Güncel

Cargill direnişi yeniden başladı

846 günlük direnişlerine Covid-19 nedeniyle ara veren Cargill işçileri, direnişlerine yeniden başladı.

13 Ağustos 2020 Saat: 07:36
Cargill direnişi yeniden başladı
Cargill direnişi yeniden başladı

Bursa Orhangazi'de faaliyet gösteren Cargill fabrikasında sendikalı oldukları için işten atılan işçiler, Covid-19 salgını nedeniyle ara verdikleri direnişlerine fabrika önünde yaptıkları basın açıklamasıyla yeniden başladı.

Cargill önünde basın açıklamasını okuyan Tek Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, "Cargill işçisi ilk defa Anayasanın kendisine tanıdığı hakkı kullanarak, 2012 yılında bir gıda işkolu sendikasında örgütlenmeye başlamış ancak hiçbir Anayasal hakkı tanımayan Cargill tarafından o dönemde 5 sendika üyesi arkadaşımız işten çıkartılmıştır. İşten çıkarılan sendika üyesi arkadaşlarımız çeşitli eylemler yapmışlar seslerini duyurmaya çalışmışlar ancak kendilerine sahip çıkılmadığı için Cargill işvereninin hukuk tanımaz tutumu devam etmiştir. Tüm olumsuzluklara ve baskılara rağmen mücadeleci ruhunu kaybetmeyen Cargill işçisi, Tek Gıda-İş Sendikasını seçerek 2018 yılında örgütlenmesini tamamlamış, Sendikamız tarafından Çalışma Bakanlığına yetki başvurusu talebinde bulunulmuştur. Tek Gıda-İş Sendikası hukuka uygun davranırken, Cargill işvereni sendikal örgütlenmeyi engellemek için hukuku ve Anayasal hakları hiçe sayarak yetki tespiti başvurumuzdan 1 ay sonra 14 arkadaşımızı işten çıkarmıştır" diyerek süreci anlattı.

Cargill'in müşterileri olan ve Tek Gıda-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Pamir Gıda, Dr. Oetker, Coca Cola, Pepsi-Co, Eti, Mondelez ve Nestle gibi büyük işletmelerin genel müdürlükleri önünde eylemlerinin sürdürüleceğini söyleyen Karlıkaya, "Sendika hakkımızı alana kadar direnmeye devam edeceğiz" dedi.

Tüm baskı ve engellere rağmen 846 gündür mücadeleye devam ettiklerin vurgulayan Karlıkaya, şöyle devam etti: "Mademki bu hak ve özgürlükler bize tanınmış sonuna kadar yararlanacağız. Bu hakkı çiğnetmemek için her türlü mücadeleyi vereceğiz. Ve buradan sizleri güçlü bir şekilde tekrar uyarıyoruz! Sizi bugünlere getiren üyelerimizin Anayasal haklarına saygı gösterin ve üyelerimize baskı uygulamaktan vazgeçin. Vefakar Cargill işçisinin geleceğini beraber inşa edebilir, refah payını Cargill'in büyüklüğüne yakışır hale getirebiliriz. Bunun için geç kalınmış değildir."

Karlıkaya, "1 Ekim 2019 tarihi itibari ile İstanbul Ataşehir'de bulanan Cargill Genel Müdürlüğü önünde yaptığımız eylemi, sizin müşterileriniz olan ve sendikamızın örgütlü olduğu Pamir Gıda, Dr. Oetker, Coca Cola, Pepsi-Co, Eti, Mondelez ve Nestle gibi büyük işletmeler ile örgütlü olmadığımız diğer müşterilerinizin genel müdürlükleri önüne taşıyacağız. İşçi hak ve özgürlükleri, patronların insafına, yerel yöneticilerin sorumsuzca aldığı kararlara teslim edilmeyecek kadar değerlidir ve biz bu değer uğruna her türlü kavgayı vermeye devam edeceğiz" diye belirtti.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız