Siyaset

"Bürokratik birinin açıklamasına cevap verme tutumu içine girmem"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara, “Karara uymuyorum. Saygı da duymuyorum.” ifadelerini ‘kişisel görüş' olarak değerlendiren urtulmuş'a Saray'dan cevap gecikmedi.

3 Mart 2016 Saat: 08:38
"Bürokratik birinin açıklamasına cevap verme tutumu içine girmem"
"Bürokratik birinin açıklamasına cevap verme tutumu içine girmem"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül'e tahliye yolunu açan kararı için söylediği “Karara uymuyorum. Saygı da duymuyorum.” ifadelerini ‘kişisel görüş' olarak değerlendiren Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'a Saray'dan cevap gecikmedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, “Cumhurbaşkanımızın, AYM kararını eleştirmesi, ‘kişisel konumlanma' değil; ‘devletin ve hükümetin başı' sıfatıyla bir açıklamadır.” dedi. Akış'ın bu çıkışı dün Başbakan Davutoğlu'na soruldu. Bir bürokratın açıklaması üzerine yorum yapmayacağını belirten Davutoğlu, “Başbakan Yardımcımızın açıklamasından kastettiği ‘Cumhurbaşkanının herhangi bir vatandaş gibi eleştiri yapma hakkı vardır.' Ben de aynısını söyledim. Bürokratik birinin açıklamasına cevap verme tutumu içine girmem. Türkiye'de devletin başı Cumhurbaşkanı'nın da hükümetin başı Başbakan'ın yetkilerini herkes bilir. Anayasal çerçeve açıktır. Bu anlamda da Türkiye'de şu anki Anayasa çerçevesi dışında yerleşmiş çok kuvvetli bir siyasi gelenek vardır. Bunların tartışılmasını da doğru görmem.” şeklinde konuştu.

‘Tutuksuz yargılama esastır'

Davutoğlu, AYM kararını yorumlarken de bir yandan tutuklu yargılamanın esas olduğunu söylerken diğer yandan Yüksek Mahkeme'yi yetkisini aşmakla suçladı.  Başbakan, “Bu gazetecilik haberinin kökenine gitmek lazım. Haince, alçakça bir operasyondu. Casusluk faaliyeti söz konusudur. 2 gazeteci kanuni açıdan sakıncalı olan belgeleri yayınlamışlardır. Hukuki bir işlem başlatıldı. Başladığı gün, ‘Tutuksuz yargılanma esastır' dedim. Yine aynı şeyi söylüyorum. Dava sürerken esasından koparılıp bir basın özgürlüğü olarak yansıtılması davaya açık bir müdahaledir. AYM'nin burada verebileceği tek karar, tutuklu yargılama ile ilgilidir. Birincil mahkemenin kararını neredeyse yönlendirmesi ona bir takım istikamet çizmesi, belirlemesi AYM'nin yetkisini aşan bir tutumdur.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız