Güncel

Çağlayan Vadisi için imza kampanyası

Rize, Fındıklı, Çağlayan Vadisi'nin endüstriyel balık çiftlikleri ile talan edilmesine karşı change.org'da imza kampanyası başlatıldı.

14 Kasım 2020 Saat: 19:54
Çağlayan Vadisi için imza kampanyası
Çağlayan Vadisi için imza kampanyası

"Çağlayan vadisi doğa ve insanlık mirasıdır, dokunmayın" şiarıyla başlatılan kampanyada, ekolojik tahribata karşı dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı yapıldı. 

Endüstiriyel balıkçılıkla Çağlayan Vadisi'nin yok edilmesine karşı change.org'da "Çağlayan vadisi doğa ve insanlık mirasıdır, dokunmayın" şiarıyla imza kampanyası başlatıldı.

Kampanyaya ilişkin yapılan açıklamada, kaynağını Kaçkar Dağı eteklerinden alan Çağlayan deresinin Karadeniz sahil şeridine kadar sayısız çeşitte bitki ve hayvana hayat verdiği ve Türkiye'nin ender korunan vadilerinden Çalayan'ın kalbi olduğu kaydedildi.

Çok sayıda endemik bitki ve hayvan çeşidini barındına Çağlayan Vadisi'nin de ekolojik saldırıya maruz kaldığı belirtilen açıklamada, "Sularımızı çalmak isteyen HES'ler, topraklarımız deşmeye can atan maden ocakları ve deremizi kirleten endüstriyel balıkçılık Çağlayan Vadisini, doğamızı tahrip etmek için birbiri ardına fırsat kolladı. Fındıklı halkının ortak mücadelesi ile yalnız ülkemize değil tüm dünyadaki çevre duyarlılığı ve sürdürülebilir yaşam alanları arayışlarına örnek olabilecek şekilde yeşil Fındıklımızın göz bebeği Çağlayan vadimizi bugüne kadar korumayı başardık."

'Dere ıslahı' adı altında yapılan fakat gerçekte derenin kendisi ile ayrılmaz bir bütünü olan insandan ve hayvandan kopartıp 'beton duvarlar' arasına suyu hapseden çalışmaların yanlışlığına dikkat çektiğimiz bugünlerde doğal sit alanı olan vadimiz maalesef yeni ve büyük bir tehdit altında.

Çağlayan deresinden vahşi miktarlarda denetimsiz olarak alınan suyun balık çiftliklerine aktarılması ve oradan kirletilmiş olarak yeniden bırakılması yaşam kaynağımız deremizi mahvediyor. Üstelik özel arazilere hukuksuz girilmesi de cabası.

Başta endemik balık türü 'deniz alası' olmak üzere tüm sucul canlılar için derenin yatağında yeterli miktarda su bırakılmaması vadimize büyük zarar veriyor. Çiftliklerde kullanılan suyun dereye girilemeyecek kadar kirletilmiş şekilde bırakılmamasına, vadinin içinde kamudan kiralanmış araziye yoğun beton duvarlar yapılmasına ve Beydere deresinin topyekün olarak bu tesislerde kullanılmasına karşıyız."

İmza kampanyası metninde dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı da yapıldı.

Kampanyaya şu linkten ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız