkan olmuştu. Kanunu değiştirmeyi başaramayan şirketler bu kez de Maden Yönetmeliği’nin 115’inci maddesine ek fıkra koyarak amaçlarına ulaşmaya çalışıyor. Gerekçeleri ise enerji madenciliği için kamu yararı imiş. Gerçekte kimin yararı? Enerji ve maden şirketleri zeytinliklerimizde daha rahat at koşturacak.
Söz konusu değişikliğe göre: “Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir…”
Zeytinliklerimizin ölüm fermanı olacak olan bu değişikliği asla kabul etmiyoruz. Kutsal ve ölümsüz zeytin ağacını kömüre, taş ocaklarına, madenlere kurban ettirmeyeceğiz."

ZEYTİN HAYATTIR, ZEYTİNİME DOKUNMA!

Basın açıklamasında Ulusal Zeytin ve Konseyi’nin 2021- 2022 yılları rekolte tahmin raporuna göre, ülkemizde yaklaşık 190 milyon adet zeytin ağacı olduğu, bunun 5 milyon 500 bin adedi Çanakkale, 11 milyon 900 bin adedi de Balıkesir olduğu ifade edilerek, 190 milyon ağacımızın tehlike altında olduğu vurgulandı.

Açıklamanın devamında şunlar vurgulandı: Bölgemizin her tarafında çok sayıda hem termik santral, hem jeotermal enerji santralları hem de rüzgar enerji santralları projeleri yer almaktadır. Çalışan 5 adet termik santral vardır. En az 10 proje de yoldadır. Ezine ve Ayvacık’ta faal durumda 4 adet jeotermal enerji santralı mevcuttur ve ÇED süreci devam eden ve çok sayıda Jeotermal santral projesi vardır. Dağlarımız sayısız rüzgar türbinleri ile kaplanmıştır. Ruhsat alan çok sayıda yeni RES projesi vardır. Enerji ve maden şirkelerinin önünü daha da açmak için bir kez daha zeytinliklerimize göz dikilmiştir."

HAVAMA, SUYUMA, ZEYTİNİME DOKUNMA!

Açıklama, ekoloji örgütleri ve emek ve demokrasi platformları olarak, tüm ekoloji örgütlerini, sektör örgütlerini, emek ve demokrasi güçlerini ve demokratik kitle örgütlerini söz konusu yönetmelik değişikliğine karşı ortak olarak mücadele etmeye ve yönetmeliğin iptali için yığınsal davalar açmaya çağırıyoruz."denilerek tamamlandı.

FOTOĞRAF: ZEYNEL KARAHAN

Bir 2 kişi, ayakta duran insanlar ve yol görseli olabilir

Bir 5 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Açıklama yok.

Bir 5 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 6 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 6 kişi, ayakta duran insanlar, anıt ve açık hava görseli olabilir

Bir 4 kişi, ayakta duran insanlar, anıt ve açık hava görseli olabilir

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız