Güncel

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), resmi tüzel kişiliğini yeniden aldığını açıkladı

ÇHD, aynı adla yeni bir dernek kurma işlemini gerçekleştirerek “Çağdaş Hukukçular Derneği’nin resmi tüzel kişiliğini yeniden kazandığını” açıkladı.

7 Ekim 2019 Saat: 15:11
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), resmi tüzel kişiliğini yeniden aldığını açıkladı
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), resmi tüzel kişiliğini yeniden aldığını açıkladı

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), resmi tüzel kişiliğini yeniden aldığını açıkladı.

ÇHD’den bianet’e verilen bilgiye göre, dernek baştan yeni bir dernek kurulma prosedürünü takip ederek, aynı adla bir dernek kurmak için belgelerini dernekler masasına iletti. ÇHD, belgelerin iletilip başvuru yapılmasıyla tüzel kişiliğin kazanıldığını, yeni bir KHK veya mahkeme kararıyla kapatmadıktan sonra dernek olarak faaliyetlerini ÇHD adıyla yürüteceklerini açıkladı.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, ÇHD, 22 Kasım 2016’da yayınlanan 677 sayılı KHK’yla kapatılan 375 dernek ve 9 basın yayın kuruluşundan biriydi.

Bunun üzerine Anayasa Mahkemesine hak ihlali başvuru yapıldı ancak mahkeme, hukuk yolları tüketilmediği için başvuruyu reddetti. Derneğin kapatılmayla ilgili OHAL Komisyonuna yaptığı başvuruya ise henüz yanıt verilmedi.

Bundan sonraki prosedür şöyle işliyor: Dernekler masası ve Valilik 60 gün içinde tüzüğü inceleyip hukuka aykırılıklar varsa düzeltilmesi veya değiştirilmesini istiyor. Bu eksikliklerin düzeltilmesi için derneğin yönetim kuruluna süre veriliyor. Eksiklikler düzeltilmezse durum savcılığa taşınıyor. Savcılık da asliye hukuk mahkemesinde kapatma davası açabilir. Davanın sonucuna göre derneğin statüsü belirleniyor.

“Mührün resmi anlamı kalmadı”

ÇHD’nin konuyla ilgili yazılı açıklamasında da şu ifadeler yer aldı:

“Hiçbir hukuki dayanağa ve meşruluğa sahip olmayan kapatma kararından iki gün sonra tüm şubelerimizle birlikte İstanbul’da Genişletilmiş Yönetim Kurulu toplantısı yapmış ve 24 Kasım 2016 tarihinde, bu kararı tanımadığımızı, gücünü zorbalıktan alan tüm uygulamalar karşısında nasıl direndiysek, bu karar karşısında da direneceğimizi dosta düşmana ilan etmiştik.

“O gün söylediğimiz söz, bizler için hala geçerli ve güncelliğini koruyor: ÇHD, siyasi iktidarın izniyle kurulmamış, icazeti ile büyümemiştir. ÇHD, Türkiye devrimci muhalefetinin avukatları tarafından kurulmuş, ölüm dâhil bedel ödeyerek bu günlere gelmiş bir demokratik kitle örgütüdür. Meşruluğunu ve faaliyet gücünü, üyelerinin birlikte olma iradesinden, ezilenlerin, emekçilerin kabulünden alır. Dolayısıyla siyasi iktidarların kararları ile kapanıp açılmaz, örgütlenme hakkımız ortadan kaldırılamaz.’

“Derneğimize, yöneticilerimize ve üyelerimize yönelik her türlü saldırıya rağmen sözümüzü tutabildik, faaliyetlerimiz bir an bile kesintiye uğramadı.

“Geldiğimiz noktada halklarımıza, üyelerimize ve dostlarımıza, ÇHD’nin kapısında bir nişan gibi taşıdığı o mührün de resmi anlamda hükmünün kalmadığını duyurmak isteriz: Çağdaş Hukukçular Derneği, Dernekler İl Müdürlüğü’ne yapmış olduğumuz başvuru sonucunda resmi tüzel kişiliğini yeniden kazanmıştır.”

Derneğin Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı da dahil birçok üyesi halen tutuklu veya hükümlü olarak hapishanede bulunuyor. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız