Güncel

‘Çalışmaktan kaçınma hakkı’nı kullandıkları için işten atıldılar...İşçiler direniş başlattı

Muğla Milas’ta bulunan maden işletmesindeki kötü çalışma koşullarına karşı “çalışmaktan kaçınma hakkı”nı kullandıkları için işten çıkarılan 11 işçi, işlerine geri dönme talebiyle günlerdir eylemde.

19 Haziran 2020 Saat: 09:26
‘Çalışmaktan kaçınma hakkı’nı kullandıkları için işten atıldılar...İşçiler direniş başlattı
‘Çalışmaktan kaçınma hakkı’nı kullandıkları için işten atıldılar...İşçiler direniş başlattı

MUĞLA

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Kömürcüoğlu/ Çınartaş Maden İşletmesi’nde çalışan Nakliyat-İş Sendikası üyesi 11 işçi, çalışma koşullarının ağırlığı, ücret düşüklüğü, sağlık ve güvenlik şartlarının sağlanmaması nedeniyle 17 Mayıs’ta 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yer alan “çalışmaktan kaçınma hakkı”nı kullanınca işten çıkarıldı. 
İşlerine son verilen işçiler, bunun üzerine maden işletmesi önüne nöbet eylemi başlattı. 
İşlerine geri dönmek isteyen işçiler, her  sabah saat 09.00'da geldikleri maden işletmesi önünde koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle maske, eldiven takıp, fiziki mesafe kuralına dikkat ederek akşam 16.00'a kadar nöbet tutuyor.  İşçiler, kendilerine dayanışma ziyaretinde bulunanlara da çalışma koşulları ve yaşadıkları hak ihlallerini anlatıyor.  
Kömürcüoğlu şirketine  ait madende  18 Şubat 2019 tarihinde meydana gelen iş kazasında 3 işçi yaşamını yitirmiş, 1 işçi ise yaralı kurtulmuştu. Şirketin daha önce de işçi ölümleri ve hak gaspıyla anıldığını ifade eden işçiler, mücadelelerinde kararlı. 
GÜNLÜK 150 TL KESİLDİ 
İşten çıkarıldığı için eylemde olan işçilerden biri maden işletmesinde 4 yıldır tır şoförü olarak çalışan Zeki Yıldırım.  
Kornavirüs salgını nedeniyle iki gün çalışmamaları üzerinde işverenin sonraki günlerde 2 buçuk saat fazla çalışmaları halinde yevmiyelerinin kesilmeyeceğinin söylediğini anlatan Yıldırım, kabul etmeyince maaşlarından günlük 150 TL kesildiğini belirtti. Fakat günlük ücretlerinin 150 TL’ye gelmediğini dile getiren Yıldırım, kesintiye itiraz ettiklerinde ise işverenin ‘Bizim şartlarımız bu hesabına gelen çalışsın, gelmeyen şantiyeyi terk etsin’ dediğini paylaştı. 
Yıldırım, “Tek amacımız işe geri dönmek ama işverenlerimiz bizimle görüşmeyi dahi kabul etmiyor. Yine de mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz” dedi. 
TAZMİNATSIZ İŞTEN ÇIKARDILAR  
İşten çıkarılan işçilerden evli ve 3 çocuk babası olan Kadir Özdemir de, kendisi ve çocuklarının hakkını aramak için mücadele ettiğini ifade etti. Pandemi süresi boyunca zor koşullar altında çalıştıklarını belirten Özdemir, tazminatsız işten çıkarılmalarını kabul etmeyeceklerini kaydetti. 
İşverenin kendilerini ahlaksızlıkla, araçlarına zarar vermekle ve çalışmamakla suçladığını dile getiren vurgulayan Özdemir, “Bizi tazminatsız işten çıkardılar ve maaşımızı da alamıyoruz. Şimdi ya haklarımız verecekler ya da yasal yollarla mücadelemizde devam edeceğiz” şeklinde konuştu.  
DİĞER FİRMALARA İSİM LİSTESİ GÖNDERİLDİ 
Çalıştıkları şirketin işçi ölümleri ve hak gaspı konusunda sicilinin kabarık olduğunu söyleyen nöbetteki işçilerden Nihat Kaynar ise, madende daha önce 3 işçinin iş kazasında yaşamını yitirdiğini paylaştı. İş güvenliği konusunda yeteri tedbirlerin alınmadığının altını çizen Kaynar, bu durumun hala devam ettiğini belirtti. Kaynar, çalıştıkları şirketin işe alınmamaları için diğer firmalara isim listesi gönderdiğini de ileri sürdü. Kaynar, “Arkadaşlarımız başka yere iş başvurusunda bulundu ve alınmadı. Firma diğer iş yerlerine ‘Bu işçiler grev işinde sorun çıkarıyor ve sendikalılar işe almayın’ demiş. Toplantı talebimiz dahi kabul edilmedi” dedi.  
Kaynar, çalıştıkları dönemde işverenin kendilerine sefer sayısı mecburiyeti getirmesi nedeniyle ilçe sakinlerinin şikayetlerine konu olduğu gibi şehir içinde 80-90 km hızla gitmeye mecbur kılındıklarını da anlattı. 
 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız