Güncel

Çarşı, darbe suçlamasından beraat etti

Çarşı grubunun, darbe suçlamasıyla yargılandığı davada mahkeme heyeti, beraat kararı verdi.

30 Aralık 2015 Saat: 00:24
Çarşı, darbe suçlamasından beraat etti
Çarşı, darbe suçlamasından beraat etti

Hükümeti devirmeye teşebbüs, terör örgütü kurmak ve yönetmek, suç örgütü kurmak ve yönetmek, polise direnmek, gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet suçlarından tüm sanıklar beraat etti. 2 sanık "yasak madde" bulundurmak suçundan 2 yıl 6 'şar ay hapis cezasına çarptırıldı.

Gezi Parkı direnişine ilişkin Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 tutuksuz sanığın yargılandığı dava karara bağlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında 21 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu.Duruşmada, avukatlar ve sanıklar, esas hakkındaki mütaalaya karşı savunma yaptı.

DARBEYE TEŞEBBÜS SUÇUNDAN TÜM SANIKLARA BERAAT

Daha sonra kararını açıklayan Mahkeme heyeti, "Örgüt kurma ve yönetme" ve "Örgüte üye" suçlarından suçun unsurları oluşmadığından sanıkların ayrı ayrı beraatlerine karar verdi. Mahkeme heyeti, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan da sanıkların üzerlerine atılı olan suçu işlediklerine dair ve cezalandırılmalarını gerektirir dosyada yeterli kesin her türlü şüpheden uzak delil bulunamadığından tüm sanıkların ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

"2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet" suçundan sanıklar hakkında kamu davası açıldığını hatırlatan mahkeme heyeti kararında "...Sanıkların Anayasal demokratik bir hak olarak toplantı ve gösteriye katılmalarına rağmen Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu anlamında suç teşkil eden eylemlerinin bulunmadığı, dosyada delil olarak dayanılan dinleme tapelerinin bu suç açısından delil niteliğinde bulunmadığı, sanıkların cep telefonu sinyal bilgilerine dayalı tespitlerinde sanıkların suç teşkil ettiği iddia edilen eylemlerini ortaya koymadığı, ayrıca sanıkların işledikleri iddia edilen eylemleri ile ilgili hemen akabinde düzenlenen tutanağın da bulunmaması karşısında şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereğince suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlerine karar verildi" ifadelerine yer verdi. Mahkeme heyeti "Görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından ise yüklenen suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması gerekçesiyle beraatlerine karar verdi.

2  KİŞİYE ERTELEME 2 ERTELEMEME 

Sanık Kaan Kabaş'ı "Yasak muşta" taşımak suçundan 5 ay hapis ve 400 TL adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Sanık Numan Bülent Ergenç'i de "Yasak tabanca taşımak" suçundan 10 ay hapis cezasına ve 400 TL adli para cezasına çarptırılmasına hükmetti. Ancak mahkeme heyeti, Kaan Kabaş ve Numan Bülent Ergenç'in bu hapis cezalarını erteledi, sanıkların da 1'er yıl süreyle denetim altında bulundurulmasına hükmetti.Mahkeme heyeti, sanıklar Erol Özdil ve İbrahim Halilullah Turan'ı "Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması ve bir yerden diğer bir yere nakletme" suçundan ayrı ayrı 2 yıl 6'şar ay hapis cezası ve 80 TL adli para cezasına çarptırdı. Mahkeme 2 sanığın, hapis cezalarını ise ertelemedi. Mahkeme kararı oybirliğiyle aldı.

ALKIŞLI KUTLAMA 

Kararın ardından sanıklar ve avukatları duruşma salonunda alkış tuttu. Sanıklar ve avukatlar kararı birbirlerine sarılarak kutladı.

İzleyici kısmında bulunan taraftarlar da duruşma salonunda slogan attı, ancak mahkeme heyeti uyardı. Duruşma salonundan çıkan Çarşı Grubu, bir süre de adliye koridorlarında tezahüratlarını sürdürdü. Adliye dışına çıkan Çarşı Grubu, burada yaptıkları açıklamada beraat kararından dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız