Güncel

"Canımıza Kast Eden Bu Düzeni Değiştireceğiz!"

Enerji-Sen, Öğretmen Sendikası, Kataş-Sen, İnşaat Bir-Sen, İnşaat-İş, Tekstil Güç-Sen, Turizm-İş, Mağaza Market-Sen, Basın-İş Sendikaları, Kadıköy'de Süreyya Operası önünde eylem gerçekleştirdi.

3 Ocak 2024 Saat: 23:07
Canımıza Kast Eden Bu Düzeni Değiştireceğiz!
"Canımıza Kast Eden Bu Düzeni Değiştireceğiz!"

SERPİL ÜNAL


Mücadeleci işçi sendikaları, geçen yılın son günlerinde "Açım, çocuklarım aç" diyerek bir işçinin intihar girişiminde bulunması üzerine, işçi ve emekçilerin, güvencesiz çalışmaya, açlık ve yoksulluğa mahkum edildiğine dikkat çekti. İnsanca çalışma koşulları ve insanca yaşamın ancak işçi ve emekçiler söz sahibi olduklarında mümkün olduğunu ve düzeni değiştirmek için örgütlenerek mücadele edeceklerini vurguladı.

Enerji-Sen, Öğretmen Sendikası, Kataş-Sen, İnşaat Bir-Sen, İnşaat-İş, Tekstil Güç-Sen, Turizm-İş, Mağaza Market-Sen, Basın-İş Sendikaları,  işsizlik ve açlık nedeniyle Maltepe'de AVM'de intihar eden işçiyi anarak, işçi intiharlarına, güvencesiz çalışmaya, açlık sınırında maaşlara ve köleliğe karşı Kadıköy'de Süreyya Operası önünde eylem gerçekleştirdi.

"Örgütleneceğiz, Güçleneceğiz, Canımıza Kast Eden Bu Düzeni Değiştireceğiz" yazılı pankart açılan eyleme çok sayıda sendika temsilcisi ve işçi katıldı.

"Asgari Değil İnsanca Yaşamak İstiyoruz", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek", Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz" sloganları atılan eylemde ortak açıklamayı Öğretmen Sendikası'ndan Cansu Karakuş okudu.

Bir 13 kişi, kalabalık ve şunu diyen bir yazı 'DISK Örgütleneceğiz, Güçler ğiz, CANIMIZA KAST EDEN BU DÜZENI DEGIŞTİREC' görseli olabilir

"Açlık, İşsizlik Ve İntiharlar Memleketin Gerçekliği Haline Geldi"

Tüm dünya yeni yıla girmeye hazırlanırken 28 Aralık’ta bir emekçinin Maltepe Piazza AVM’de "Açım ben aç, çocuklarım aç. 15.000 TL borcum var!" diyerek intihar girişiminde bulunduğunu ve bunun ilk  olmadığını bu düzende sonucu da olmayacağını söyleyen Karakuş , "Her gün bir yerde kendisini yakan bir borçlu, intihar eden işten çıkarılmış bir işçi haberlerini okuyoruz. Geleceğe dair kaygıların, korkuların artması, güvencesizliğin yaygınlaşması bu memleketin gerçekliği haline gelmiş durumdadır"  dedi. 

"Patronlar Işıltılı Hayatlarını Yaşarken Biz Daha Fazla Sefalete Mahkum Ediliyoruz"

Gerçeklik bu durumdayken bir yandan da televizyon ekranlarına, gazete manşetlerine yansıtılan sahte dünyaları gördüklerini, vergi kaçıranların, çift maaş alanların, kamu ihalelerinden yararlandırılan yandaşların, kar rekorları açıklayan patronların ışıltılı bir hayat yaşadığını belirtlen Karakuş "Biz milyonlarca işçi ise her geçen gün daha da fazla sefalete mahkum oluyoruz. Her ne kadar iktidar “'şçiyi enflasyon altında ezdirmedik, asgari ücrete rekor zamlar uyguladık' dese de biz enflasyon altında ezilerek hayat pahalılığı karşısında her geçen gün daha da yoksullaşıyoruz" dedi.

"İşçiler Hak Arayınca Patronlar Ve Devlet Kolkola"

Asgari ücret zamlarımız daha yılın daha üçüncü ayında eriyerek açlık sınırı altında kaldığına dikkat  çeken Karakuş "Bu duruma itiraz etmek için örgütleniyoruz, mücadele ediyoruz ancak bu defa da devletin patronlarla kol kola girerek haklarımızı gasp ettiğini görüyoruz. Anayasal hakkımız olan sendikalı olma hakkımızı bile kullanamıyoruz" diyerek bunun son örneğinin ise Urfa’da Özak işçilerinin direnişinde görüldüğünü söyledi.

"İktidar Patronların Çıkarlarını Koruyor"

İktidarın ekonomiyi patronların çıkarı doğrultusunda yönettiğini ifade eden Karakuş Rasyonel politikalara dönüşün mimarı Mehmet Şimşek'in elinde Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı’yla birlikte ülke ülke gezerek “Bizde emek ucuz, daha da güvencesiz hale getiriyoruz, sendikalaşmanın önüne geçiyoruz” diyerek pazarlamacı gibi davrandığını,  BD’den ithal Merkez Bankası başkanı Hafize Gaye Erkan'ın ise patronların çıkarları doğrultusunda parayı yönettiğini söyledi.

"Yeni Yatırımlar Alamayan Patronlar Hükümete İşçilik Ücretlerini Düşürme Talimatı Veriyor"

TÜSİAD, MÜSİAD, ihracatçı birlikleri ve meclislerinin sürekli iktidara akıl vererek kendi çıkarları için düzenlemeler yaptırdığını, en çok şikayet ettikleri konunun ise  'işçilik maliyetleri' olduğuna dikkat çeken Karakuş, " O nedenle de asgari ücret açıklandıktan sonra yeni yılın ilk günlerinde, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, dolar kurunun 68,5 TL olması gerektiğini söyledi. Buna gerekçe olarak da 'Türkiye'nin 28 Mayıs seçimleri sonrasında beklediği yatırımları henüz alamadığını”' gösteriyor. Yani şunu demek istiyor yatırım olması için emeğin daha da ucuzlatılması gerekir. Zaten dolarla ticaret yapan ihracatçıların kendi maliyetlerini kısması için şu anda 570 dolar bandında olan asgari ücretin 250 dolar bandına geriletilmesi isteniyor" dedi.

"Güvenceli Çalışma İnsanca Yaşam İstiyoruz"

"Sürekli teşviklerle, vergi indirimi ya da vergi aflarıyla patronların yüzünü güldüren iktidarın sıra emekçiye gelince yeni dolaylı vergilerle, yüksek kira artışlarıyla, pazarda ve markette fiyat artışlarıyla sırtımıza yeni yükler yüklüyor" diyen Karakuş, daha bugün TÜİK’in 2023 yılına ait enflasyon oranını %64,77 olarak açıklandığını belirterek taleplerini ise şöyle sıraladı:

* Yoksulluk ve hayat pahalılığı karşısında daha fazla ezilmek istemiyoruz. 

* Ücretlerimizle insanca yaşamak istiyoruz. 

* Eğitim ve sağlık başta olmak üzere temel hizmetlerden parasız yararlanmak istiyoruz. 

* İnsanca barınma koşullarına sahip olmak, kira artışları altında ezilmemek istiyoruz.

*Kısacası insanca yaşamak, güvenceli çalışmak istiyoruz.

"Patronlara İktidara Karşıs Örgütlenerek Güçlemerek Bu Düzeni Değiştireceğiz"

İnsanca çalışma ve yaşamın ise ancak bu memleketin kaderinde işçi ve emekçilerin söz sahibi olduğumuz zaman, emekçi halkın çıkarlarının öncelik olarak alındığı zaman bunun mümkün olduğunu vurgulayan Karakuş, "Bunu mümkün hale getirmek elimizde. Daha fazla yan yana gelerek, örgütlenerek, mücadele ederek, patronların karşısında, iktidarın karşısında birbirimizden güç alarak bunu başaracağız. İşçilerin birliği bu düzeni değiştirecek" diye vurguladı.


YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız