Çevre

Çanakkale Kumarlar köyünde kadınlardan protesto: Madene verecek suyumuz yok

Çanakkale'deki Kumarlar Köyü kadınlarının köylerine Doğu Biga Madencilik ile yaptığı protokol doğrultusunda yapılan Altın Zeybek 2 Baraj suyunun altın madenine verilmesine tepki gösterdi.

25 Aralık 2019 Saat: 10:36
Çanakkale Kumarlar köyünde kadınlardan protesto: Madene verecek suyumuz yok
Çanakkale Kumarlar köyünde kadınlardan protesto: Madene verecek suyumuz yok

ÇANAKKALE

600-650 yıllık geçmişi olan Kumarlar köyünün yayla bölgesinde hiçbir ÇED ve bilgilendirme toplantısı yapılmadan, 'ÇED’e gerek yok' söylemi ile Alamos Gold Firmasının Kirazlı Madenine su kaynağı için Altın Zeybek 2 barajı yapılmaya başlandı. ÇED raporu alınmadan yapılan baraj, köylüyü isyan ettirdi. Zaten su sorunu çeken köylü var olan suyun da baraj için gasp edilmesine karşı çıkıyor.

Kumarlar köyündeki kadınlar, köy meydanında toplanarak barajın yapıldığı bölgeye yürüdüler. Baraj setinin üzerinde yüksek sesli tepkilerini dile getiren kadınların eylemine Çanakkale merkezden, Kepez ve Bayramiç’ten ve çevre köylerden gelenler ile Çan Çevre Derneği ve Kirazlı Balaban mevkiinde nöbet tutan Heryerkazdağları destek verdi. Eylemde 'Madene verilecek suyumuz yok' pankartı taşıyan kadınlar 'Örgütlü halkı hiçbir kuvvet yenemez', 'Altınsız yaşanır, susuz yaşanmaz' sloganlarını attılar. Köyün yaylası üzerine baraj çalışmaları yapıldığının anlatıldığı eylemde, yapılan çalışmaların ÇED raporunun dahi olmadığı ifade edildi.

Eylemde ilk konuşmayı yapan avukat Ümran Aydın, şirketin suyu nasıl kullanacağını anlatarak firmanın internet sitesinde; toplam suyun 450 milyon metreküpün şirket tarafında kullanılacağını, köyün kullanacağı suyun ise sadece 48 Milyon metreküp olduğunu belirtti.

Eylemin ardından köy meydanında gelenlere yemek dağıtan köylü kadınlar, yemeğin ardından meydanda gerçekleştirilen müzik-şiir dinletisine katıldılar. Köyün çocukları alanda yapılan Hacivat Karagöz oyunu ile eğlendiler. Etkinlikler Kumarlar’daki 'Su Yolu: Bir Madencilik Hilesi' isimli belgeselin gösterimi ile son buldu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız