Güncel

"Bütçede büyük pay askeri harcamalara fatura yine emekçiye"

2016 Bütçe Kanun Tasarısı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilerek Genel Kurul’a sevk edildi. Tasarının şubat ayı içerisinde yasallaşması bekleniyor.

3 Şubat 2016 Saat: 00:49
"Bütçede büyük pay askeri harcamalara fatura yine emekçiye"
"Bütçede büyük pay askeri harcamalara fatura yine emekçiye"

KESK,  2016 bütçesi için  yaptığı açıklamada bütçenin savaşa değil emekçiye ayrılması gerektiğini kaydetti.

KESK Genel Merkezi’nde MYK üyeleri ve KESK’e bağlı sendika yöneticileriyle gerçekleşen basın toplantısında konuşan Eş Genel Başkan Şaziye Köse, 2016 yılı bütçesinde silahlanma ve savaş harcaması ile kaynakların çatışmalara ayrıldığını söyledi. Zamlarla bütçe açığının kapatılmaya çalışıldığını kaydeden Köse, “Yandaş Konfederasyonun satış sözleşmesiyle kamu emekçilerine ayrılması gereken pay da AKP’nin ve sarayın öncelikleri, savaş politikaları ve tek başına iktidar olması için kullanıldı” dedi.

2016’DA SAVUNMA VE GÜVENLİĞE 61 MİLYAR TL

Köse, 2016 Merkezi Yönetim Bütçesi’nin 2015 yılı bütçesini aşarak Türkiye’nin üzerine kabus gibi çökeceğini belirterek, bütçesinin bir avuç sermaye dışında toplumun tüm kesimleri için yeni vergiler ve zamlar olduğunu dile getirdi. 2015 yılı bütçesinde Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa bağlı örtülü ödenekler, iç ve dış güvenliğe ilişkin bazı kalemler ve kayıtlara geçmeyen harcamalar dışında 52 milyar TL savunma ve güvenlik harcamalarına ayrılmış olduğuna dikkat çeken Köse, bu rakamın 2016’da 61 milyar TL’ye çıkarıldığını bildirdi.  Köse, 2015 yılı bütçesinde artışa rağmen kendilerine ayrılan örtülü ödenek miktarlarının çok üzerinde harcama yapan Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı makamlarına 2016’da 1 milyar 295 milyon lira ve 434 milyon TL ayrıldığını kaydetti.

EMEKÇİLERİ KÖTÜ GÜNLER BEKLİYOR

2016 yılında emekçileri çok daha kötü günlerin beklediğinin bütçeden anlaşıldığını söyleyen Köse, “2016 yılının daha ilk ayında çığ gibi büyüyen zamlarla birlikte esnek ve güvencesiz çalışmayı amaçlayan torba yasa Meclisten geçirilmiş, hemen ardından kiralık işçi bürolarını düzenleyen tasarı gündemleştirilmiştir. Şimdi de kıdem tazminatlarını adım adım ortadan kaldırmayı hedefleyen tasarı için kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor. 2016 bütçesinin emek karşıtı karakteri istihdamın esnek ve güvencesiz bir içerikte yeniden yapılandırılmasına uygun bir içerikte hazırlanmasının yanı sıra Çalışma Bakanlığı bütçesinin 30.6 milyar TL’den 28 milyar 431 milyon TL’ye düşürülmesi ile de kendini belli etmektedir. Bunun anlamı yeni iş cinayetleri, daha fazla taşeronlaşma ve sendikal hak ihlalleridir” diye konuştu.

‘FATURA EMEKÇİYE KESİLİYOR’

“Eğitim ve sağlık bütçelerinin rakamsal olarak artıyor gibi gösterilmesi AKP’nin klasik aldatmacasıdır” diyen Köse, eğitim bütçesinin yüzde 80’inin personel harcamalarına giderken eğitimde ve sağlıkta halkın cebinden yaptığı harcamaların her geçen yıl katlanarak arttığını belirtti. Köse şu şekilde devam etti: “2016 bütçesinde ısrarla talep etmemize rağmen; satış sözleşmesinden kaynaklı kayıplarımız telafi edilmemiş, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması için düzenleme yapılmamıştır. Dolaylı vergiler azaltılmamış, vergi oranları yüzde 15’te sabitlenmemiş, ‘artan oranlı vergi dilimi’ uygulaması devam ettirilmiştir. Asgari ücret tamamen vergi dışı bırakılmamış, emekçilerin borç faizleri silinmemiştir. Asgari ücrette yapılan kısmi artışın faturası sermayeye değil yine emekçilere yüklenmiştir. çalışma yaşamında yeni saldırı yasaları, özelleştirmeler ve taşeron çalışmanın yaygınlaştırılması düzenlemelerinin işareti verilmiştir. Yine bütçede iş cinayetlerini durdurmaya yönelik tedbirlerden, işyeri denetimlerinin artırılmasından, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasından, güvencesiz istihdama son verilmesinden eser yoktur.”

KESK’İN 2016 BÜTÇESİNDEN TALEPLERİ ŞÖYLE SIRALANDI:

* Ek zam talebi bütçede karşılanmalıdır.
* 2016 bütçesi sermayenin, tekellerin ve savaş lobisinin çıkarları doğrultusunda değil, bütçenin asıl kaynağı olan işçi ve emekçilerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçları gözetecek şekilde düzenlenmelidir.
* Tüm ek ödemeler temel ücrete eklenerek emeklilik hesaplamasına dâhil edilmeli, gelir vergisinde işçiler ve kamu emekçileri için artan oranlı vergi dilimi uygulamasına son verilmelidir.
* Temel tüketim mallarından hiç vergi alınmamalı, dolaylı vergiler azaltılarak, yüksek gelir elde edenlerden belli bir oranda “servet vergisi” alınmalıdır.
* Kamu kaynakları halkın, emekçilerin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmalıdır.
* Eğitim, Sağlık ve Çalışma Bakanlığı bütçeleri en az iki kat artırılmalıdır.
* Temel tüketim mallarına yapılan zamlar geri alınmalıdır.
* Asgari ücret bir ailenin geçimini sağlayacak şekilde belirlenmeli ve tamamen vergi dışı bırakılmalıdır.
* Taşeron ve geçici çalışma kaldırılmalıdır.
* Bütçe savaş için değil, eşit-özgür, demokratik bir yaşama yönelik hazırlanmalıdır! Bütçede savaş kurumlarına ayrılan ödenekler eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerine aktarılmalıdır.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız